با وجود حضور پرشمار ماموران امنیتی و بازداشت دهها معترض در پایتخت بلاروس، مخالفان لوکاشنکو بار دیگر تظاهرات کردند. معترضان در سومین یکشنبه پیاپی به خیابان آمدند و خواهان کنار رفتن رئیس جمهوری شدند.
سه هفته پس از انتخابات مناقشهبرانگیز ریاست جمهوری در بلاروس، هزاران نفر از معترضان به نتایج اعلام شده این انتخابات در شهر مینسک گرد آمدند و علیه الکساندر لوکاشنکو شعار دادند.
هفته گذشته بیش از صدهزار نفر در خیابانهای مرکزی شهر و در میدان استقلال پایتخت بلاروس تجمع کردند و با برگزاری یک تظاهرات مسالمتآمیز خواهان کنار رفتن لوکاشنکو از قدرت پس از ۲۶ سال شدند.
روز یکشنبه نهم شهریور (۳۰ اوت) نیروهای پلیس با کمک یگانهای ضد شورش، سربازان ارتش، خودروهای زرهی و ماشینهای آبپاش میدان مرکزی و میدانهای اصلی پایتخت را مسدود کردند تا مانع تجمع تظاهرکنندگان در آنها شوند.
پلیس بلاروس در دو هفته گذشته تا حدودی از برخورد خشونتآمیز با تظاهرکنندگان خودداری کرده بود اما بازداشت معترضان هر روز افزایش مییابد و نیروهای امنیتی در روزهای گذشته برخورد با روزنامهنگاران رسانههای خارجی را نیز آغاز کردهاند. شهروندان معترض بلاروس در حالی علیه لوکاشنکو شعار میدادند و خواستار کنارهگیریاش شدند که او ۶۶مین سالروز تولد خود را جشن میگرفت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، جمعی از تظاهرکنندگان نزدیک حصاری که دور میدان استقلال کشیده شده تعداد زیادی کدو بر زمین گذاشتند که در فرهنگ بلاروس اقدامی نمادین برای اعلام انزجار و بیاحترامی به شمار میرود.
تعداد دیگری از تظاهرکنندگان تابوتی بر دوش حمل میکردند که تمثیلی از به خاک سپردن آخرین دیکتاتور بلاروس را به نمایش میگذاشت.
بنابر این گزارش در جای دیگری خودروی مخصوص حمل زندانیان ساخته شده با مقوا به چشم میخورد که سویتلانا تسیخانوسکایا، رقیب انتخاباتی لوکاشنکو پشت فرمان آن نشسته بود.
کمیسیون انتخابات بلاروس ادعا میکند لوکاشنکو در انتخابات ۹ اوت ۸۰ درصد آراء را به دست آورده است. گروههای اپوزیسیون این نتایج را حاصل دستکاری در آرای شهروندان و جعلی میدانند. اتحادیه اروپا نیز از پذیرش نتایج انتخابات خودداری کرده و آن را به رسمیت نمیشناسد. با این حال ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه اعلام آمادگی کرده به بلاروس کمک امنیتی کند و از کشورهای غربی خواسته در امور داخلی این کشور دخالت نکنند.
یکی از سازماندهندگان تظاهرات روز یکشنبه میگوید حرکتهای اعتراضی بسیار خلاقانه و مسالمتآمیز هستند و همین مسئله نهادهای قدرت را بسیار سردرگم کرده است. او میگوید تاکتیک ارعاب معترضان که حکومت همواره از آن استفاده کرده، دیگر کارآمد نیست و مردم اجازه نمیدهند متوقفشان کنند.
به گفته این فعال مدنی قدرت دولتی دیگر با تعدادی فعال حقوق بشری و افراد محدودی از اپوزیسیون روبرو نیست که بتواند حرکت آنها را به سادگی خنثی کند، بلکه با میلیونها شهروند بلاروس مواجهه است که خواستار تغییر وضع موجود هستند.
با این حال دولت لوکاشنکو و نیروهای امنیتی بلاروس روز یکشنبه تمام توان خود برای جلوگیری از تجمع معترضان را به نمایش گذاشتند. از میدانهای بزرگ پایتخت با سیم خاردار و سربازان مسلح حفاظت میشد و شمار زیادی خودرو نیروهای ضد شورشی و ماشین آبپاش در اطراف میدانها مستقر بودند.
عصر یکشنبه نیز خودروهای زرهی و نیروهای ارتش جلو کاخ ریاست جمهوری حضور یافتند. در روزهای گذشته خبرهای متفاوتی از بازداشت معترضان منتشر شده بود و برخی منابع تعداد آنها را بیش از هفت هزار نفر گزارش کردهاند.
بازداشت دستکم ۱۲۰ معترض
در سومین یکشنبه تظاهرات علیه لوکاشنکو نیز دستکم ۱۲۰ نفر بازداشت شدهاند اما تا کنون از تعداد تمام بازداشتشدگان احتمالی این روز گزارش قابل اعتمادی منتشر نشده است.
معترضان یک شورای هماهنگی تشکیل دادهاند که تعدادی از اعضای آن تلاش کردند با مقامات کاخ ریاست جمهوری وارد مذاکره شوند اما نیروهای امنیتی از نزدیک شدن آنها به کاخ جلوگیری کردند. لوکاشنکو هر گونه مذاکره با معترضان را رد میکند.
طی سه هفته گذشته دامنه حرکتهای اعتراضی در بلاروس بسیار گسترده شده اما لوکاشنکو همچنان به پشتیبانی مسکو دلگرم است و با برگزاری مجدد انتخابات و کنارهگیری از قدرت با قاطعیت مخالفت میکند.
مطابق گزارشها کاخ کرملین اعلام کرده که ولادیمیر پوتین روز یکشنبه تولد لوکاشنکو را تلفنی تبریک گفته و این دو قرار است برای آنچه “تحکیم اتحاد” دو کشور عنوان شده، هفته آینده ملاقات کنند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۳۰ اوت ۲۰۲۰