موافقت اسرائیل با ارسال کمک‌های بشردوستانه بیشتر به غزه در پی گفتگوی بایدن و نتانیاهو

اسرائیل بامداد جمعه پنجم مارس همزمان با افزایش نگرانی‌ها از قحطی فزاینده در نوار غزه، اعلام کرد که به صورت «موقت» اجازه ارسال کمک به شمال غزه از طریق بندر «اشد‌ود»، گذرگاه «کرم ابوسالم» و همچنین افزایش کمک‌رسانه از طریق گذرگاه «بیت‌ حانون» را صادر کرده است.

این تصمیم اسرائیل پس از گفتگوی «پرتنش» ۳۰ دقیقه‌ای میان جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده و بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل اتخاذ شد.

کاخ سفید طی بیانیه‌ای درباره این تماس تلفنی اعلام کرد: «دو رهبر درباره وضعیت غزه به گفتگو پرداختند. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرد که حمله به کارکنان سازمان‌های بشردوستانه و وضعیت کلی بشردوستانه در نوار غزه غیرقابل پذیرش است. او تصریح کرد که اسرائیل باید گام‌های مشخص، قاطع و سنجش‌پذیری را در جهت جلوگیری از آسیب به غیرنظامیان و حفظ امنیت کارکنان سازمان‌های بشر دوستانه اعلام و اجرا کند.»

جو بایدن همچنین افزود که سیاست آمریکا در قبال غزه از طریق ارزیابی کاخ سفید از اقدامات عاجل اسرائیل در زمینه‌های مزبور مشخص خواهد شد.

بنابر بیانیه کاخ سفید، رئیس جمهوری آمریکا در این گفتگو بر ضرورت برپایی آتش‌بس فوری میان اسرائيل و حماس با هدف تثبیت و بهبود وضعیت بشر دوستانه و محافظت از غیرنظامیان تاکید کرد.

در این بیانیه آمده است: «[جو بایدن] همچنین از نخست‌وزیر اسرائیل خواست تا مذاکره‌کنندگان اسرائیلی را قادر سازد تا بدون تاخیر به توافق‌نامه‌ای برای آزادی گروگان‌های باقی‌مانده در اسارت حماس دست‌ یابند.»

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل ساعاتی پس از پایان این گفتگو اعلام کرد که کاخ سفید از اسرائیل خواسته است تا «به سرعت و به صورت کامل» مسیرهای جدیدی را برای رساندن کمک‌ها به غزه بگشاید. اسرائیل سپس اعلام کرد که مسیرهای کمک‌رسانی بیشتری به غزه در محاصره باز شده است.

آدرین واتسون، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در بیانیه‌ای ضمن استقبال از بازگشایی مسیرهای جدید در شرح اقداماتی که بایدن از اسرائیل درخواست کرده است، گفت: «این اقدامات شامل تعهد به بازگشایی بندر اشدود با هدف ارسال مستقیم کمک‌ها به غزه، بازگشایی گذرگاه بیت حانون و افزایش کمک‌رسانی مستقیم از اردن است که باید به طور سریع و کامل اجرا شوند.»

جان مربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید گفت: «ما به دنبال و مشتاق به مشاهده افزایش بالای ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه و کاهش خشونت علیه غیرنظامیان و به خصوص کارکنان سازمان‌های بشردوستانه‌ طی روزها و ساعات آینده هستیم.»

آقای کربی همچنین لحن تندتر جو بایدن در گفتگو با بنیامین نتانیاهو را نشانه ناامیدی دانست. او با این حال اعلام کرد که به‌رغم هشدارهای آقای بایدن مبنی بر این که سیاست واشنگتن در قبال جنگ غزه به وضغیت غیر نظامیان وابسته است، گفت: «پشتیبانی ما از نیروهای دفاعی اسرائیل قاطع است. آن‌ها با تهدیداتی مواجهند و کاخ سفید نمی‌تواند از خواسته خود کنار بکشد.»

برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۵ آپریل ۲۰۲۴