تظاهرات روز شنبه ایرانیان در داخل و خارج از کشور

مردم معترض در تهران، گوهردشت کرج در استان البرز، تبریز مرکز آذربایجان شرقی، اهواز مرکز استان خوزستان، سنندج مرکز استان کردستان، رودسر و شهر رشت مرکز استان گیلان و چندین شهر دیگر ایران شامگاه شنبه در اعتراض به اعدام محسن شکاری، معترض ۲۳ ساله، تظاهرات کردند و با سر دادن شعار « این آخرین پیامه، اعدام کنید قیامه» به سران جمهوری اسلامی درباره احتمال اعدام دیگر معترضان هشدار دادند.

در پی اعتراض‌های شبانه مردم ایران علیه جمهوری اسلامی در شامگاه ۱۹ آذر، معترضان در شهرهای رشت در استان گیلان، تبریز در استان آذربایجان شرقی، اهواز در استان خوزستان و اصفهان به خیابان‌ها آمدند و راهپیمایی سکوت برگزار کردند و در برخی مناطق معترضان شعار«مرگ بر دیکتاتور» سر دادند.

مردم معترض در تظاهرات شنبه شب برای اعتراض به اعدام محسن شکاری، در منطقه هفت حوض نارمک در نزدیکی محل سکونت این معترض اعدام شده، تجمع و راهپیمایی اعتراضی برگزار کردند.

در جریان تظاهرات مردمی اعتراض به اعدام محسن شکاری، مردم تهران در محله هفت‌ حوض – که محله محسن شکاری نیز بود- با سر دادن شعار «این آخرین پیامه، اعدام کنید قیامه» به مقام‌های جمهوری اسلامی در خصوص اعدام دیگر معترضان هشدار دادند.

در خیابان ستارخان نیز مردم معترض با روشن کردن آتش و سر دادن شعارهای ضد حکومتی به اعدام محسن شکاری اعتراض کردند. در جریان این تظاهرات مردم شعارهایی چون «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور» و «محسن مارو بردن، جنازه‌اش رو آوردن» و «خامنه‌ای قاتل، ما همه محسن هستیم» سردادند.

مردم معترض در شهرک چیتگر واقع در غرب تهران نیز شنبه شب با شعارهایی از جمله «این آخرین پیامه، اعدام کنید قیامه» به اعدام محسن شکاری اعتراض کردند و به سران جمهوری اسلامی درباره احتمال اجرای حکم دیگر معترضان هشدار دادند.

از دیگر شعارهای شنبه شب مردم معترض در شهرک چیتگر «مرگ بر حکومت بچه‌کش»، «مرگ بر سپاهی»، «مرگ بر خامنه» و «خامنه‌ای قاتله، ولایتش باطله»، «مرگ بر دیکتاتور»، «مرگ بر بسیجی» است.

در گوهردشت کرج جمعیت گسترده‌ای از مردم معترض شنبه شب در ادامه خیزش سراسری مردم ایران علیه جمهوری اسلامی با تجمع اعتراضی در خیابان‌های این منطقه در اعتراض به اعدام محسن شکاری اقدام به برگزاری راهپیمایی سکوت کردند.

نیروهای سرکوبگر دقایقی در گوهردشت کرج به راهپیمایی سکوت مردم معترض حمله برده و به سوی مردم گاز اشک آور شلیک کردند.

در شهر اهواز مرکز استان خوزستان از جمله در منطقه گلستان این شهر، شامگاه شنبه مردم معترض برخی از خیابان‌ها را بستند و فریاد «مرگ بر دیکتاتور» سردادند.

شهر تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی نیز صحنه تظاهرات سکوت مردم در اعتراض به اعدام محسن شکاری و احتمال اعدام دیگر معترضان بود.

جمعیت بزرگی از مردم معترض در شهر اصفهان در محدوده چهارباغ اقدام به یاد محسن شکاری، معترض اعدام شده، و دیگر کشته شدگان خیزش سراسری علیه جمهوری اسلامی شمع روشن کردند. مردم معترض اصفهان در ادامه به برگزاری راهپیمایی سکوت در امتداد خیابان چهارباغ اقدام کردند.

