روز دوشنبه ۱۶ تیر ماه (ششم ژوئیه) وزارت دفاع اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد که این کشور برای کنترل نزدیک تر و بهتر فعالیت های رژیم ایران و انتقال سریع تر داده ها در ساعات بامدادی امروز، دوشنبه، ماهواره جاسوسی “افق ۱۶” (Ofek 16) را به فضا پرتاب کرده است.
وزارت دفاع اسرائیل در این بیانیه خبر داد که این ماهواره با موفقیت در مدار زمین قرار گرفته و طبق برنامه انتقال داده های خود را شروع کرده است. بر اساس این گزارش برای استفاده کامل از برنامه این ماهواره چندین آزمایش از پیش انجام گرفته است.
این ماهواره در راستای توسعه و به دست آوردن اطلاعات و کنترل بهتر و با “ظرفیت بالا و شناسایی الکترو نوری” توسط وزارت دفاع و صنعت فضایی اسرائیل ساخته شده است. در این خبر آمده که ماهواره “افق ۱۶” از یک مکان در مرکز اسرائیل به فضا پرتاب شده است.
بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل از “دستاورد فوقالعاده دیگری برای سیستم دفاعی” این کشور سخن گفت. گانتس گفت: «برتری فن آوری و قابلیت های اطلاعاتی برای امنیت کشور اسرائیل ضروری است.» او افزود که این ماهواره جاسوسی مانند نمونه های پیشین در جهت کمک برای افزایش امکانات شناسایی نظامی این کشور به کار گرفته می شود.
“قابلیتهای ویژه استراتژیک و اطلاعاتی”
آموس یادلین، رئیس پیشین ضد اطلاعات ارتش اسرائیل نیز در توییتر خود نوشت که استفاده از “افق ۱۶” به اسرائیل “قابلیت های ویژه استراتژیک و اطلاعاتی” بخشیده و این امر در زمانی كه احتمال تشدید درگیری ها با ایران بیشتر می شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
پس از آتش سوزی در تاسیسات هسته ای نطنز و چند مرکز دیگر در ایران گمانهزنیهایی از جمله درباره احتمال حمله سایبری خارجی مطرح شده بود.
گابی اشکنازی، وزیر امور خارجه اسرائیل ، روز یکشنبه درباره تهدید برنامه هسته ای ایران گفت: «ما در حال انجام تدابیری هستیم که بهتر است در مورد آن صحبت نکنیم.» گانتس نیز در باره خبر احتمال دست داشتن اسرائیل در این آتش سوزی ها واکنش نشان داد و گفت: «همه آنچه در مراکز هسته ای ایران روی می دهد مربوط به ما نیست.»
در روزهای اخیر مجموعهای از انفجارهای مشکوک در ایران رخ داده است. روز پنجشنبه ۱۲ تیر ماه (دوم ژوئیه) یک انفجار در سایت هستهای نطنز انفجاری روی داد. این انفجار در مرکز مونتاژ سانتریفیوژها اتفاق افتاده بود.
نشریه نیویورک تایمز به همزمانی “حادثه” نطنز و برخی آتشسوزیهای اخیر در تاسیسات مربوط به فعالیتهای اتمی و نظامی ایران اشاره کرد که هنوز هیچ توضیح مشخصی درباره علل آنها ارائه نشده است. روز شنبه ۱۴ تیر (چهارم ژوئیه) نیز یک نیروگاه برق در حومه شهر اهواز طعمه آتش شد.
اگرچه رسانههای دولتی ایران، اسرائیل و ایالات متحده آمریکا را به دلیل احتمال خرابکاری در سایتهای هستهای مقصر دانستهاند، اما از زدن اتهام مستقیم به هر دو کشور خودداری کردند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۶ ژوئیه ۲۰۲۰