عفو بین‌الملل: ارسلان خودکام در معرض اعدام قرار دارد

سازمان عفو بین‌الملل، در نامه‌ای خطاب به رئیس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، صدور حکم اعدام برای یک متهم کرد در دادگاهی نیم‌ساعته را “ناعادلانه” خوانده و یادآور شده که ارسلان خودکام به وکیل دسترسی نداشته و مبنای محاکمه‌اش، اعترافاتی بوده که زیر فشار اخذ شده‌اند.

ارسلان خودکام (سهرابی) ۴۷ سال دارد و در اردیبهشت ۹۷ بازداشت شده است. دادسرای نظامی ارومیه، او را به اتهام “اقدام علیه امنیت ملی از طریق جاسوسی برای احزاب کرد اپوزیسیون” به مرگ محکوم کرده و حکم در دیوان‌عالی کشور تایید شده است. این شهروند ساکن مهاباد، قبلا عضو سپاه پاسداران بوده و متاهل است.

وب‌سایت “اطلس زندان‌های ایران”، خودکام را از نیروهای حزب دمکرات کردستان معرفی کرده که پس از جدایی از حزب، در دهه ۱۳۸۰ به عضویت سپاه در آمد. مقامات امنیتی جمهوری اسلامی او را متهم کرده‌اند که در مقام یک عضو ارشد سپاه، برای حزب دمکرات کردستان خبرچینی می‌کرده است. عفو بین‌الملل می‌نویسد: «خودکام پیوسته این اتهام را رد کرده و گفته که ارتباط اینستاگرامی با یکی از بستگان همسرش که عضو حزب دمکرات است، مبنای چنین اتهامی قرار گرفته است.»

عفو بین‌الملل می‌گوید ارسلان خودکام، تنها سه ماه پس از دستگیری و طی یک محاکمه ناعادلانه ۳۰ دقیقه‌ای به مرگ محکوم شده؛ در حالی‌که تحت فشار و شکنجه مجبور به اعتراف شده و هیچ‌گاه نیز در آن دوران، حق دسترسی به وکیل را نیافته است: «در بهار ۱۳۹۹، وکیل او درخواست کرده که برای تهیه یک دادخواست، به اسناد پرونده دسترسی پیدا کند اما مقامات دادسرای نظامی ارومیه اجازه وکالت را نداده‌اند. خودکام روز دادگاه برای اولین بار وکیل تسخیری خود را دیده؛ وکیلی که هیچ دفاعی از او نکرده است.»

در نامه عفو بین‌الملل آمده است: «او پس از دستگیری در پایگاه نظامی المهدی در ارومیه نگاه‌داری می‌شد و ۳۶ روز، بدون دسترسی به خانواده و وکیل در سلول انفرادی به سر برد.»

ارسلان خودکام گفته که در این فاصله، بازجوها او را با شکنجه به اعتراف واداشتند. این زندانی، یکی از مصادیق شکنجه‌ها را “شلاق و مشت و لگد مکرر” به پشت و کمر جراحی شده‌اش خوانده و گفته که بر اثر ضربات وارده چند بار غش کرده است. عفو بین‌الملل می‌نویسد: «بازجوها اجازه استفاده از سرویس بهداشتی را هم به او نمی‌داده‌اند تا جایی که بارها خودش را خیس کرده و به خاطر نگاه‌داری ادرار، مثانه و کلیه‌اش آسیب دیده‌اند.» خودکام گفته که بازجوها او را برای وادار کردن به اعتراف، از خواب نیز محروم کرده بودند.

عفو بین‌الملل یادآور می‌شود که شعبه ۳۲ دیوانعالی بدون در نظر گرفتن اعتراض متهم نسبت به اعترافات اخذ شده تحت فشار، درخواست تجدیدنظر در حکم اعدام را رد کرده و هیچ نسخه کتبی هم از حکم صادره به متهم ارائه نداده است. این سازمان تاکید می‌کند که طبق قوانین بین‌المللی، مجازات اعدام برای جاسوسی، به “جدی‌ترین جنایات” مربوط می‌شود و حکم صادره علیه خودکام را نقض قوانین می‌خواند.

عفو بین‌الملل از دستگاه قضایی جمهوری اسلامی خواسته است که حکم صادره علیه ارسلان خودکام را لغو کند و بگذارد تا او به یک وکیل انتخابی دسترسی داشته باشد. این سازمان همچنین خواسته است که یک هیات مستقل و بی‌طرف، ادعاهای خودکام مبنی بر شکنجه‌ها و آزارهای دوران بازجویی را پیگیری کند و در صورت اثبات، عاملان امر را به مجازات برساند.

وب‌سایت حقوق بشری “هه‌نگاو” پیش‌تر نوشته بود که ارسلان خودکام در دوران بازجویی ۴۰ کیلو وزن کم کرده است. نشمیل قوی‌تاسی، همسر او نیز همزمان با شوهرش بازداشت شده بود که حکمی یک ساله را تحمل کرد.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۳ اوت ۲۰۲۰