دانیال زین العابدینی، جوان محکوم به اعدام در زندان مهاباد، به دست مأموران زندان به قتل رسید. جسد او روز پنجشنبه ۱۴ فروردین به خانوادهاش تحویل داده شد. سازمان حقوق بشر ایران ضمن اعلام این خبر، قتل دانیال زین العابدینی را محکوم کرد و خواستار واکنش جامعه جهانی شد.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران مسئولیت قتل دانیال زین العابدینی را متوجه علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه دانست و گفت که آنها باید در قبال این جنایت پاسخگو باشند: «ما خواستار رسیدگی ویژه سازمان ملل به قتل این کودک-مجرم محکوم به اعدام هستیم. بحران جهانی کرونا نباید باعث شود جهان بر روی نقض حقوق بشر در ایران چشم فروبندد.»
دانیال زینالعابدینی (زینالعابدین) که ۱۹ سال داشت، به دنبال محکوم شناخته شدن در پرونده قتل صادق برمکی، یک نوجوان دیگر، در تاریخ ۱۳ خرداد ۹۷ در یک دادگاه رسیدگی به جرایم نوجوانان در شهر مهاباد در استان آذربایجان غربی به مرگ محکوم شد. او در هنگام وقوع این قتل ۱۷ سال داشت. در این پرونده برای دو متهم دیگر (کمال اصغری و دانیال دیوانی آذر) نیز حکم اعدام صادر شد و یک متهم دیگر به ۱۰ سال حبس محکوم شد.
دادگاه اما درخواست وکیل دانیال زینالعابدینی را برای صدور حکم جایگزین مجازات مرگ رد کرد. وکیل مدافع استدلال کرده بود این نوجوان از رشد کافی عقلی برخوردار نبوده است. در حکم صادر شده استدلال شده است اگرچه این زندانی از نظر سنی کوچکتر از سایر متهمان است (سایر متهمان همگی در زمان وقوع جرم بین ۱۸ تا ۲۰ سال داشتند)، نحوه گفتار، دفاعیات و استدلال او نشان میدهد حداقل از نظر عقلی از سایر متهمان رشیدتر بوده است.
دیوان عالی کشور در تاریخ پنجم آبان سال ۹۷ حکم اعدام این متهم را تأیید و درخواست اعاده دادرسی را رد کرد: حکم اعدام سه متهم به قتل صادق برمکی از جمله یک «کودک-مجرم» در دیوان عالی کشور تایید شد
برابر اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، به دنبال شورش زندانیان در زندان مهاباد که روز یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۳۹۹ روی داد، دانیال زینالعابدینی و چندین زندانی دیگر با اتهام دست داشتن در اعتراض، به سلولهای انفرادی منتقل شده اند. او پس از ضرب و جرح شدید به دست مأموران زندان مهاباد، به زندان میاندوآب تبعید شده و در آنجا بار دیگر هدف ضرب و جرح قرار گرفته است.
روز پنجشنبه ۱۴ فروردین با خانواده این زندانی تماس میگیرند و درگذشت او را اطلاع میدهند. یکی از نزدیکان دانیال زینالعابدینی به سازمان حقوق بشر ایران گفته است بر روی جسد این زندانی، آثار ضرب و جراحت قابل رویت بوده است:
«شبی که شورش شده بود، زندانیان میخواستند از ترس کرونا فرار کنند و نیروهای بومی وابسته به سپاه که ما به آنها جاش میگوییم، برای سرکوب زندانیان آمدند. نیروهایی که برای سرکوب آمدند همه لباس شخصیهای محلی بودند و نه نظامی. پس از سرکوب زندانیان، مأموران زندان، دانیال را از بند شش و هم پروندهاش را از بند چهار به انفرادی منتقل کردند و تا نزدیک صبح کتک زدند. ساعت هشت صبح روز دوشنبه ۱۱ فروردین هم آنها را با یک ماشین ون، از زندان مهاباد به زندان میاندوآب منتقل کردند.»
بر اساس گفتههای این فرد نزدیک به خانواده زینالعابدینی، ساعت یک بامداد روز سهشنبه ۱۲ فروردین، دانیال با خانه تماس گرفته و گفته که در زندان میاندوآب است و تا دم مرگ کتک خورده است:
«می گفته بیایید و نجاتم دهید ولی به دلیل کرونا، جادهها بسته بود و خانواده نتوانست [برای شکایت قضایی] به میاندوآب برود. ساعت ۹ صبح امروز [پنج شنبه ۱۴ فروردین] از زندان میاندوآب تماس گرفتند که بیایید جسد را تحویل بگیرید. وقتی جسد را تحویل گرفتند و لباس هایش را درآوردند، تمام بدنش کبود بود و شکمش جای بخیه داشت. با این حال پزشکی قانونی علت مرگ را خودکشی اعلام کرده است. پدر دانیال هم با دیدن این صحنه ها سکته کرد و اکنون در بیمارستان است.»
این منبع همچنین گفته است: «یک هم پروندهای دانیال هم به علت ضرب و شتم شدید، اکنون در بیمارستان میاندوآب بستری است و احتمال مرگ او نیز وجود دارد.»
پیمان نامه حقوق کودک که رژیم ایران هم آن را امضا کرده، به صراحت می گوید که اعمال مجازات اعدام و محکومیتهای طولانی مدت در مورد کودکان نباید اعمال شود. با وجود این در سال ۲۰۱۹ دستکم چهار متهم که در زمان وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشتند، اعدام شدند.
منبع: سایت رادیو زمانه (مستقر در هلند)، ۱۴ فروردین ۱۳۹۹