احتمال ارجاع پرونده هسته‌ای حکومت اسلامی ایران به شورای امنیت سازمان ملل | “مکانیسم ماشه”

وین، پایتخت اتریش، روز ۱۵ آذر (ششم دسامبر) میزبان نمایندگان کشورهای باقی‌مانده در توافق هسته‌ای است. این نشست در شرایطی برگزار می‌شود که حکومت اسلامی ایران اعلام کرده در اوایل ماه ژانویه، بار دیگر از تعهدات برجامی خود خواهد کاست. هدف این نشست نجات برجام عنوان شده است.

حکومت اسلامی ایران پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و پس از تجدید و تشدید تحریم‌های اقتصادی خود در بازه‌های زمانی دوماهه اقدام به کاهش تعهدات و الزام‌های پیش بینی شده در توافق هسته‌ای کرد؛ موضوعی که ناخرسندی کشورهای اروپایی حاضر در توافق هسته‌ای را در پی داشت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه نشست روز ششم دسامبر کمیسیون مشترک توافق هسته‌ای، نخستین نشست نمایندگان کشورهای باقیمانده در برجام پس از جلسه ماه ژوئیه است. در این نشست نمایندگان کشورهای آلمان، فرانسه، بریتانیا، روسیه و چین به همراه نمایندگانی از ایران شرکت دارند. عباس عراقچی، در نشست روز ششم دسامبر ریاست هیات ایرانی را برعهده دارد.

ایران و “مکانیسم ماشه”

حکومت اسلامی ایران اعلام کرده است که کاهش تدریجی و گام به گام تعهدات برجامی این کشور نقض توافق هسته‌ای نیست. ایران این اقدامات را واکنشی به خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و اعمال مجدد تحریم‌های اقتصادی علیه خود می‌داند.

حکومت اسلامی ایران از عملکرد سازوکار مالی “اینستکس” ابراز نارضایتی کرده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران اعلام کرده است که این کشور در صورت لغو تحریم‌ها حاضر به مذاکره با آمریکا و دیگر کشورهای ذیربط در مناقشه هسته‌ای است.

موضوع ارجاع پرونده اتمی ایران به شورای امنیت سازمان ملل توسط کشورهای اروپایی مطرح شده است. ارجاع پرونده اتمی ایران به شورای امنیت که از آن به عنوان “مکانیسم ماشه” یاد می‌شود، می‌تواند بار دیگر تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران را در پی داشته باشد.

روز پنجشنبه پنجم دسامبر و در آستانه برگزاری نشست کمیسیون مشترک ناظر بر برجام در وین، نمایندگان کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان ایران را متهم به تولید موشکهای بالستیک با ظرفیت حمل کلاهک‌های هسته‌ای کردند.

نمایندگان این سه کشور اروپایی در نامه‌ای خطاب به سازمان ملل که روز پنجشنبه پنجم دسامبر ارسال شده، ناخشنودی خود را از فعالیت‌های موشکی ایران ابراز کردند. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه حکومت اسلامی ایران این ادعای کشورهای اروپایی را خطا ارزیابی کرده و تکذیب کرده است.

نشست کمیسیون مشترک ناظر بر توافق هسته‌ای به ریاست هلگا ماریا اشمید، معاون مسئول هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در وین برگزار می‌شود.

کارشناسان مسائل سیاسی نسبت به پیامدهای ناشی از شکست توافق هسته‌ای هشدار داده‌اند.

گفته شده است که ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت سازمان ملل و تجدید تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران می‌تواند نه تنها باعث خاتمه یافتن نظارت و بازرسی فعالیت‌های هسته‌ای ایران شود، بلکه حتی می‌تواند خطر خروج ایران از پیمان منع گسترش جنگ‌افزارهای هسته‌ای (NPT) را نیز در پی داشته باشد.

منبع سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی