صدها نفر از پناهجویان مقیم ترکیه جمعه ۲۸ فوریه/ ۹ اسفند از جنوب غربی آن کشور راهی مرز یونان و بلغارستان شدند. آنکارا در واکنش به حمله ارتش سوریه به نظامیان ترکیه در ارتفاعات جبلالزاویه که به کشته شدن دستکم ۳۳ سرباز ترکیهای انجامید اعلام کرد مرزها را به روی پناهجویان بازمیگذارد. هدف ترکیه این است که با این تمهیدات از حمایت نظامی کشورهای اروپایی در بحران ادلب در شمال سوریه برخوردار شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، کراسیمیر کاراکاچانوف، وزیر دفاع بلغارستان در واکنش به این تحولات از آمادگی آن کشور برای اعزام نیروهای نظامی به مرزهای مشترک با ترکیه خبر داد. به گفته کاراکاچانوف پس از آنکه آنکارا اعلام کرد مرزها را به روی پناهجویان مقیم ترکیه باز میگذارد، پلیس مرزی مانع از ورود ۳۰ پناهجو به بلغارستان شده است.
رسانههای ترکیه صبح جمعه گزارش داده بودند که صدها پناهجوی سوری عراقی، پاکستانی، مراکشی و ایرانی در دستهها و گروههای پراکنده، خود را به شهر آیواجیک در استان چغانقلعه رساندهاند که از آنجا با قایق رهسپار جزیره لسبوس یونان شوند. گروهی از پناهجویان هم به طرف مرز بلغارستان رهسپار شدند. این کشور که جزو اتحادیه اروپاست ۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با ترکیه دارد. سوفیا در روز جمعه اعلام کرد بلغارستان با توجه به شیوع کروناویروس جدید در کشورهای اروپایی مانع از ورود پناهجویان از خاک ترکیه اتخاذ میشود.
ناتو به اعلام همبستگی با ترکیه بسنده کرد
ارتش سوریه شامگاه چهارشنبه ۲۶ فوریه/ ۷ اسفند با برخورداری از حمایت هوایی جنگندههای روسیه به عملیات نظامی در ارتفاعات جبلالزاویه در جنوب ادلب و شرق حماه ادامه داد. روز گذشته خبرهای تأیید نشدهای منتشر شده بود که نیروهای نظامی ترکیه در ادلب با سلاحهای دوشپرتاب جنگندههای روسی را هدف قرار داده بودند. خبرگزاری رویترز از تلاش شورشیان مسلح مخالف اسد برای به دست گرفتن کنترل شهر راهبردی سراقب خبر داده بود. حمله به سربازان ارتش ترکیه در چنین شرایطی اتفاق افتاد و بالاترین شمار تلفات نظامیان ترکیه در ادلب سوریه را رقم زد. برخی منابع تعداد سربازان کشته شده ارتش ترکیه در روستای الباره را ۵۰ نفر اعلام کردهاند. در پی این تحولات به درخواست ترکیه ناتو جمعه ۲۸ فوریه/ ۹ اسفند یک نشست اضطراری در برروکسل برگزار کرد. حاصل این نشست صرفاً اعلام همدردی و همبستگی با ترکیه بود. ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در یک نشست خبری گفت:
«اعضای ناتو به ترکیه تسلیت گفته و با آن کشور همدردی کردند. آنها همچنین اقدامات رژیم سوریه در ادلب را محکوم کردند.»
دبیرکل ناتو از سوریه و روسیه خواست که عملیات در شمال سوریه را متوقف کنند و خواهان بازگشت به مفاد آتشبس در سال ۲۰۱۸ شد.
در همان حال وزارت دفاع روسیه و کرملین در دو بیانیه جداگانه اعلام کردند که نظامیان ترکیه پستهای دیدبانی خود در ادلب را ترک کرده و در بین عناصر مسلحی بودند که در حملات هوایی به ادلب هدف قرار گرفتند. شورشیان مسلح مخالف اسد قصد داشتند با عملیات ایذایی در سراقب، ارتش سوریه و نیروهای حامی آن را از پیشروی در ارتفاعات جبلالزاویه بازدارند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه از گفتگوی تلفنی اردوغان و پوتین خبر داد. به گفته پسکوف رئیسان جمهوری ترکیه و روسیه توافق کردند که در «آینده نزدیک» با یکدیگر درباره تحولات ادلب دیدار و گفتگو کنند. در این میان فرماندهی ناوگان دریایی روسیه اعلام کرد که دو ناو جنگی «ادمیرال ماکاروف» و «ادمیرال گریگوریویچ» از تنگه «بسفر» که در نزدیکی ترکیه قرار دارد در حال حرکت به سمت سوریه هستند.
منبع: سایت رادیو زمانه (مستقر در هلند، ۹ اسفند ۱۳۹۸