در چند منطقه از شهر رشت از جمله بلوار معلم، گلسار و همچنین خیابان‌های مرکزی این شهر، جمعی از مردم در اعتراض به اعدام محسن شکاری تجمع اعتراضی تشکیل دادند.

گزارش‌ها حاکی است که نیروهای سرکوبگر با حمله به مردم معترض به سوی آنان گاز اشک‌آور شلیک کردند و تعدادی از مردم را مورد ضرب و شتم قرار دادند. گزارش‌ها حاکی است که در این درگیری‌ها دست‌کم یک زن به شدت آسیب دید و بیهوش شد.

تظاهرات شبانه در اعتراض به اعدام محسن کشوری شنبه شب در حالی در چندین شهر ایران برگزار شد که خانواده ماهان صدرات اعلام کرده‌اند با وجود کسب رضایت چند «شاکی خصوصی» که از نیروهای بسیج بوده‌اند، قوه قضائیه جمهوری اسلامی حکم اعدام این جوان معترض را روز شنبه ۱۹ آذر به «اجرای احکام» ارسال کرده و هر لحظه خطر اجرای این حکم وجود دارد.

تظاهرات ایرانیان خارج از کشور

در پی فراخوان‌های گسترده سازمان‌ها و فعالان حقوق بشر، روز شنبه، ۱۰ دسامبر (۱۹ آذر)، هزاران ایرانی ساکن خارج از کشور در شهرهای مختلف جهان به خیابان‌ها آمدند تا در «روز جهانی حقوق بشر» ضمن حمایت از خیزش سراسری، نقض آشکار حقوق مردم ایران ازسوی حکومت را به جهانیان یادآور شوند.

ایرانیان ساکن بلژیک و برخی دیگر از کشورهای اروپایی روز شنبه در همبستگی با قیام مردمی، مقابل پارلمان اروپا در بروکسل، پایتخت بلژیک، تجمع کردند. در این مراسم نرگس اسکندری، شهردار فرانکفورت، طی سخنانی از کشورهای اروپایی و پارلمان اروپا خواست که انقلاب مردم ایران را به رسمیت بشناسند و به جمهوری اسلامی ایران نه بگویند. او همچنین گفت آلمان و دیگر کشورهای اروپایی باید سپاه پاسداران را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دهند.

همزمان با روز جهانی حقوق بشر و راهپیمایی‌ ایرانیان در شهرهای مختلف دنیا، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در توییتی از تماس با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، خبر داد و نوشت که با او درباره اعدام محسن شکاری و دیگر موضوع‌ها صحبت کرده است. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشت که شمن انتقال مواضع کشورهای اروپایی به حکومت ایران، خواستار توقف فوری اعدام و سرکوب معترضان شده و از حکومت خواسته است که به حق آزادی مردم ایران احترام بگذارد و از حمایت نظامی روسیه دست بردارد.

علاوه بر بروکسل، دیگر شهرهای جهان، از توکیو در ژاپن تا سیدنی در استرالیا نیز شاهد برگزاری راهپیمایی‌های ایرانیان در همبستگی با مردم داخل کشور بود.

ایرانیان ساکن آلمان هم در شهرهای مختلف این کشور به خیابان‌ها آمدند. تجمع‌کنندگان شهر برلین، تصاویری از محسن شکاری، جوان معترضی که اعدام شد، و دیگر جان‌باختگان خیزش سراسری را در دست داشتند و شعارهایی علیه جمهوری اسلامی ایران سر دادند. بسته‌شدن سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های جمهوری اسلامی ایران در آلمان از خواسته‌های اصلی شرکت‌کنندگان در این تجمع بود. تجمع‌های مشابهی نیز در شهرهای هامبورگ و فرانکفورت برگزار شد. برخی پزشکان ایرانی ساکن آلمان نیز با لباس‌های پزشکی‌شان در محکومیت صدور حکم اعدام برای دکتر حمید قره‌حسنلو، پزشک متخصص رادیولوژی، در این تجمعات حضور داشتند.

