شکایت هلند علیه روسیه برای ساقط کردن هواپیمای مالزیایی

دولت هلند روز جمعه ۲۰ تیر (۱۰ ژوئیه) اعلام کرد که از روسیه برای نقش این کشور در ساقط کردن هواپیمای هواپیمای بویینگ ۷۷۷ شرکت هواپیمایی مالزیایی در پرواز اماچ۱۷ بر فراز آسمان اوکراین به دادگاه حقوق بشر اروپا شکایت می‌کند.

استف بلوک، وزیر خارجه هلند امروز در لاهه گفت که اجرای عدالت برای ۲۹۸ قربانی این پرواز و بازماندگان آنها از اولویت‌های کابینه اوست و دولت با این شکایت قصد دارد از خانواده‌های کشته شدگان این پرواز حمایت کند. خانواده قربانیان پیشتر از روسیه شکایت کرده‌اند.

هواپیمای مسافربری مالزیایی در ۱۷ ژوئیه سال ۲۰۱۴ توسط یک موشک ضد هوایی روسی از نوع «بوک» بر فراز منطقه مورد مناقشه در شرق اوکراین ساقط شد. همه ۲۹۸ سرنشین هواپیما که بیشتر آنها هلندی بودند، کشته شدند. به گفته کارشناسان بین‌المللی که مسئول تحقیق در این زمینه بودند، این موشک از روسیه وارد این منطقه و توسط شورشیان طرفدار روس شلیک شده است.

سال گذشته با شکایت خانواده قربانیان برای چهار متهم پرونده حکم جلب بین‌المللی صادر شد و جلسات محاکمه آنها از سال جاری در هلند آغاز شد. این چهار نفر سه شهروند روس و یک شهروند اوکراینی هستند. مسکو هرگونه مسئولیت خود در سرنگون‌سازی هواپیمای مسافری مالزیایی را به شدت رد می‌کند.

وزارت امور خارجه روسیه از این تصمیم هلند انتقاد كرده و آن را گامی دیگر در تخریب مناسبات دو کشور دانسته است. وزارت امور خارجه روسیه همچنین اعلام کرده است: “این اقدام فقط به سیاسی شدن بیشتر ماجرا منجر می‌شود و راه برای جستجوی حقیقت دشوارتر خواهد کرد.”

مارك روته، نخست وزیر هلند تاکید کرده است که لاهه به هیچ عنوان قصد تشدید فشار بر روسیه را نداشته است. هلند پیشاپیش سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه را از این اقدام مطلع کرده بود. مارک روته گفته است با این دادخواست دولتی تمام اطلاعات موجود و مرتبط با این پرونده به دادگاه حقوق بشر اروپا در استراسبورگ ارائه خواهد شد و این امر به بهترین وجه از شکایات بستگان قربانیان پشتیبانی خواهد کرد.

مقام‌های روسیه از این گام هلند حیرت زده‌اند. کنستانتین کوساچف، سیاست‌مدار برجسته سیاست خارجی این کشور به اینترفاکس گفته است که «دادرسی حتی به پایان نرسیده است و حكمی وجود ندارد. این چه ربطی به دادگاه حقوق بشر اروپا دارد؟» او اعلام این کار از سوی هلند را «ابتکار عملی» عجیب دانسته است.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۰ ژوئیه ۲۰۲۰