در پی سخنان چند روز اخیر رئیس دولت جمهوری اسلامی و معاون اولش در مورد «قیمت ارزان» بنزین و گمانهزنیها در مورد احتمال افزایش قیمت حاملهای انرژی از جمله بنزین، روزنامه وابسته به سپاه هم وارد میدان شد و در مطلبی نوشت: «چرا کسی که آینه بغل ماشینش ۵۰ میلیون تومان قیمت دارد و در کل سال همیشه در جاده و تفریح است، در مجموع سال یک میلیون هم پول بنزین ندهد؟!»
روزنامه «جوان» ارگان رسانهای وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرده که «باید از روش عاقلانه دولت برای آمادهکردن افکارعمومی حمایت کرد.»
محمدرضا عارف چند روز پیش در جلسه معارفه وزیر نفت گفته بود: «کدام عقل سلیمی میگوید بنزین را با دلار وارد کنیم و ۱۵۰۰ تومان بفروشیم؟»
پیش از او نیز مسعود پزشکیان رئیس دولت جمهوری اسلامی در سخنانی گفته بود: «منطقی نیست بنزین را با دلار آزاد وارد و به صورت یارانهای به مردم بفروشیم در صورتی که پول تامین غذا و دارو را نداریم.»
روزنامه وابسته به سپاه در شماره امروز، دوشنبه ۱۹ شهریور ۱۴۰۳ با اشاره به سخنان مقامات دولت جمهوری اسلامی نوشته: «رویکرد نیروهای انقلاب نیز باید کاملاً حمایتی و همراهی با این اقدامات اقتصادی دولت باشد. نباید در زمان این کارهای خطیر، رفتاری جناحی داشت و دولت را در این مسیر تنها گذاشت.»
با وجود گمانهزنیها در مورد احتمال افزایش قیمت حاملهای انرژی، مقامات دولتی این احتمال را «فعلا» تکذیب میکنند اما تاکید دارند که آزادسازی یا افزایش قیمتها یک ضرورت به نظر میرسد.
در همین حال تناقضهایی هم در حوزه ناترازی وجود دارد به طوری که وبسایت خبرآنلاین به نقل از محسن پاک نژاد، وزیر نفت نوشته متوسط تولید روزانه بنزین کشور ۱۱۴ میلیون لیتر و متوسط مصرف روزانه بنزین کشور ۱۲۰ میلیون لیتر است.
این ادعای وزیر نفت یعنی روزانه ۶ میلیون لیتر به طور متوسط ناترازی بین تولید و مصرف بنزین در کشور وجود دارد و باید برای آن راهکاری داشت.
این در حالی است که بنابر اعلام مدیرعامل شرکت پخش فرآوردههای نفتی مصرف بنزین در روز شنبه پنجم شهریور ماه به ۱۴۰ میلیون لیتر رسیده و برهمین اساس ناترازی هم به بیش از ۲۶ میلیون لیتر در روز رسیده است.
افزایش ناترازی عاملی است که جمهوری اسلامی را به تکاپوی افزایش قیمت بنزین انداخته تا بتواند منابع و مصارف ارزی خود را مدیریت کند. به باور کارشناسان با تداوم روند فعلی میزان واردات بنزین در سال جاری به ۱۰ میلیارد دلار هم میرسد.
موضوعی که پزشکیان ابتدای مرداد ماه در گفتوگو با وبسایت دفتر رهبر جمهوری اسلامی به آن تاکید کرده و گفته بود: «ما در کشور ناترازی انرژی داریم و در حال حاضر برای خرید بنزین، ۸ میلیارد دلار پول میدهیم، یعنی بنزین را مثلاً حدوداً ۳۰ یا ۴۰ هزار تومان میخریم و ۱۵۰۰ تومان میفروشیم، خب تا کجا میتوانیم این کار را بکنیم؟»
تحلیلگران رسانه بر این باورند که دولت با مطرح کردن موضوع افزایش قیمت بنزین و بحثهای پیرامونی آن به دنبال عادیسازی آن در نزد افکار عمومی هستند تا بخش زیادی از واکنشهای هیجانی را با مباحث فرسایشی کاهش دهند.
جمهوری اسلامی خاطره تلخی از آخرین افزایش قیمت بنزین دارد به طوری که اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ در پی گرانی ناگهانی قیمت بنزین از جمعه شب ۲۴ آبان در چند شهر ایران از جمله مشهد، اهواز، خرمشهر و بهبهان آغاز شد. دامنه این اعتراضات به ۵۴ شهر کشیده شد و در نهایت جمهوری اسلامی با قطع اینترنت در کشور اقدام به کشتار معترضان در شهرهای مختلف کرد. ۲ دی ۱۳۹۸ خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در حکومت ایران اعلام کرد که در سرکوب اعتراضات آبان حدود ۱۵۰۰ تن از معترضان کشته شدند.
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۹ سپتامبر ۲۰۲۴