نشت مواد سمّی از میادین نفت و گاز ایران به خلیج فارس

وبسایت «TankerTrackers» که کشتیرانی و تردد نفتکش‌ها را زیر نظر دارد گزارش داده که میادین گازی ایران منشاء آلودگی خلیج فارس شده‌اند.

این وبسایت با انتشار تصویر ماهواره‌‌ای یکی از میادین گازی ایران ۲۷ ژوئیه (ششم امرداد) گزارش داد استخراج غیراصولی از میادین گازی در ایران باعث ورود حجم زیادی مایعات سمّی به داخل خلیج فارس شده که محتوای آن فلزات سنگین مثل جیوه، کادمیوم، آرسنیک، سرب، کروم، مس، نیکل و روی است.

این ماده سمّی وارد زنجیره غذایی منطقه می‌شود و علاوه بر خطراتی که برای محیط زیست دارد باعث تحریکات تنفسی، چشمی و پوستی، سردرد، سرگیجه و حالت تهوع و حتا سرطان و جهش ژنتیک می‌شود. نشت این سموم بطور روزانه در سراسر منطقه اتفاق می‌افتد، بنابراین این حادثه ففط برای یکبار نیست، بلکه یک نمونه تازه است.

عمده زیرساخت‌های صنایع نفت و گاز و پتروشیمی‌های ایران مربوط به دوران پیش از انقلاب ۵۷ است و اکنون فرسوده‌اند. جواد اوجی وزیر نفت جمهوری اسلامی فروردین ۱۴۰۱ در یک برنامه تلویزیونی گفت، «در حوزه نفت، پتروشیمی و صنایع بالادست و پایین‌دست نیاز به ۲۰۰ میلیارد سرمایه‌گذاری است که بخش مهمی از آن با ۵۰ قرارداد منعقده تا کنون تأمین شده است.» اما معلوم نیست این قراردادها اجرا شده‌اند یا نه و در چه وضعیتی هستند.

بر اساس یک گزارش محیط زیستی در مورد آلودگی خلیج فارس که وزارت کشاورزی در سال ۱۴۰۰ منتشر کرد «عوامل مختلفی چون افزایش جمعیت ، توسعه شهرنشینی، گسترش صنعت و استفاده غلط از منابع طبیعی باعث بروز آلودگی شدید و زیست محیطی در منطقه خلیج فارس گردیده است. این عوامل توانسته‌اند در اندک زمانی اکوسیستم بی‌نظیر آن را تا ۴۷ برابر حدطبیعی آلودگی، آلوده نماید و بدین طریق آبزیان و موجودات آن را با خطر نابودی مواجه سازند.»

در بخشی از این گزارش آمده بود، «استقرار انواع صنایع (به علت وجود منابع نفت و گاز) و حمل و نقل و ترافیک دریایی بالا باعث گردیده خلیج فارس شرایط ویژه‌ای داشته باشد. استخراج و حمل ونقل نفت خام، وجود تأسیسات متعدد نفت وگاز، تأسیسات پالایشگاهی و پتروشیمی در دریا و ساحل، این پهنه آبی را به یکی از آلوده‌ترین دریاهای جهان مبدل ساخته، به نحوی که اکوسیستم خلیج فارس در معرض خطر جدی قرار گرفته است.»

بخشی از آلودگی خلیج فارس و دریای عمان نیز مرتبط با خروج مواد آلوده به رادیواکتیو از نیروگاه اتمی بوشهر است اما جمهوری اسلامی هیچگاه به صورت رسمی این آلودگی را نپذیرفته است.

برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲۸ جولای ۲۰۲۴