تجمع بازنشستگان کارگری همزمان با روز تامین اجتماعی در ایران

همزمان با روز تامین اجتماعی، بازنشستگان کارگری روز چهارشنبه ۲۵ تیر، با تجمع مقابل ادارات تامین اجتماعی در چند شهر ایران خواستار پاسخگویی به مطالبات خود شدند و به وضعیت نامناسب معیشتی خود اعتراض کردند.

به گزارش خبرگزاری حکومتی ایلنا، در خراسان، اصفهان و خراسان شمالی این تجمعات برگزار شد و حاضران در تجمع روز چهارشنبه خواسته‌های اصلی خود را افزایش عادلانه مستمری‌ها و پرداخت تام و کمال بدهی‌های دولت به سازمان اعلام کردند.

علی ربیعی، سخنگوی حسن روحانی، روز سه‌شنبه در یک نشست خبری، از پرداخت ۳۰ هزار میلیارد تومان از بدهی‌های دولت به تامین اجتماعی خبر داد اما پیش‌تر مجموع بدهی دولت به این سازمان ۲۶۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده بود. باقی مطالبات تجمع‌‌کنندگان، اجرای دقیق همسان‌سازی، افزایش سطح خدمات درمانی رایگان و رفع نیاز به بیمه تکمیلی، بهبود سطح رفاهی بازنشستگان و پرداخت سهم درمان کارگران است.

خبرگزاری حکومتی ایسنا نیز درباره تجمع در خراسان شمالی نوشت: شماری از بازنشستگان تامین اجتماعی به همسان‌سازی حقوق‌های دریافتی خود معترضند. بر اساس این گزارش، ۳۳۶ هزار و ۵۱۱ نفر از جمعیت خراسان شمالی تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی هستند، که از این تعداد ۱۰۴ هزار و ۹۵۰ نفر بیمه شده اصلی و ۱۹۱ هزار و ۵۳ نفر نیز بیمه شده تبعی هستند. همچنین از مجموع ۴۰ هزار و ۵۰۸ مستمری بگیر استان، ۱۶ هزار و ۷۲۶ نفر مستمری بگیر اصلی و ۲۳ هزار و ۷۸۲ نفر مستمری بگیر تبعی هستند. محجوب: از همسان‌سازی حقیقیِ مستمری بازنشستگان فاصله داریم همچنین علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر اعلام کرد: «آنچه قرار است برای همسان‌سازی اتفاق بیفتد، کمی همسان‌سازی است و تنها مقداری از اجرای آنچه در گذشته همسان‌سازی نامیدند، بهتر است. بنابراین یک‌جور اصلاح مستمری است. همسان‌سازی به این معنی است که هرکس به اندازه استحقاقش در دوران آغاز بازنشستگی مستمری دریافت کند؛ یعنی هرچه که حق بیمه پرداخت کرده است. از طرفی در همسان‌سازی باید فاصله میان کف‌بگیر، میانه‌بگیر و سقف‌بگیر حفظ شود. در حال حاضر با وجود اینکه دولت عنوان می‌کند، مستمری بیشتر از تورم افزایش یافته، می‌بینیم که فاصله سقف‌بگیر با میانه‌بگیر و کف‌بگیر کمتر هم شده است. پس باید برای حفظ این فاصله، میزان مستمری امروز فرد با مستمری گذشته او همسان شود؛ اینگونه عدالت محقق می‌شود. از این قاعده، همسان‌سازی هزینه قابل ملاحظه‌ای را دارد.» او ادامه داد: «بنابراین، مدیران سازمان تامین اجتماعی باید توجه داشته باشند که همسان‌سازی روی مزدهای مختلف بر اساس نظام بیمه‌ای؛ یعنی حق بیمه‌ای که می‌پردازید و مستمری که دریافت می‌کنید باید با زمان برقراری مستمری، هم سطح شود؛ در غیر این صورت نامش را هر چیزی می‌توان گذاشت به جز همسان‌سازی. بازهم تکرار می‌کنم که در مدلی که قصد اجرای آن را دارند، کمی همسان‌سازی و بیشتر ترمیم حقوق می‌بینیم؛ می‌خواهند افرادی را که کمتر دریافت می‌کنند به آنها که بیشتر دریافت می‌کنند، نزدیک کنند. بنابراین از همسان سازی حقیقی مستمری بازنشستگان فاصله داریم.»

از سوی دیگر، مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، در یک گفتگو تلویزیونی با تشریح جزییات متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان این سازمان گفت: «متناسب سازی حقوق بازنشستگان از مطالبات اصلی این عزیزان بود که با مصوبه هیأت وزیران مبنی بر واگذاری ۳۲ هزار میلیارد تومان سهام شرکت‌های دولتی به اجرا رسیده است. او افزود: بازنشستگانی که تا اسفند سال گذشته حقوقی در حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان دریافت می‌کردند با افزایش حقوق سال جاری و همچنین اجرای متناسب‌سازی؛ حقوق آنان برای افراد دارای ۳۰ سال سابقه بیمه پردازی به ۲ میلیون ۸۰۰ هزار تومان و برای افراد دارای ۳۵ سال سابقه بیمه پردازی به ۳ میلیون تومان می‌رسد. سالاری ادامه داد: متناسب سازی منجر به افزایش حقوق تمامی مستمری بگیران تأمین اجتماعی می‌شود و درصد افزایش حقوق برای مستمری بگیرانی که حقوق کمتری دریافت می‌کردند؛ بیشتر خواهد بود و افزایش ناشی از متناسب سازی، برای سنوات مختلف بیمه‌پردازی متفاوت است. اما خبرگزاری ایلنا نوشت: بازنشستگان می گویند: افزایش ۲۶ درصدی مستمری‌ها به هیچ‌وجه پاسخگوی هزینه‌های فزاینده زندگی نیست. ایلنا اضافه کرد: بازنشستگان نیز نگران سال‌های آتی کهولت خود هستند؛ آیا اگر به فرض امسال با این ۳۲ هزار میلیارد تومان اعتبار دریافتی از دولت، همسان‌سازی حقوق اجرایی شود، تکلیف سال بعد چیست؟ آیا هر سال بایستی شش ماهِ تمام مطالبه‌گری و دوندگی کرد تا چند هزار میلیارد تومان برای اجرای همسان‌سازی اختصاص داده شود؟! فرشاد مومنی، کارشناس اقتصادی، درباره وضعیت تامین اجتماعی گفت: «هرساله با افزایش سالیانه مستمری بازنشستگان، هزینه‌های سازمان بالا می‌رود؛ این در حالی است که به موازات افزایش مستمری‌ها، به دلیل شرایط بد اقتصادی، نسبت غیررسمی‌کاران به بیمه‌شدگان و نرخ تخلفات بیمه‌ای کارفرمایان نیز افزایش می‌یابد و همین امر موجب برهم خوردنِ بیشتر تعادلِ منابع و مصارف سازمان می شود.»

منبع: سایت رادیو بین المللی فرانسه به زبان فارسی، ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۰