انتخابات محلی مسکو به ضرر طرفداران پوتین تمام شد


به گزارش سایت رادیو فرانسه، در انتخابات پارلمان مسکو، طرفداران رئیس جمهوری ولادیمیر پوتین، کرسیهای زیادی را از دست دادند اما اکثریت مطلق را همچنان حفظ کردند. در دو ماه اخیر، مخالفان دولت با برگزاری تظاهرات پراکنده، نسبت به حذف کاندیداهای خود اعتراض کرده بودند. این اعتراضات و همچنین نارضایتی عمومی سرانجام باعث شد که جناح حاکم بیش از یک سوم کرسی هایش را از دست بدهد. مسکو که حدود ١٣ میلیون جمعیت دارد، یکی از ٨۵ “واحد فدرالی” روسیه است. واحدهای فدرالی به لحاظ اهمیت و ابعاد جغرافیایی بسیار متفاوت اند. برخی از این واحدها یک استان بزرگ را در برمیگیرد و برخی دیگر تنها یک شهر را. به غیر از پایتخت، تنها شهرهای سنت پترزبورگ و سباستوپول هستند که مستقلاً یک “واحد فدرالی” محسوب میشوند و برای خود یک پارلمان محلی دارند. امسال، از حدود سه ماه پیش از برگزاری انتخابات، تقریباً هر هفته تظاهراتی در مخالفت با پوتین و حزب حاکم برگزار شد. دلیل مستقیم و علنی این اعتراضات، رد صلاحیت نامزدهای اپوزیسیون بود. آلکسئی ناوالنی، یکی از شناخته شده ترین مخالفان پوتین که تاکنون چندین بار بازداشت شده، از همۀ رأی دهندگان خواست که اینبار “هوشمندانه” رأی دهند و نامزدهایی را انتخاب کنند که قابلیت مخالفت با جریان حاکم را داشته باشند. مخالفان پوتین بعد از سالها مبارزۀ سیاسی، اینک با احتیاط فراوان اعتراضات خود را پیش میبرند.

امسال، حزب حاکم که به نارضایتی مردم آگاه بود، بیشتر نامزدهای خود را از میان افراد غیرسیاسی برگزید و سعی کرد وابستگی مستقیم آنان را به کرملین بروز ندهد.

معلوم نیست که رأی گیری در مسکو تا چه حد تحت تأثیر تلاش ها و تبلیغان ناوالنی و حرکتهای مخالف پوتین بوده اما به هرحال، نارضایتی عمومی مدتی است که در پایتخت افزایش یافته است. افزایش فقر و تغییر قوانین مربوط به بازنشستگی، بخش بزرگی از مردم را ناراضی کرده است. در عین حال، میزان مشارکت این بار نیز مثل دفعات گذشته بسیار ضعیف بود و مطابق آمار رسمی به ٢٢درصد نرسیده است.

فشار و سرکوب

یک روز بعد از انتخابات – دوشنبه ٩ سپتامبر – کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل خواستار تحقیقات مستقل در مورد خشونت پلیس مسکو شد. خانم میشل باشله کمیسر عالی حقوق بشر (رئیس جمهوری پیشین شیلی) گفت که از انجام این تحقیقات حمایت میکند. او گفت: “من به خاطر اقدامات پلیس و بازداشتهای گسترده بسیار نگرانم”. به گفتۀ او طی چندین تظاهرات در ماههای ژوئیه و اوت (تیر، مرداد)، بیش از ٢۵٠٠ نفر دستگیر شدهاند. از سال ٢٠١٢ که اعتراضات گسترده ای در واکنش به ریاست جمهوری مجدد پوتین شکل گرفت تاکنون، تظاهرات و بازداشتها هیچگاه به گستردگی امسال نرسیده بود.