رکورد جدید انتقال داده‌ها: ۹هزار برابر سریع‌تر از ۵جی

آنتونی کاتبرتسون
پژوهشگران رکورد جدیدی در انتقال داده‌های بی‌سیم ثبت کرده‌اند و به سرعتی معادل ۹۳۸ گیگابیت بر ثانیه دست یافته‌اندــ که از شبکه‌های فعلی ۵جی (۵G) در بریتانیا تقریبا ۹ هزار برابر سریع‌تر است.

این پیشرفت نمایی از عصر جدید ارتباطات از طریق فناوری نسل‌ آینده ۶جی (۶G) ارائه می‌دهد که انتظار می‌رود طی دهه آینده به‌صورت تجاری به کار گرفته شود.

تیمی از دانشگاه کالج لندن (یو‌سی‌ال) برای نخستین بار و به منظور غلبه بر گلوگاه‌ها (یا اصطلاحا تنگناهای] ایجادشده در اثر تراکم فرکانسی، با ترکیب فناوری‌های رادیویی و نوری به این دستاورد رسیده‌ است.

دکتر ژیکزین لیو، از بخش مهندسی الکترونیک و برق دانشگاه کالج لندن، می‌گوید: «سامانه‌های ارتباطی بی‌سیم کنونی با تقاضای روزافزون برای دسترسی به داده‌های پرسرعت دست‌وپنجه نرم می‌کنند، اما ظرفیت، درست در همان چند متر آخر میان کاربر و شبکه فیبر نوری، ما را محدود کرده است.»

«راه‌حل ما استفاده بیشتر از بسامدهای موجود برای افزایش پهنای باند است، در عین حال که کیفیت بالای سیگنال را حفظ می‌کنیم، امکان انعطاف‌پذیری در دسترسی به منابع بسامدی مختلف را فراهم می‌آوریم. این امر به [ساخت] شبکه‌های بی‌سیم فوق‌سریع و قابل‌اعتماد می‌انجامد و بر عامل کندکننده سرعت میان پایانه‌های کاربری و اینترنت غلبه می‌کند.»

دانشگاه کالج لندن ادعا می‌کند که این فناوری جدید از طریق شبکه‌های نسل جدید ۶جی، ظرفیت تحول در سرعت وای‌فای خانگی و همچنین بهبود چشمگیر سرعت اینترنت موبایل را دارد.

[با این فناوری]، دانلود یک فیلم دو ساعته با کیفیت ۴کی اولترا اچ‌دی (۴K Ultra HD) با سرعت ۹۳۸ گیگابیت بر ثانیه، تنها ۱۲صدم ثانیه طول می‌کشد‌ــ در حالی که در مقام مقایسه، این کار در حال حاضر از طریق ۵جی ۱۹ دقیقه زمان می‌برد.

این رویکرد نوآورانه می‌تواند امکان اتصال به شبکه‌ها در محیط‌های پرجمعیت مانند کنسرت‌ها یا مسابقات ورزشی را بدون افت سرعت یا قطع ارتباط، برای افراد بیشتری فراهم کند.

پروفسور عزت دروزه، مدیر موسسه سامانه‌های ارتباطی و متصل (آی‌سی‌سی‌اس) دانشگاه کالج لندن، گفت: «جذابیت فناوری بی‌سیم در انعطاف‌پذیری آن به لحاظ فضایی و مکانی است.»

«این فناوری می‌تواند در موقعیت‌هایی استفاده شود که کابل‌کشی نوری چالش‌برانگیز است، مانند کارخانه‌ای که چیدمان پیچیده‌ای از تجهیزات دارد. این کار فناوری بی‌سیم را که در سامانه‌های ارتباطات رادیویی و نوری پیشرفته به‌دست آمده‌اند، به سرعت و پهنای باندهای بیشتری می‌رساند.»

این تحقیق در مجله «فناوری لایت‌ویو» (Lightwave Technology) در مقاله‌ای با عنوان «انتقال بی‌سیم ۹۳۸ گیگابیت بر ثانیه، ۱۵۰‌ــ۵ گیگاهرتز پهنای باند فوق‌عریض با استفاده از ایجاد سیگنال ترکیبی الکترونیکی و فتونیک» منتشر شده است.

برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۳۱ اکتبر ۲۰۲۴