نخستین گام جدی برای برون رفت از بحران سیاسی اسرائیل: توافق بر سر تشکیل دولت ائتلافی با رهبری چرخشی. بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس با اشاره به ضرورت مقابله با بیماری کرونا بر سر تشکیل یک دولت ائتلافی به توافق رسیدند.
بحران کرونا به بن بست سیاسی تشکیل دولت در اسرائیل پایان داد. رهبران دو حزب “لیکود” و “لیست آبی و سفید” در جلسه ای شبانه بر سر تشکیل یک دولت ائتلاف بزرگ به توافق رسیدند. قرار است مذاکرات رهبران این دو حزب پیرامون توزیع پست های کابینه و امضای توافق تشکیل دولت ائتلافی ادامه یابد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر کنونی اسرائیل و رهبر حزب محافظه کار لیکود با بنی گانتس، فرمانده پیشین ارتش این کشور و رهبر لیست موسوم به “آبی و سفید” روز یک شنبه ۱۰ فروردین (۲۹ مارس) بر سر تشکیل یک دولت اضطراری به توافق رسیدند. هر دو سیاستمدار تشکیل چنین دولتی را در شرایط کنونی و با اشاره به شیوع بیماری کرونا الزامی اعلام کرده اند.
گفته شده است که مذاکرات بین رهبران دو حزب روز یک شنبه ۲۹ مارس نیز ادامه خواهد یافت. قرار است توافق حاصله به امضای رهبران این دو حزب برسد.
رهبری چرخشی
بر اساس گزارش هایی که از سوی رسانه های اسرائیل منتشر شده است، قرار بر تقسیم مسئولیت زمامداری اسرائیل بین بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس است.
سایت “تاگس شاو” وابسته به شبکه یک تلویزیون آلمان در گزارشی نوشته است که بر اساس توافق بین رهبران دو حزب یاد شده، قرار است بنیامین نتانیاهو برای مدت ۱۸ ماه (تا اکتبر سال ۲۰۲۱) رهبری دولت اسرائیل را بر عهده داشته باشد. پس از آن قرار است بنی گانتس به عنوان نخست وزیر اسرائیل دولت ائتلاف بزرگ را اداره کند.
توافق بنی گانتس با تشکیل یک دولت ائتلافی با حضور بنیامین نتانیاهو عملا به معنای نقض وعده انتخاباتی اوست. او در کارزار انتخاباتی خود بارها بر این موضوع تاکید کرده بود که حاضر به مشارکت در دولتی نیست که بینامین نتانیاهو در آن حضور داشته باشد. گانتس گفته بود که مخالفتی با ائتلاف با حزب لیکود ندارد، اما به علت پرونده های جاری ناظر بر فساد مالی بنیامین نتانیاهو، حاضر به همکاری با او نیست.
پیگیری پرونده های قضایی علیه بنیامین نتانیاهو به علت شیوع بیماری کرونا به تعویق افتاده بود. اکنون حزب بنی گانتس با قانونی موافقت کرده است که به بنیامین نتانیاهو امکان می دهد به رغم این پرونده های قضایی به عنوان وزیر یا نخست وزیر در کابینه اسرائیل حضور یابد.
اسرائیل از سال ۲۰۱۸ به این سو با بحران تشکیل دولت روبه رو است. در روز دوم ماه مارس سال جاری، مردم اسرائیل برای سومین بار ظرف یک سال به پای صندوق های رای رفتند.
اما هیچ یک از دو حزب بزرگ اسرائیل در این سه انتخابات موفق به کسب اکثریت کرسی های پارلمان نشده بود. پارلمان اسرائیل ۱۲۰ کرسی دارد و برای تشکیل دولت، کسب ۶۱ رای الزامی است.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۰ فروردین ۱۳۹۹