سازمان حقوق بشری “عفو بینالملل” در گزارشی که روز پنجشنبه (۹ آوریل) منتشر کرده، مقامهای ایران را متهم میکند که در دوران شیوع اپیدمی کرونا، حدود ۳۶ نفر را در زندانهای ایران به قتل رساندهاند.
دستکم در هشت زندان ایران، هزاران زندانی معترض بودند که با گسترش ویروس کرونا جان آنها به خطر افتاده است و مسئولان به وضع آنها بیتوجه هستند. گردانندگان زندانها به جای شنیدن اعتراضات، به یاری مأموران امنیتی به شدت آنها را سرکوب کرده، دهها نفر را به قتل رسانده و عده بیشتری را زخمی کردهاند.
دایانا الطحاوی، معاون دفتر خاورمیانه و شمال آفریقای سازمان “عفو بینالملل” گفته است: «مقامهای ایران به جای رسیدگی به خواستههای منطقی زندانیان آنها را به قتل میرسانند تا صدای اعتراض آنها به گوش کسی نرسد».
او ضمن تأکید بر این که تأمین سلامت از حقوق اساسی زندانیان است، خواستار تشکیل یک هیئت مستقل برای تحقیق درباره تعرضات غیرقانونی مأموران جمهوری اسلامی شده است.
سازمان “عفو بینالملل” از سران جمهوری اسلامی خواسته است که هرچه زودتر و بدون قید و شرط تمام زندانیانی را آزاد کنند که تنها به خاطر ابراز مخالفت مسالمتآمیز دستگیر شده و به زندانهای درازمدت محکوم شدهاند.
این سازمان حقوق بشری تأکید دارد که همچنان هزاران نفر در زندانهای ایران در معرض ابتلا به کووید۱۹ قرار دارند.
اعتراض به گسترش کرونا در زندانها و سرکوب خشن آن
در هفتههای گذشته و با گسترش ویروس کرونا برخی از گروههای مدافع حقوق بشر از ابتلای شماری از زندانیان ایران به بیماری کرونا گزارش دادند.
بسیاری از زندانیان و خانوادههای آنها فریاد اعتراض برداشتند. در شماری از زندانها اعتصاب غذا به راه افتاد. بسیاری از زندانیان اعتراض داشتند که حکومت ایران با این که قادر به حفظ سلامت زندانیان نیست، باز هم از آزاد کردن اغلب آنها خودداری میکند و در نتیجه جان آنها را به خطر میاندازد.
سازمان حقوق بشری “عفو بینالملل” با استناد به گزارشهای موثق از چندین مورد اعمال قهر علیه زندانیان در روزهای ۳۰ و ۳۱ مارس پرده برداشته است.
بنا به گزارشها نیروهای امنیتی از جمله در سپیدار و شیبان، دو زندان اهواز، برای خفه کردن اعتراض زندانیان نیروی قهریه به کار بردهاند. در همین راستا فرمانده پلیس استان خوزستان اعتراف کرده است که افراد سپاه پاسداران و نیروهای مسلح بسیج در سرکوب خشن اعتراضات نقش داشتهاند.
پستهای ویدیویی که در شبکههای اجتماعی پخش شده از اعتراضات در دو زندان نامبرده و سرکوب خشونتآمیز آنها حکایت دارند.
گفته میشود که به دنبال اعتراضات بسیاری از زندانیان به اماکنی نامعلوم منتقل شدهاند، تا احتمالا صدای شکنجه یا قتل آنها به گوش کسی نرسد.
به گفته خانوادههای افراد محبوس در زندان سپیدار مأموران برای سرکوب اعتراضات، علاوه بر استفاده از گاز اشکآور، به سوی زندانیان تیراندازی کرده، عده زیادی را زخمی و دستکم ۱۵ نفر را به قتل رساندهاند.
به گفته خانوادههای زندانیان مقتول، آنها چند روز پس از اعتراضات اجساد بستگان خود را از زندان تحویل گرفتهاند، درحالی که به آنها گفته شده است که زندانیان به خاطر مصرف مواد مخدر درگذشتهاند.
در جریان حوادثی مشابه در زندان شیبان نیز، به گفته منابع سازمان عفو بینالملل، بیش از ۲۰ نفر جان خود را از دست دادهاند.
دانیال زینالعابدینی، یکی از افرادی است که هفته گذشته در شرایطی مبهم در زندان جان باخت. او به خاطر قتلی که پیش از رسیدن به سن قانونی ۱۸ سالگی مرتکب شده بود، به اعدام محکوم گشته بود.
این جوان در اعتراضاتی که در زندان مهاباد به پا شده بود، شرکت داشت. پس از سرکوب اعتراضات مأموران در ۳۰ مارس او را به زندان میاندوآب در استان آذربایجان غربی منتقل کردند. او در تماسی تلفنی به تاریخ ۳۱ مارس با اعضای خانوادهاش از بدرفتاری مأموران خبر داده و از آنها یاری خواسته بود.
در سوم آوریل مأموران در تماسی تلفنی با خانواده دانیال مدعی شدند که او در زندان خودکشی کرده و از خانواده او خواستند که برای تحویل جسد به زندان مراجعه کنند. خانواده این زندانی ادعای مسئولان را رد کرده، میگویند که جسد قربانی پوشیده از جراحت و زخم است. سازمان حقوق بشری “عفو بینالملل” با بررسی عکسهایی که از جسد دانیال زینالعابدینی به دست آورده، اطمینان دارد که او بر اثر شکنجه جان باخته است.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۹ آوریل ۲۰۲۰