حمید قره‌حسنلو با اتهام دست‌داشتن در مرگ یک بسیجی به نام روح‌الله عجمیان به اعدام محکوم شده است. صدور حکم اعدام برای او، موجی از واکنش‌های داخلی و خارجی را درپی داشت؛ در تازه‌ترین واکنش، دکتر اوساهون اِنابوله‌له، رئیس انجمن جهانی پزشکی، در نامه‌ای صدور حکم اعدام برای این پزشک را «ظلم فاحش» دانست و خواستار توقف آن شد.

در کپنهاگ، پایتخت دانمارک، نیز ایرانیان به خیابان‌ آمدند و خواهان توقف حکم اعدام برای معترضان در دادگاه‌های ساختگی شدند.

تجمع مشابهی نیز با حضور صدها تن از ایرانیان در استانبول برگزار شد؛ برخی تجمع‌کنندگان در این مراسم که با حضور چشمگیر رسانه‌های ترکیه‌ای برگزار شد، با طناب‌های دار دور گردن، لباس‌های سفید و صورت‌های خونین حضور پیدا کردند تا اعتراض نمادین خود را به کشتار و سرکوب معترضان در ایران نشان دهند.

شهرهای مختلف استرالیا، ازجمله سیدنی، پرت، ملبورن، آدلاید و بریزبن، نیز شاهد برگزاری تجمع‌های ایرانیان ساکن این کشور بود. شمار تجمع‌کنندگان ایرانی در سیدنی به‌حدی بود که بسته‌شدن‌ خیابان‌های پیرامونی این تجمع را درپی داشت. معترضان در ملبورن نیز شعار «زن، زندگی‌، آزادی» سر دادند. در این تجمع‌ها همچنین بیانیه اخیر وزارت خارجه استرالیا نیز قرائت شد.

وزارت خارجه استرالیا روز شنبه اعلام کرد که شش مقام و دو نهاد جمهوری اسلامی ایران را به‌دلیل «نقض فاحش حقوق بشر» تحریم کرده‌ است. همچنین وزیر خارجه استرالیا گفت که بی‌اعتنایی آشکار و گسترده حکومت ایران به حقوق بشر، استرالیایی‌ها را وحشت‌زده کرده است.

ایرانیان ساکن ایتالیا نیز در شهر تورین گردهم آمدند و شعارهایی در حمایت از معترضان داخل کشور سر دادند و اعدام محسن شکاری را محکوم کردند. توکیو، پایتخت ژاپن، هم صحنه برگزاری تجمع اعتراضی ایرانیان ساکن این کشور بود.

تجمع‌های استهکلم، بوداپست و لاهه نیز با حضور پرشمار ایرانیان ساکن کشورهای سوئد، مجارستان و هلند برگزار شد. در تمامی این تجمع‌ها، ایرانیان خارج از کشور خواستار توجه جدی جامعه جهانی به صدور احکام اعدام برای معترضان در ایران شدند.

۷۴ سال از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر در مجمع عمومی سازمان ملل متحد می‌گذرد، اما با وجود تمام تلاش‌های جهانی در هفت دهه گذشته، همچنان حقوق بسیاری از انسان‌ها در نقاط مختلف جهان ازسوی حکومت‌های تمامیت‌خواه نقض می‌شود. آنچه امروز در ایران می‌گذرد به گواهی فعالان و سازمان‌های حقوق بشری و شهروندان ایرانی، نقض آشکار حقوق مردمی است که برای دستیابی به حقوق مدنی‌ خود مبارزه می‌کنند و پاسخ حکومت به مطالبه‌های آنان، سرکوب و صدور احکام اعدام است.

برگفته ای از سایت ایران امروز، ۱۱ دسامبر ۲۰۲۲