با چراغ سبز آمریکا، کانال تجاری بشردوستانه ایران-سوئیس بزودی راهاندازی میشود

یک عضو اتاق بازرگانی تهران امروز گفت سوئیس و آمریکا بر سر راه‌اندازی کانال تجاری ایران ـ سوئیس به توافق رسیده‌اند. این کانال تجاری که مخصوص واردات دارو و غذا است «به‌زودی» راه‌اندازی خواهد شد.

فریال مستوفی، رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران، امروز پنجشنبه ۱۹ دسامبر/ ۲۸ آذر به خبرگزاری رژیم اسلامی ایران (ایرنا)، ضمن اعلام راه‌اندازی قریب‌الوقوع کانال تجاری ایران ـ سوئیس گفت: «سوئیس در دور قبلی تحریم‌ها، کانالی برای مبادله کالاهای انسان‌دوستانه همچون غذا و دارو، تأسیس کرده بود و از دفتر کنترل دارایی‌های خارجی خزانه‌داری آمریکا (اوفک) برای انجام این مبادلات مجوز داشت».
به گفته این عضو اتاق بازرگانی تهران، اینک سوئیس در حال راه‌اندازی همان کانال سابق است و «مجوزهای لازم» را نیز از “اوفک” دریافت کرده است.

خانم مستوفی با بیان اینکه با وجود اعلام آمریکا مبنی بر عدم تحریم کالاهای انسان‌دوستانه «هیچ بانکی زیر بار مبادله مالی نمی‌رفت»، تصریح کرد که اینک سوئیس، آمریکا و اوفک، برای راه‌اندازی این کانال به توافق رسیده‌اند.
در همین راستا، دوشنبه گذشته ١۶ دسامبر نیز علیرضا کلاهی یک عضو دیگر اتاق بازرگانی تهران اعلام کرده بود، چند شرکت دارویی آمریکایی توانسته‌اند مجوزهای لازم برای صادرات دارو و غذا به ایران را از دولت ایالات متحده بگیرند. وی همچنین گفته بود که وزارت دارایی آمریکا با مبادلات مالی این شرکت‌ها با «دو بانک ایرانی» موافقت کرده است.

فریال مستوفی در بخش دیگری از سخنان امروز خود تأکید کرد که کانال تجاری ایران ـ سوئیس به گفته او «مانند اینستکس نیست که با بدقولی اروپایی‌ها ملغی شود» زیرا «از زمان رئیس جمهوری سابق آمریکا وجود داشته و ساختار آن فراهم است».
وی همچنین گفت «من چند روز گذشته از سفارت سوئیس مطلع شدم که این اقدام در آینده بسیار نزدیک به وقوع می‌پیوندد».
سفیر سوئیس پیشتر گفته بود زمان راه‌اندازی کانال هنوز مشخص نیست.

مقام‌های حکومت اسلامی همواره آمریکا را متهم می‌کنند که با اعمال تحریم‌ها مانعی جدی در برابر واردات دارو و غذا به ایران به وجود آورده‌اند. در مقابل اما دولت آمریکا بارها اعلام کرده که دارو و اقلام بشردوستانه را از تحریم‌های خود علیه ایران مستثنی کرده است.

با این وجود، دیده‌بان حقوق بشر اوایل آبان‌ماه از محدود شدن شدید واردات کالاهای بشردوستانه مانند دارو به ایران به خاطر تحریم‌های آمریکا خبر داده و اعلام کرده بود که این امر مشکلاتی جدی را برای سلامتی شهروندان ایران به وجود آورده است.
پیش از گزارش این سازمان حقوق بشری، وزارت خزانه‌داری آمریکا طی بیانیه‌ای از ایجاد «مکانیزم جدیدی» برای تضمین تداوم صادرات کالاهای بشردوستانه به ایران، در کنار سیاست «فشار حداکثری» بر جمهوری اسلامی، خبر داده بود.

منبع: سایت رادیو بین‌المللی فرانسه، ۱۹ دسامبر ۲۰۱۹