صندوق بین‌المللی پول ظاهرا با درخواست وام ۵ میلیارد دلاری رژیم ایران موافقت نکرده است.

اکنون که ظاهرا با تقاضای جمهوری اسلامی برای دریافت تسهیلات چند میلیارد دلاری موافقت نشده، علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت رژیم مسئولیت این کار را متوجه ایالات متحده کرده است.

شمخانی ۱۷ فروردین در یک پیام توئیتری نوشت: «تحریم اقلام بهداشتی، اقدامی غیرقانونی، ضد حقوق بشری و دشمنی آشکار ترامپ با ملت ایران است. مخالفت آمریکا با اعطای تسهیلات درخواستی ایران از صندوق بین‌المللی پول برای تامین اقلام مورد نیاز مقابله با کرونا مصداق واقعی جنایت علیه بشریت است.»

همزمان، خبرگزاری امنیتی فارس فهرستی از کشورهایی که صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی با اعطای تسهیلات اضطراری به آنها موافق کرده منتشر کرد. در حالی که رژیم ایران ۵ میلیارد دلار، و یک دهم کل تسهیلات پیش‌بینی شده برای همه کشورها، وام تقاضا کرده بود، اغلب کشورها وام‌هایی بین چند ده تا چند صد میلیون دلار بیشتر دریافت نکرده‌اند.

ادعای شمخانی درباره سنگ‌اندازی آمریکا در راه درخواست وام ایران و میزان نفوذ این کشور در ناکام ماندن احتمالی این تقاضا هنوز مشخص نیست.

خبرگزاری امنیت فارس ۱۷ فروردین در گزارشی با طرح این سوال که آیا آمریکا با درخواست وام ایران موافقت می‌کند و با اشاره به سهم ایالات متحده در صندوق بین‌المللی پول نوشت: «نکته قابل توجه این است که آمریکا براساس قوانین داخلی خود نمی تواند برای پرداخت وام به ایران رای مثبت دهد و نماینده این کشور در صندوق بین‌المللی پول موظف است که با این وام مخالفت کند.»

این خبرگزاری علت اجبار نمایندگان آمریکا در صندوق برای مخالفت با تقاضای وام ایران را قوانین و مصوبه‌های متعددی در ایالات متحده عنوان کرده که در آنها ایران یک کشور حامی تروریسم محسوب می‌شود.

معضل فهرست سیاه FATF

یکی دیگر از علت‌های دشواری اعطای تسهیلات به جمهوری اسلامی تصمیم اخیر گروه ویژه اقدام مالی (FATF) برای گنجاندن نام ایران در فهرست سیاه می‌تواند باشد.

این گروه پس از چند بار تمدید مهلت ایران برای تصویب قوانین مربوط به عضویت در کنوانسیون‌های مبارزه با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم و عدم تصویب آنها، سرانجام جمهوری اسلامی را وارد فهرست سیاه خود کرد. به این ترتیب هر گونه همکاری مالی و بانکی با ایران بسیار دشوارتر از قبل شده است.

مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول روز شنبه در یک کنفرانس خبری از طریق مجازی گفت: «بیش از ۹۰ کشور از ۱۸۹ عضو صندوق درخواست کمک اضطراری برای رسیدگی به بحران کرونا کرده اند. صندوق و سازمان جهانی بهداشت خواسته‌اند کمک‌های اضطراری صرف تقویت نظام سلامت، پرداخت حقوق پزشکان و پرستاران و خرید لوازم و تجهیزات محافظتی شود.» او همچنین خبر داد که قرار است میزان تسهیلات دو برابر شود.

مسئولان جمهوری اسلامی تلاش دارند معضلات مبارزه با شیوع کرونا را بیش از پیش به تنگناهای مالی ناشی از تحریم‌های آمریکا پیوند زنند و با راه‌اندازی یک کمپین بین‌المللی آمریکا را به سمت کاهش یا لغو برخی تحریم‌ها به خاطر شیوع بیماری کووید- ۱۹ سوق دهند.

واشنگتن معتقد است ناکارآمدی و فساد فراگیر در جمهوری اسلامی مانع مهم‌تری در برابر مقابله موثر با شیوع کرونا است و منابعی که در اختیار نهادهای تحت نظر رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنه‌ای قرار دارد که بر آن نه نظارتی صورت می‌گیرد و نه مالیات پرداخت می‌کنند می‌تواند در خدمت بهبود وضعیت بهداشتی و درمانی قرار گیرد.

منبع: برگرفته از سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارس، ۵ آوریل ۲۰۱۰