روزنامه همشهری، در گزارشی از محله هرندی تهران، خبر از رواج نوعی قمار و شرطبندی در این منطقه حاشیهای تهران میدهد که در آن، پسران عمدتا نوجوان برای کسب هزینه مواد مخدر، دست به مبارزههای تن به تن میزنند. محله هرندی چند سال است به عنوان منطقهای درگیر با انواع آسیبهای اجتماعی مانند اعتیاد، کارتنخوابی و تنفروشی شناخته میشود.
بر اساس این گزارش، عبدالوهاب حسنوند، رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر تهران «دریافت گزارشهایی مبنی بر قمار با کودکان معتاد» در محدوده محله هرندی به نیروی انتظامی را رد کرده اما در عین حال گفته است پاکسازی محور شوش، هرندی و دروازه غار از اولویتهای نیروی انتظامی تهران است که در همه بخشهای آن از جمله ستاد مبارزه با مواد مخدر، پیشگیری از جرایم، پلیس امنیت، سرکلانتریها و کلانتری محله به طور مستمر پیگیری و اجرا میشود.
حسنوند تایید کرده که بیشترین آسیبها متوجه کودکان معتاد و کارتنخواب است که بدسرپرست یا رها شده و بیسرپرست هستند.
گزارش روزنامه همشهری خبر میدهد که نوجوانان در این منطقه برای مبالغی بسیار اندک و چیزی حدود ۲۰ هزار تومان تن به چنین مبارزهای میدهند. مبلغی که تنها به اندازه تامین یک نوبت مواد مخدر مصرفی آنهاست. بسیاری از آنها نیز از سوی پدر و سایر اعضای خانواده وادار به چنین مبارزاتی میشوند.
لیلا ارشد، مدیر خانه خورشید که در حوزه کاهش آسیبهای اعتیاد زنان فعالیت میکند در مصاحبه با همشهری، با اشاره به اینکه تعدد خرده فرهنگها در یک محله و مهاجرتپذیری بستر مناسبی برای بروز انواع آسیب را در آن به وجود میآورد، تاکید کرده عوامل فرهنگی، اقتصادی و شهری نیز باعث میشود این آسیبها شکل و شمایل پیچیدهتری به خود بگیرند.
او در اینباره گفته است:
«تنوع بافت جمعیتی و فرهنگی، واحدهای مسکونی کوچک و فرسوده، کمبود سرانههای شهری، بهداشتی، درمانی و آموزشی به معضل اعتیاد در این محله دامن زده است. متأسفانه مدتی است که شاهد رواج نوع جدیدی از کودکآزاری و قمار در پاتوقهای شناسایی شده این محله هستیم. پسران ۸ تا ۱۵ سالهای که اغلب معتاد هستند و به اجبار همین اعتیاد و البته به خواست خانوادههایشان تن به مبارزههای عجیب و غریب میدهند که اساس آن شرطبندی است. مددکاران مؤسسه خانه خورشید در قالب اجرای طرح امدادرسانی محلی بسیار سعی کردهاند تا هم با آن کودکان و نوجوانان و هم با خانوادههایشان ارتباط بگیرند اما در ۸۰ درصد موارد موفق نشدهاند. چون معمولاً تمایلی به تغییر وضعیت ندارند که آن نیز به سبب فقر آموزشی است.»
به گفته لیلا ارشد، باید تا قبل از اینکه حوادث ناگوار آینده محله، جامعه و فرزندان آن را بیش از این تهدید کند به جای پاک کردن صورت مسئلهها و ابراز ایرادات غیرحرفهای به فکر راهکارهای اصولی باشیم:
«اینکه نیروی انتظامی بیاید و بساط قماربازان را برای یکی دو روز به هم بزند فایدهای ندارد. یا اینکه فقط مددسرا راهاندازی کنیم به خودی خود بیفایده است. ما اینجا به بسترسازی برای رونق اقتصادی، مهارتآموزی و توانمندسازی اهالی و ارائه آموزشهای تخصصی درباره آسیبها بیشتر نیازمندیم.»
الهام فخاری، عضو کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران، معضلات محله هرندی را از جمله معضلات میان بخشی خوانده که نیاز به تعامل پویا و پایدار سازمانهایی مانند بهزیستی، شهرداری، نیروی انتظامی و کمیته امداد دارد.
فخاری گفته:
«اما آنچه تاکنون به تجربه اثبات شده نقش پررنگ انجمنها و خیریهها در رفع آسیبهای ناشی از مصرف مواد مخدر بهویژه در حوزه بانوان و کودکان است که ما میتوانیم با تقویت همه جانبه بستر امدادرسانی از سوی این انجمنها و خیریهها به هدف که همان بهبود شرایط محله است حداقل نزدیک شویم. البته اصلاح زیرساختهای اقتصادی محله که طبق آمار غیررسمی بر پایه خرده و عمدهفروشی مواد مخدر است نیز بسیار میتواند کارساز باشد.»
وجود آسیبهای مختلف اجتماعی در این محله گرچه مسوولان شهری را به اجرای طرحهایی برای حذف این آسیبها واداشته، اما این طرحها بدون کارشناسی و ضربتی اجرایی شده و عملا بر مشکلات این منطقه افزوده است. از جمله این طرحها، «طرح انضباط شهری با مشارکت شهروندان» بود که سال ۹۴ و در زمان شهردادی محمدباقر قالیباف با بودجه ۲۵۰ میلیارد تومانی در منطقه ۱۲ تهران آغاز شد.
به دنبال اجرای این طرح، اعضای شورایاری مناطق ۱۰، ۱۱، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶ و ۱۷ که در اطراف منطقه ۱۲ قرار دارند، در شورای شهر گزارشهایی از افزایش معتادان در این مناطق دادند.
برگرفته از سایت رادیو زمانه
۷ بهمن ۱۳۹۸ – ۲۷ ژانویه ۲۰۲۰