تولید انبوه واکسن کرونا که دهها آزمایشگاه، دانشگاه و شرکت داروسازی مشغول تحقیق و آزمایش برای دستیابی به آن هستند چقدر زمان میبرد؟ سه ماه، شش ماه، یک سال یا شاید بیشتر؟
وعدهها و ارزیابیها در این زمینه بسیار متفاوت است. برخی شرکتها و موسسهها از نخستین موارد آزمایش بالینی واکسنی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید۱۹ خبر داده و این امیدواری را به وجود آوردهاند که احتمالا تولید انبوه آن به زودی آغاز میشود.
سازمان بهداشت جهانی، به عنوان یک مرجع بینالمللی معتبر، امروز جمعه نهم خرداد (۲۹ مه) تازهترین برآورد خود در این زمینه را منتشر کرده و میگوید، تولید یک واکسن موثر و مطمئن برای مقابله با کرونا بین ۱۱ تا ۱۷ ماه دیگر طول میکشد.
مدیر بهداشت عمومی این سازمان در عین حال به آژانس خبری کاتولیک گفته است، انتظار میرود دارویی برای درمان بیماری کووید۱۹ زودتر از واکسن مقابله با آن تولید شود.
او همچنین تاکید کرده است که سازمان بهداشت جهانی برای توزیع عادلانه واکسن کرونا در کشورهای مختلف و پس از تولید انبوه آن اقدام خواهد کرد.
این نهاد وابسته به سازمان ملل تصریح کرده است که کشورهای ثروتمند باید برای دسترسی به واکسن کرونا هزینه کنند، اما برای کشورهای فقیر که توانایی این کار را ندارند، ساز و کار و یارانههایی در نظر گرفته میشود که آنها نیز از دسترسی به آن محروم نمانند.
در ماهها و هفته٬های گذشته شرکتهای داروسازی مختلفی در کشورهایی نظیر ایالات متحده، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان از پیشرفتهای چشمگیر در پژوهشها و آزمایشهای خود برای تولید واکسن مقابله با بیماری کووید۱۹ خبر دادهاند.
به تازگی شرکت دارویی “مدرنا” (Moderna) در آمریکا از انجام نخستین آزمایشهای واکسن مقابله با بیماری کووید۱۹ بر روی انسان خبر داد که امیدواریهای بسیاری برانگیخت. خبرهای مشابهی از چین نیز به گوش میرسد.
با این همه اغلب کارشناسان معتقدند، فرآیند آزمایشهای بالینی هر واکسنی پروسهای بسیار زمانبر است و اطمینان از موثر بودن و نداشتن اثرات زیانبار جانبی در یک دوره زمانی چند ماهه تقریبا ناممکن است.
با این همه ارزیابیهای خوشبینانه یا اغراقآمیز در مورد زمان تولید واکسن مقابله با بیماری کووید۱۹ از زبان سیاستمداران نیز بسیار شنیده میشود.
“اطمینان” ترامپ در مورد تولید واکسن تا پایان سال
در یکی از این نمونهها، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، حدود یک ماه پیش (سوم مه) در یک برنامه تلویزیونی گفته بود “اطمینان زیادی” دارد که چنین واکسنی تا پیش از پایان سال جاری میلادی تولید خواهد شد.
این سخنان در زمانی مطرح شد که سازمان بهداشت جهانی، کارشناسان کشورهای مختلف و حتی مشاوران ارشد کاخ سفید نیز معتقد بودند تولید واکسن بیماری کووید۱۹ دست٬کم بین ۱۲ تا ۱۸ ماه زمان میبرد.
آنتونی فاوچی، مشاور کاخ سفید و عضو کارگروه مقابله با کرونا، چند روز پیش از اظهارات ترامپ به شبکه سیانان گفته بود، در بهترین حالت ممکن تولید واکسن پیشگیری از بیماری کووید۱۹ تا ژانویه ۲۰۲۱ طول خواهد کشید.
همهگیری جهانی ویروس کرونا و ابعاد بیسابقه آن که ۱۸۸ کشور را درگیر کرده، حساسیت و توجه به اخبار مربوط به دارو یا واکسن مقابله با بیماری کووید۱۹ را به شکل اغراقآمیزی افزایش داده است. تا زمانی که تمام مراحل آزمایش واکسن با موفقیت طی نشده و مراجع معتبر آن را تائید نکرده باشند، گمانهزنی درباره زمان دقیق تولید انبوه آن کار سادهای نیست.
بر پایه آماری که پژوهشگران دانشگاه آمریکایی جانز هاپکینز گردآوری میکنند، تا بعد از ظهر جمعه نهم خرداد بیش از پنج میلیون و ۸۵۰ هزار مورد ابتلا به بیماری کووید۱۹ در جهان شناسایی شده و فراتر از ۳۶۱ هزار نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست دادهاند. ایالات متحده با بیش از یک میلیون و ۷۲۵ هزار مبتلا و حدود ۱۰۱ هزار و ۷۰۰ قربانی درگیرترین کشور جهان با بیماری کووید۱۹ به شمار میرود.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۹ ماه مه ۲۰۲۰