وزیر امور خارجۀ کانادا: به رغم مشکلات ناشی از شیوع ویروس کرونا، ایران باید جعبه‌های سیاه هواپیما را بازپس دهد

وزیر امور خارجۀ کانادا، فرانسوا- فیلیپ شامپانی، روز پنج‌شنبه ٢٦ مارس گفت به رغم موانع ناشی از شیوع بیماری کووید ١٩ در ایران، این کشور باید به تعهدات خود در زمینۀ همکاری با تحقیقات بین‌المللی در بارۀ سرنگون ساختن هواپیمای اوکراینی عمل کند و از جمله جعبه‌های سیاه هواپیما را باز پس دهد. او گفت رژیم ایران دو هفته پیش در این زمینه تعهد سپرد و اینک زمان به اجرا گذاشتن آن است. هواپیمای پرواز شمارۀ ٧۵٢ شرکت «اوکراین اینترنشنال ایرلاینز» روز ٨ ژانویه از سوی دفاع ضد هوائی سپاه پاسداران سرنگون شد و کلیۀ ١٧٦ سرنشین آن کشته شدند.

فرانسوا- فیلیپ شامپانی، وزیر امور خارجۀ کانادا، و آندریی شِوچنکو، سفیر اوکراین در اوتاوا، در گفتگوهای جداگانه با مطبوعات کانادا تاکید کردند که جمهوری اسلامی ایران بر خلافِ وعدۀ خود مبنی بر استرداد جعبه‌های سیاه هواپیمای سرنگون شده، به این تعهد عمل نکرده و آنها را به کیِ‌اف ارسال نداشته است.

نمایندۀ رژیم ایران در سازمان بین‌المللی هوانوردی در مونترال روز ١١ مارس اعلام کرده بود که این کشور در دو هفتۀ پس از آن جعبه‌های سیاه هواپیما را به کی‌اف منتقل می‌کند تا این کشور بتواند تحقیقات در بارۀ حادثۀ سرنگون ساختن هواپیما را دنبال کند.

فرانسوا- فیلیپ شامپانی با اذعان به اینکه جهان «در یک بحران بهداشتی گسترده و بی‌سابقه بسر می‌برد» تاکید کرد که «خانواده قربانیان این فاجعه در جستجوی پاسخ به پرسش‌های خود هستند و [دولت کانادا] باید اطمینان حاصل کند که چنین پاسخ‌هائی بدست خواهد آمد» و «ما باید رژیم ایران را به این سو هدایت کنیم».

در میان ١٧٦ سرنشین این هواپیما ۵۵ تن دارای ملیت کانادائی بوده و ٣٠ نفر نیز از اقامت دائم در این کشور برخوردار بودند.

خانوادۀ قربانیان این حادثه در کانادا نیز برای هماهنگ کردن اقدامات خود به منظور پیگیری پروندۀ این رویداد با یکدیگر دیدارهای منظم دارند، اما به دلیل شیوع بیماری کووید ١٩، به‌گفتۀ حامد اسماعیلیون، دندانپزشکی که همسر و دختر ٩ سالۀ خود را در این حادثه از دست داده است، دیدارهای پیش بینی شده در روزهای اخیر انجام نگرفته است. به‌گفتۀ او حتی دیدارهای خانوادگی نیز اینک از راه دور برگزار می‌شود.

خانوادۀ قربانیان این حادثه از پنهان کاری دولت ایران و اینک عدم همکاری در ارائۀ اطلاعات و تحویل جعبه‌های سیاه هواپیما بسیار ناخرسندند و تلاش می‌کنند با حمایت دولت کانادا و هماهنگی های انجام گرفته میان اوتاوا و سایر کشورهائی که شهروندان خود را در این حادثه از دست داده‌اند، دولت ایران را به انجام تعهدات خود وادار نمایند.

فرانسوا- فیلیپ شامپانی روز گذشته گفت که وی در هفتۀ جاری با همتای اوکراینی خود در بارۀ انتقال جعبه‌های سیاه هواپیما گفته کرده و وزیر امور خارجۀ اوکراین به او گفته است که ایران هنوز در حال گفتگو با این کشور در بارۀ «شرایط و اهداف» استخراج داده‌های جعبه‌های سیاه است.

آندریی شِوچنکو، سفیر اوکراین در اوتاوا، نیز در گفتگوئی با مطبوعات کانادا گفت که کشور او از ایران انتظار دارد جعبه‌های حاوی داده‌های پرواز را تحویل دهد. وی از جامعه جهانی نیز خواست به این منظور اقدام نماید. وی گفت «شیوع ویروس کرونا در ایران در حال حاضر کار با این کشور را بسیار دشوار کرده است، اما آنچه در این زمینه می‌توانیم بگوئیم این است که این کشور به سبب شیوع این بیماری نمی‌تواند هر چه خواست انجام دهد». او تاکید کرد که «موقعیت کنونی بدون تردید پیشرفت امور را به تاخیر می‌اندازد، اما هیچ دلیلی وجود ندارد که نتوان در این زمینه پیش رفت».

خانوادۀ قربانیان با این حال، به‌گفتۀ حامد اسماعیلیون، نگران آنند که گرفتاری‌های دولت کانادا در بحران بهداشتی حاضر، پیگیری پروندۀ سرنگون ساختن هواپیما را برای مدتی به فراموشی بسپارد و فشار جامعۀ بین‌المللی بر ایران برای وادار ساختن این کشور به همکاری در این زمینه نیز کاهش یابد. او تاکید می‌کند که «برای خانوادۀ قربانیان هیچ چیز مهم‌تر از اجرای عدالت نیست».

وزیر امور خارجۀ کانادا گفت که «دولت این کشور هرگز تعهداتی را که پس از این فاجعه به خانوادۀ قربانیان سپرده است از یاد نخواهد برد و در این باره به دو تعهد خود در زمینۀ دسترسی کنسولی و بازگرداندن اجساد قربانیان به کانادا عمل کرده است».

او گفت «اینک باید تلاش‌ها برای تحقیق در بارۀ چگونگی وقوع این حادثه تقویت شود و خسارت و غرامت لازم برای خانوادۀ بازماندگان گرفته شود».

فرانسوا- فیلیپ شامپانی گفت «ما از همان روز اول به خانوادۀ قربانیان تاکید کردیم که از آنها دفاع خواهیم کرد و اینک نیز حمایت خود را دنبال می‌کنیم». او گفت «ما خواستار پاسخ‌های ایران هستیم و می‌خواهیم که مسئولیت‌ها روشن گردد و با شفافیت کامل، عدالت به اجرا گذاشته شود».

منبع: سایت رادیو بین المللی فرانسه به زبان فارسی، ۲۷ مارس ۲۰۲۰