پوتین پیمان ممنوعیت آزمایش هسته‌ای روسیه را لغو کرد

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، روز پنجشنبه، دوم نوامبر (۹ آبان)، لایحه لغو پیمان منع جامع آزمایش هسته‌ای کشورش را امضاء کرد.

پیش‌تر مجلس دوما (سفلی) و پس از آن شورای فدراسیون روسیه لایحه لغو ممنوعیت آزمایش هسته‌ای در این کشور را تصویب کرده بودند. با امضای پوتین این لایحه به تصویب نهایی رسید و اجرایی می‌شود.

اقدام پوتین یک هفته پس از رزمایش ارتش روسیه برای مقابله با «حمله‌ هسته‌ای فرضی» صورت می‌گیرد. رزمایشی که هدف از آن، «تمرین نیروهای تهاجمی راهبردی در رویارویی فرضی با یک حمله هسته‌ای گسترده دشمن» بوده است.

پوتین پیش‌تر گفته بود که لغو پیمان منع جامع آزمایش هسته‌ای که روسیه در سال ۲۰۰۰ به آن پیوست، بازتاب موضع‌گیری ایالات متحده است که با وجود امضای این پیمان، آن را به تصویب نرساند.

پیمان منع جامع آزمایش هسته‌ای که در سال ۱۹۹۶ به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید، کشورهای عضو را از هر گونه انفجار هسته‌ای در هر نقطه از قلمروشان منع می‌کند. این پیمان هرگز به‌طور کامل اجرا نشد.

روسیه پس از شوروی هرگز آزمایش هسته‌ای انجام نداده است. آخرین آزمایش اتحاد جماهیر شوروی سابق در سال ۱۹۹۰ و ایالات متحده در سال ۱۹۹۲ بود.

نگرانی‌های گسترده‌ای وجود دارد که روسیه با هدف منصرف کردن غرب از ادامه کمک نظامی به اوکراین آزمایش‌های هسته‌ای‌اش را از سر بگیرد.

گفته می‌شود شماری از مقام‌های نظامی روسیه برای از سرگیری آزمایش‌های هسته‌ای ابراز تمایل کرده‌اند. پوتین هم اگرچه ضرورت این آزمایش‌ها را به نقل از برخی کارشناسان مطرح کرده، هنوز در این‌باره مستقیم اظهارنظر نکرده است.

به گزارش رویترز، پوتین اوایل اکتبر، در واکنش به تمایل برخی کارشناسان امنیتی و قانونگذاران روسیه مبنی بر آزمایش بمب هسته‌ای به عنوان هشداری برای غرب، گفت که آمادگی ندارد بگوید آیا روسیه باید آزمایش‌های هسته‌ای را از سر بگیرد یا نه.

کارشناسان نظامی نگرانند از این‌که اگر چنین اقدامی روی دهد، می‌تواند آغازگر دوره جدیدی از آزمایش‌های هسته‌ای کشورهای قدرتمند باشد.

پیش‌تر سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، گفته بود که مسکو به این ممنوعیت پایبند است و تنها در صورتی آزمایش‌های هسته‌ای را از سر می‌گیرد که واشنگتن چنین اقدامی انجام دهد.

برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی،۵ نوامبر  ۲۰۲۳