ترامپ از بانک جهانی خواست اعطا وام به چین را متوقف کند. او دلیل آورده است چین کشوری پولدار است و نیازی به وام ندارد. وزیر خزانهداری آمریکا هم به دلیل نقض حقوق بشر و سرکوب مسلمانان اویغور با اعطا وام به چین مخالفت کرد.
بانک جهانی در واشنگتن مستقر است و یکی از وظایف اصلی آن مبارزه با فقر در کشورهای در حال توسعه با اعطای وام ارزان است. طبق اطلاعات بانک جهانی در سال جاری یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار وام به چین وام اعطا شده است. این مقدار در مقایسه با سال ۲۰۱۷ که دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده کمتر است. کاهش وام بانک جهانی به چین میتواند به دلیل بهبود وضعیت اقتصادی این کشور باشد و یا به دلیل تغییر رئیس بانک جهانی بوده است. روسای بانک جهانی به طور سنتی توسط آمریکا معرفی میشوند.
دیوید مالپاس، رئیس فعلی بانک جهانی یکی از نزدیکان استیون منوچین وزیر خزانه داری آمریکا است. ترامپ او را در ماه آوریل برای ریاست بانک جهانی معرفی کرد. مالپاس یکی از منتقدین سرسخت چین و استراتژی این کشور برای افزایش نفوذ سیاسی و اقتصادی از طریق اجرای پروژههای زیربنایی در کشورهای ثالث است. رئیس کنونی بانک جهانی یکی از منتقدین طرح جاده ابریشم چین نیز به حساب میآید.
منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه ۵ دسامبر خواستار کاهش وام بانک جهانی به چین شد. وزیر خزانهداری آمریکا به دلیل قدرت اقتصادی و نقض حقوق بشر و سرکوب مسلمانان اویغور درمنطقه شمال غربی سین کیانگ با دادن وام به چین مخالفت کرده است.
دولت ترامپ قادر نیست جلوی اعطا هر وامی را بگیرد اما میتواند از نفوذ خود در بانک جهانی برای کاهش کمکهای مالی به چین استفاده کند.
چاک گراسلی از کمیته امور مالی مجلس سنای آمریکا خواستار قطع تأمین بودجه ۵۰ میلیون دلاری برای یک پروژه در غرب چین شد. گراسلی انتقاد کرده است که وام بانک جهانی نباید برای “اهداف پست و شرمآوری” مورد استفاده قرار گیرد و یا چین این وام را با انگیزههای ژئوپلیتیکی به کشورهای ثالث اعطا کند.
به گفته نهادهای بینالمللی در سین کیانگ چین یک میلیون نفر مسلمان اویغور در اردوگاههای “بازآموزی و تربیتی” به سر میبرند. اویغورها از نظر قومی با ترکها قرابت دارند و شکایت دارند که از سوی حاکمان قوم “هان” چین سرکوب میشوند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله)
تصویر پرزیدنت بانک جهانی و نخست وزیر چین