۳ کشته در درگیری مرزی ایران و طالبان؛ مقامات محلی گفتگو را شروع کردند

درگیری مسلحانه مرزی میان ایران و حکومت طالبان در افغانستان، در روز شنبه ۶ خرداد، دست‌کم ۳ کشته و چند مجروح برجای گذاشته است. در این حال، معاون استاندار سیستان و بلوچستان اعلام کرد: گفتگوی مرزی میان مقامات محلی ایران و افغانستان انجام شد و دوطرف درباره ادامه گفتگوها برای علت درگیری توافق کردند.

علیرضا مرحمتی، معاون امنیتی انتظامی استاندار سیستان و بلوچستان، با اشاره به درگیری مرزی در مرز ایران و افغانستان به خبرگزاری فارس گفت: هم‌اکنون اوضاع در مرز ایران و افغانستان تحت کنترل است و نیروهای ایران در مرز مستقر هستند.

پیشتر به نوشته روزنامه اینترنتی «اطلاعات روز» افغانستان، سخنگویان وزارت‌خانه‌های دفاع و کشور حکومت طالبان، گفته بودند که خواستار جنگ با همسایگانش نیستند و برای حل هرگونه مشکل، «گفتگو و مذاکره را راه معقول می‌دانند».

عنایت‌الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع طالبان گفته بود: «بهانه‌جویی برای جنگ و اقدامات منفی به نفع هیچ یک از طرفین نیست.»

قبل از اینگونه سخنان و مواضع، خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، با اعلام درگیری مرزی، محل آن را مرز سیستان و بلوچستان ایران و ولایت نیمروز افغانستان و در اطراف روستاهای ساسولی، حاتم و ماککی ذکر کرده بود.

خبرگزاری دولتی ایرنا هم گزارش داده بود که ۲ نیروی مرزبان ایران کشته و ۲ شهروند هم زخمی شده‌اند.

سخنگوی وزارت کشور طالبان، عبدالنافع تکور، هم کشته شدن یک تن از طالبان را تائید کرده است.

روزنامه «اطلاعات روز» افغانستان هم به نقل از « منابع مردمی در ولایت نیمروز» نوشت که «یک غیرنظامی در این درگیری کشته و پنج غیرنظامی دیگر زخمی شده‌اند.»

در این حال، پایگاه خبری «حال وش» که مسائل استان سیستان و بلوچستان، را پوشش می‌دهد، به نقل از منابع محلی، از کشته و مجروح شدن غیرنظامیان در دو طرف مرز در جریان این درگیری مرزی خبر داده است

پیشتر منابع خبری استفاده از توپخانه و تسلیحات جنگی از سوی دو طرف را تائید کرده بودند.

در شرایطی که خبرگزاری تسنیم استفاده مرزبانان ایران از سلاح‌های سبک، نیمه سبک و توپخانه را در این درگیری تائید کرده، برخی پایگاه‌های خبری هم تصاویری از اعزام توپخانه و تسلیحات سنگین نیروهای طالبان به سوی مرز با ایران منتشر کرده‌‌ بودند.

تهران و کابل یکدیگر را به آغاز تیراندازی متهم کرده‌ اما هنوز درباره دلیل این درگیری مسلحانه اطلاعاتی ارائه نکرده‌اند.

جانشین فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی، نیروهای طالبان را مسئول آغاز درگیری مسلحانه مرزی معرفی کرد.

قاسم رضایی بدون ارائه توضیحات بیشتر گفت: «نیروهای طالبان بدون در نظر گرفتن و رعایت قوانین بین‌المللی و حس همجواری با انواع سلاح مبادرت به تیراندازی به پاسگاه ساسولی در حوزه هنگ مرزی زابل کردند.»

احمدرضا رادان، فرمانده کل نیروی انتظامی، هم با تاکید بر پاسخ «قاطعانه» نیروهای مرزی جمهوری اسلامی «به هرگونه تعدی و تعرض مرزی»، خواستار پاسخگویی حکومت طالبان «در قبال عمل نسنجیده» خود شد.

از سوی دیگر، سخنگوی وزارت کشور طالبان، عبدالنافع تکور، مرزبانان ایران را به آغاز درگیری متهم کرد و افزود که آنان پس از تیراندازی به سوی طرف افغانستان، «با واکنش متقابل مواجه شده‌اند.»

درگیری‌های مرزی میان ایران و افغانستان که دارای مرز مشترک ۹۰۰ کیلومتری هستند، پیش از این هم سابقه داشته است.

در این ارتباط، تنش‌های لفظی میان مقامات دو کشور بر سر حق‌آبه ایران از هیرمند، بویژه پس از «هشدار جدی» ابراهیم رئیسی به طالبان در این مورد در روزهای اخیر به تازگی افزایش یافته است.

بر پایه قرارداد سال ۱۳۵۱ بین کابل و تهران، افغانستان متعهد است سالانه ۸۵۰ میلیون متر مکعب از آب هیرمند را به ایران جاری کند. در سالیان گذشته، گزارش‌های رسانه‌ای در ایران حاکی از اجرا نشدن این تعهد بوده است. با این همه، مقام‌های مربوط به حکومت‌های مختلف در افغانستان، دلایلی مانند خشک‌سالی را به عنوان دلیل خودداری از اعطای حق‌آبه ایران مطرح کرده‌اند.

برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی،۲۸ می۲۰۲۳