جواد روحی؛ محکوم به سه با اعدام بدون اینکه کسی را کشته یا مجروح کرده باشد

جواد روحی از بازداشت‌شدگان خیزش انقلابی، به اتهام «آتش زدن مقر راهنمایی و رانندگی»، به «سه بار اعدام» محکوم شده است.

جواد روحی جوان معترض ۳۵ ساله که اوایل مهرماه در اعتراضات آمل بازداشت شده بود در حکمی عجیب که حتی با قوانین ضدبشری خود جمهوری اسلامی نیز تناقض دارد، به اتهام «محاربه» و «افساد فی الارض» به دلایلی چون «آتش زدن مقر راهنمایی و رانندگی» و «آتش زدن روسری» به سه بار اعدام محکوم شده است.

بر اساس حکم صادرشده علیه این شهروند توسط دادگاه انقلاب ساری او به دو اتهام «محاربه» و «افساد فی الارض» به «سه بار اعدام» محکوم شده است. جواد روحی اما با اتهامات دیگری نیز در این پرونده روبروست که شامل «اخلال در نظم و امنیت جامعه، تحریک برخی از شهروندان به ایجاد ناامنی، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت داخلی کشور، ارتداد از طریق هتک حرمت قرآن و آتش زدن آن و همچنین توهین به مقدسات» است.

در حکم صادر شده آمده که تخریب و به آتش کشیدن مقرّ پلیس راهنمایی و رانندگی، اماکن دولتی و نظامی، بانک‌‌ها و شهرداری نوشهر» و همچنین «لیدری و عاملین اصلی هدایت و برنامه‌ریزی» تجمع اعتراضی «روز یکشنبه ۲۰ آذرماه» از دلایل صدور این حکم بوده است.

بنا بر ادعای مندرج در حکم و اظهارات قاضی، تجمع صورت گرفته در ۲۰ اذرماه در نوشهر به کشته شدن «۵ تن و جراحت تعدادی از مأموران» منجر شده است. این در حالیست که در پرونده حتی یک سند و مدرک دال بر اینکه جواد روحی کسی را به قتل رسانده یا مجروح کرده وجود ندارد!

سلیمان وطن‌ دوست وکیل تسخیری جواد روحی هم پیشتر گفته بود که «جواد روحی⁩ مبتلا به بیماری اعصاب و روان است، او در هیچ احراق و تخریبی مشارکت نداشته است. حتی در تصاویر ضبط شده نیز او تنها در صحنه حضور دارد و مشارکتی در اقدامات ندارد.»

جواد روحی مانند اکثر شهروندان بازداشت‌شده که با اتهامات سنگین روبرو شده‌اند از حق داشتن وکیل «تعیینی» (انتخابی) محروم بوده است. این جوان در حالی به «سه بار اعدام» محکوم شده که دادگستری استان مازندران در ادعایی دروغ گفته که برای جواد روحی «به دلیل عدم معرفی وکیل در مرحله دادسرا و دادگاه، وکیل تسخیری انتخاب شده است».

در کیفرخواست صادر شده علیه جواد روحی، به اعترافات او در دوران بازجویی اشاره شده و به اتکای این اعترافات اجباری، وی به «ساخت کوکتل‌ مولوتف و پرتاب آن به داخل مقر راهنمایی رانندگی میدان آزادی نوشهر که باعث حریق و صدمات جدی به مکان پلیس شده» متهم شده است.

بسیاری از شهروندان بازداشت شده که در روند دادرسی اتهامات سنگین علیه آنها مطرح شده، زیر شکنجه ناچار به اعتراف اجباری و اقرار علیه خود شده‌اند. هرچند برخی متهمان در دادگاه به قاضی گفته‌اند زیر ضرب و جرح و شکنجه اعتراف کرده‌اند، اما قضات یا همان حاکمان شرع انقلاب اسلامی بدون اهمیت به اظهارات متهمان، آنها را به شدیدترین احکام از جمله «اعدام» محکوم می‌کنند.

