ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، رژیم ایران را تهدید به شکایت به دادگاه بین‌المللی لاهه کرد

رژیم ایران نه تنها جعبه‌های سیاه هواپیمای اوکراینی را تحویل نداده بلکه به تعهدات خود در قبال خانواده قربانیان هم عمل نکرده است. زلنسکی گفته در صورت عدم اجرای این تعهدات، چاره‌ای جز مراجعه به دادگاه بین‌المللی لاهه وجود ندارد.

بیش از پنج ماه از حمله موشکی سپاه به هواپیمای مسافربری اوکراین می‌گذرد. جمهوری اسلامی تا کنون به تعهدات بین‌المللی خود در ارتباط با مسئولیت این حمله عمل نکرده است. اکنون، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، گفته است که چنانچه رژیم ایران به این تعهدات عمل نکند، موضوع را به دیوان بین‌المللی دادگستری خواهد برد.

روزنامه کانادایی “گلوب و میل” با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، گفتگویی داشته است. یکی از محورهای اصلی این گفتگو پرونده حمله موشکی سپاه پاسداران به هواپیمای بوئینگ پرواز ۷۵۲ اوکراین از تهران به مقصد کی‌یف بوده است.

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز هشتم ژانویه گذشته با شلیک دو موشک هواپیمای مسافربری یادشده را سرنگون کرد. حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۱۷۶ نفر و از جمله شماری از شهروندان اوکراینی شد. اکثر قربانیان این حمله شهروندان کانادایی ایرانی‌تبار بوده‌اند.

زلنسکی اکنون در این گفتگو آشکارا از بی‌توجهی جمهوری اسلامی نسبت به تعهدات بین‌المللی خود در این زمینه انتقاد کرده است. رئیس جمهوری اوکراین گفته است که عدم پیگیری موضوع از سوی مقامات رژیم جمهوری اسلامی ایران، می‌تواند پیامدهای حقوقی برای آن کشور در پی داشته باشد.

تعهدات رژیم ایران کدامند؟
ولودیمیر زلنسکی در مصاحبه یادشده گفته است که بی‌توجهی مقامات جمهوری اسلامی، تنها به عدم تحویل جعبه‌های سیاه محدود نمی‌شود. رئیس جمهوری اوکراین گفته است که تاکنون مقامات جمهوری اسلامی ایران رسما از بابت حمله موشکی خود پوزش نخواسته‌اند و افزون بر آن اقدام به پرداخت غرامت به خانواده قربانیان این حمله نکرده‌اند.

رژیم جمهوری اسلامی ایران تا کنون تعلل خود را در ارتباط با محدودیت‌های ناشی از شیوع بیماری کووید-۱۹ توضیح داده است. زلنسکی گفته است که اوکراین نمی‌تواند تا ابد منتظر عمل کردن مقامات ایران به تعهدات خود بماند.

زلنسکی گفته است که جمهوری اسلامی با سیاست و مواضع اوکراین آشنا است. او گفته است که در صورت عدم اجرای این تعهدات، برای اوکراین چاره دیگری مگر مراجعه به دیوان بین‌المللی دادگستری نمی‌ماند. او ابراز امیدواری کرده است که رژیم ایران با تغییر رویکرد خود، چنین اقدامی را غیرضروری کند.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۲ ژوئن ۲۰۲۰