آمریکا ۱۴ شرکت و شخص حقیقی در ایران، چین، و امارات متحد عربی را به دلیل نقض تحریمهای وضع شده علیه صنایع نفت و پتروشیمی ایران تحریم کرد. این تحریمها در حالی است که رئیس سازمان برنامه جمهوری اسلامی اخیراً اعلام کرد که در شرایط تحریمهای آمریکا، ایران نمی تواند حتی یک قطره نفت خود را بفروشد. همزمان با اعلام تحریم های جدید، مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد: «ایران باید سوءاستفاده از منابع طبیعی برای تامین منابع مالی ترور و تخریب در سراسر منطقه را متوقف کند.
نوک تیز تحریم های آمریکا اکنون متوجه بخش پتروشیمی ایران شده و واشینگتن در نظر دارد تا با افزایش فشارهای همه جانبه، تمامی روزنه های درآمدی جمهوری اسلامی از این بخش را نیز مسدود کند. اما نباید فراموش کرد که با توجه به تنوع محصولات پتروشیمی و در همان حال، تنوع خریداران این محصولات در جهان، تحریم این بخش نسبت به بخش نفت برای آمریکا مشکلات بیشتری دارد. تحریم های نفتی آمریکا عملاً صادرات نفت ایران را فلج کرده و به شهادت محمدباقر نوبخت، معاون رئیسجمهوری و رئیس برنامه و بودجه کشور، ایران حتی نمی تواند یک قطره نفت خود را بفروشد.
محمدباقر نوبخت روز پنجشنبه ۱۳ شهریور/٣ سپتامبر گفت: «شدیدترین مرحله تحریم، نفت در برابر غذا بود، اما الان در شرایطی هستیم که این بیانصافها و دژخیمان حتی برای غذا و دارو اجازه فروش یک قطره نفت را نمیدهند…حتی اگر نفت هم به فروش برسد،”امکان تبادل مالی” وجود ندارد.» شرکتهایی که دیروز تحریم شده اند، در ایران، امارات متحدعربی و چین قرار دارند و در فروش محصولات پتروشیمی ایران مشارکت داشتهاند.
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه ٣ سپتامبر/۱۳ شهریور در بیانیهای اعلام کرد دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (اوفاک) ۶ شرکت را به دلیل حمایت از شرکت پتروشیمی “تریلیانس” که از ژانویه ۲۰۲۰ در فهرست سیاه آمریکا قرار داده است. این ۶ شرکت عبارتند از: شرکت پتروشیمی زاگرس در ایران، پتروتک افزیای در امارات متحد عربی، شرکت انرژی تریو در امارات متحد عربی، شرکت فناوری ژینگو در چین، شرکت چینی انرژی دایناپکس در هنگکنگ، و شرکت چینی دینرین در هنگکنگ.
۵ شرکت دیگر نیز به دلیل انجام مبادلات قابلتوجه در زمینه خرید، اکتساب، فروش، انتقال یا بازاریابی برای محصولات پتروشیمی ایران تحت تحریم قرار گرفته اند. این شرکت ها، شرکت پالایش آبادان در ایران، شرکت کشتیرانی ژیهانگ در چین، شرکت «نیو فار لجیستیکز» با مسئولیت محدود، شرکت کشتیرانی انرژی «سینو»، و شرکت معاملات پتروشیمی کمترانس در امارات متحد عربی هستند.
همچنین سه نفراز افراد تحریم شده، مدیران شرکتهای تحریمشده هستند. این سه نفر، “مین شی”، از مدیران شرکت “نیو فار”، ،زویو لین، از مدیران شرکت “ساینو انرژی”، و علیرضا امین، از مدیران پالایشگاه آبادان هستند.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا به نقل از استیون منوچین، وزیر خزانهداری این کشور، آمده است: «رژیم ایران پول دریافتی از فروش محصولات پتروشیمی را برای تامین مالی تروریسم و افدامات تخریبی و بیثباتکننده خود در خارج از کشورهزینه میکند.»
مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا نیر هم زمان با وزارات خزانه داری آمریکا روز پنجشنبه ۱۳ شهریور /۳ سپتامبر در توییتر از تحریم این شرکتها خبر داد. وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد: «رژیم ایران باید سوءاستفاده از منابع طبیعی برای تامین بودجه ترور و تخریب در سراسر منطقه را متوقف سازد».
وزارت امور خارجه آمریکا نیز در بیانیه ای در این باره گفت: «صنعت نفت ایران یک منبع عمده درآمدی برای رژیم ایران است که هزینه فعالیتهای مخرب آن را در سراسر خاورمیانه را تامین میکند. اقدامات امروز ما بار دیگر بر تعهد ایالات متحده در جلوگیری از دسترسی رژیم ایران به منابع مالی مورد نیاز آن رژیم جهت تامین مالی تروریسم و سایر فعالیتهای بیثباتکننده آن، تاکید میکند.»
منبع: سایت رادیو بین المللی فرانسه به زبان فارسی، ۴ سپتامبر ۲۰۲۰