یک منبع مطلع نزدیک به خانواده روحی نیز پیش از این به خبرگزاری «هرانا» گفته بود «تمامی اعترافاتی که در دوران بازجویی از جواد اخذ شده، تحت آزار و اذیت و فشار اعمال شده بر وی صورت گرفته است. تنها مستندات پرونده علیه وی که منجر به صدور حکم اعدام برایش شده است، اعترافات اجباری اخذ شده از او در دوران بازجویی و همچنین فیلمی از صحنه اعتراضات است؛ ویدئویی که به هیچ عنوان چهره فردی که در آن اقدام به آتش زدن قرآن میکند مشخص نیست، اما دادگاه اقدام مذکور را منتسب به جواد دانسته و او را “مرتد” خوانده است.»

مادر و پدر جواد روحی هفته نخست دی‌ماه و در حالی که فرزندشان به «محاربه» و «افساد فی الارض» متهم شده بود با انتشار ویدئویی اعلام کردند که جواد وضعیت روحی مناسبی ندارد و از مردم ایران کمک خواستند. آنها در این پیام درباره وضعیت فرزندشان که سابقه بیماری اعصاب و روان نیز دارد، اظهار نگرانی کردند و خواستار همیاری و کمک مردم ایران برای نجات او شدند.

پدر این جوان بازداشت شده اعلام کرد که از زمان دستگیری فرزندش، خانواده‌ او تنها یکبار به صورت حضوری او را ملاقات کرده‌ اما از ۲۲ آذر و جلسه محاکمه‌اش تا کنون، از او خبری ندارند. برخی منابع از شکنجه شدن و اعمال فشارهای روانی به جواد روحی برای گرفتن اعتراف اجباری از او اشاره کرده‌اند.

آنها در پیام خود، درباره وضعیت فرزندشان صراحتا اعلام کردند که او سابقه بیماری اعصاب و روان دارد و در زمان حضور در اعتراضات و بازداشت نیز، تحت درمان بوده است.

دادگاه انقلاب استان مازندارن پیشتر نیز برای دو جوان ۱۸ ساله دیگر حکم اعدام صادر کرده بود. مهدی محمدی‌‌فرد نوجوان ۱۸ ساله‌ای است که در جریان اعتراضات سراسری در نوشهر بازداشت شده و توسط شعبه اول دادگاه انقلاب ساری، به اتهام «افساد فی‌الارض» و «محاربه»، به «دو بار اعدام» محکوم شده است.

عرشیا تکدستان نیز جوان ۱۸ ساله دیگری است که در نوشهر بازداشت و توسط دادگاه انقلاب، به جرم «محاربه و افساد فی‌الارض» به اعدام محکوم شده است.

در جنبش انقلابی اخیر که از اواخر شهریور ۱۴۰۱ آغاز شده تا کنون بیش از ۱۹ هزار و ۲۰۰ شهروند بازداشت شدند. به گزارش «سازمان حقوق بشر ایران» دست‌کم ۱۰۹ معترض در ایران در خطر صدور یا اجرای احکام اعدام قرار دارند.

بر اساس این گزارش، در استان خوزستان، دست‌کم ۲۴ معترض، در سیستان و بلوچستان، ۲۲ معترض و در تهران، ۲۰ معترض بازداشتی در معرض خطر صدور یا اجرای حکم اعدام هستند.

محسن شکاری ۲۳ ساله، مجیدرضا رهنورد ۲۳ ساله، محمدمهدی کرمی ۲۲ ساله و محمد حسینی ۳۸ ساله شهروندانی هستند که حکم اعدام آنها اجرا شده است. درخواست فرجام‌خواهی شماری از متهمان محکوم به اعدام از سوی دیوان عالی کشور پذیرفته شده و پرونده به دادگاه هم‌عرض ارسال شده اما همچنان شهروندان زیادی در زندان‌های جمهوری اسلامی در بیم و امید نسبت به سرنوشت خود بسر می‌برند.

برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۱۷ ژانویه ۲۰۲۳