نشست حضوری شورای حکام برای تصویب قطعنامه علیه رژیم ایران

قطعنامه‌ای علیه ایران که کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا، آلمان روز پنجشنبه ۲۹ خرداد به نشست مجازی شورای حکام ارائه دادند، به خاطر مخالفت چین تصویب نشد؛ به همین دلیل شورای حکام تصمیم گرفته است روز جمعه ۳۰ خرداد نشستی حضوری برگزار کند.

سه‌کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان روز ۱۶ ژوئن با طرح پیش‌نویس قطعنامه‌ای توبیخی، از عدم همکاری کامل جمهوری اسلامی ایران با آژانس اتمی انتقاد کرده بودند. یکی از محورهای طرح شده در این پیش‌نویس، اجازه بازرسی و بازدید از دو سایت در ایران بوده است که فعالیت آنها به گذشته دورتر و بسیار قبل از عقد برجام برمی‌گردد، اما احتمال می‌رود که اطلاعاتی مربوط به فعالیت‌های بالقوه ایران در اوایل دهه ۲۰۰۰ در پیوند با توسعه سلاح‌های هسته‌ای را در اختیار بازرسان قرار دهند.

به گزارش رویترز روسیه، از متحدان ایران، به هیئت مدیره آژانس گفته است که نیازی به تصویب قطعنامه علیه ایران نیست. اما چین با تصویب این قطعنامه مخالفت صریح کرده و آن را اقدامی “غیر مسئولانه” دانسته است. به گفته چین برخی از كشورها “خطر” چنین اقدامی را “انكار” می‌کنند.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در تازه‌ترین گزارش خود “نگرانی جدی” خود را از ممانعت ایران برای دسترسی به چند سایت هسته‌ای مورد تردید اعلام کرده است. آژانس انرژی اتمی، به دست آوردن اطلاعاتی در این مورد را لازم می‌داند و معتقد است که ممکن است در آنها از فعالیت‌های غیرمجاز هسته‌ای ایران اثری باشد. به گزارش رویترز اگر این قطعنامه تصویب شود، باعث فشار بر ایران خواهد شد تا به بازرسان آژانس اجازه دهد که دو سایت یادشده را بازرسی کنند.

سرویس‌های اطلاعاتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایالات متحده معتقدند كه ایران تا سال ۲۰۰۳ یك برنامه تسلیحات هسته‌ای داشته است. چین در واکنش می‌گوید تصویب قطعنامه سه کشور فرانسه، آلمان و بریتانیا می‌تواند سرانجام منجر به اقدام شورای امنیت سازمان ملل و “خاتمه نهایی” برجام شود.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۹ ژوئن ۲۰۲۰