عفو بین‌الملل بار دیگر خواهان لغو مجازات اعدام در ایران شد.

نهاد حقوق بشری “عفو بین‌الملل” با انتشار بیانیه‌ای نسبت به اعدام یک مرد ۵۵ ساله در زندان وکیل‌آباد مشهد به اتهام نوشیدن مشروب الکلی واکنش نشان داد و این عمل را نشانی از قساوت و بی‌رحمی نظام قضایی جمهوری اسلامی دانست. در بیانیه آمده است که مقام‌های قضائی ایران تأیید کردند که چهارشنبه هشتم ژوئیه (برابر ۱۸ تیرماه) مردی را به اتهام مصرف مکرر مشروبات الکلی اعدام کرده‌اند.

دیانا الطحاوی، مدیر بخش خاورمیانه و آفریقای شمالی در سازمان عفو بین‌المل، در بیانیه تصریح کرده است: «مقام‌های ایران با اعدام کسی که صرفا الکل نوشیده بود، بار دیگر بی‌رحمی و غیرانسانی بودن نظام قضائی خود را نشان دادند».

“عفو بین‌الملل” رژیم جمهوری اسلامی را متهم می‌کند که افراد بی‌شماری را مخفیانه به قتل می‌رساند و ریاکارانه “مضحکه‌ای به نام دفاع از زندگی انسانی” را به نمایش می‌گذارد. “عفو بین‌الملل” از رواج مجازات اعدام در سیستم قضائی رژیم ایران ابراز تاسف کرده و خواهان لغو این مجازات “بی‌رحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز” شده است.

توجیه اعدام به خاطر مشروب
خبرگزاری هرانا، وابسته به مجموعه فعالان حقوق بشری ایران، نخستین بار از اجرای حکم اعدام یکی از زندانیان در مشهد خبر داد و در یک پیام توئیتری نوشت “ایران به تناسب سرانه جمعیت و میزان اعدام” رتبه نخست در جهان را دارد.

سازمان حقوق بشر ایران هم ۱۹ تیر به نقل از حسین حبیبی شهری، وکیل زندانی اعدام شده در زندان مرکزی مشهد، گزارش داد که موکل او “برای مرتبه ششم به اتهام شرب خمر محکوم شده بود” و حکم اعدامش صبح ۱۸ تیر اجرا شد.

بنا به گفته شبکه‌های اجتماعی فرد اعدام شده در زندان مشهد مرتضی جمالی نام داشته، ۵۵ ساله و پدر دو فرزند بوده است. در پی واکنش منفی گسترده در شبکه‌های اجتماعی، اداره کل دادگستری استان خراسان رضوی از صدور و اجرای حکم اعدام برای زندانی یادشده به اتهام نوشیدن مشروب الکلی دفاع کرد.

در بیانیه روابط عمومی دادگستری خراسان رضوی که پنجشنبه ۱۹ تیر منتشر شد، آمده است: «برخی رسانه‌های معاند در فضای مجازی در حالی از اعدام فردی در مشهد به علت نوشیدن الکل خبر می‌دهند که در این پرونده ناگفته‌های فراوانی را نادیده می‌گیرند».

دادگستری خراسان رضوی گفته است که فرد اعدام شده “۲۰ مورد سابقه محکومیت کیفری قطعی بین سالهای ۷۵ تا ٩٧” داشته و علاوه بر نوشیدن الکل “جرایم” دیگری مرتکب شده است. بیانیه دادگستری می‌گوید: «این فرد در سال ۷۵ به دلیل ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر به ۱۵ ماه حبس، جزای نقدی و شلاق محکوم شد اما این پایانی بر خلاف‌کاری‌های وی نبود، او دو بار در سال ۷۷ و دو بار نیز در سال ۷۸ به علت ارتکاب جرایم مربوط به مواد مخدر روانه زندان شد.»

ماده ۱۳۶ قانون مجازات اسلامی تصریح دارد: «هرگاه کسی سه بار مرتکب یک نوع جرم موجب حد شود و هر بار حد آن جرم بر او جاری گردد، حد وی در مرتبه چهارم اعدام است».

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۱ ژوئیه ۲۰۲۰