بازرسان سازمان ملل نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا را به جنایت علیه بشریت متهم کردند. در بیانیهای که از سوی کمیسیون تحقیق بین المللی در ژنو منتشر شده، آمده است که “دلایل موجهی وجود دارد که نشان میدهد مقامات و نیروهای امنیتی از سال ۲۰۱۴ مرتکب نقض گسترده و برنامهریزیشده حقوق بشر شدهاند”. دولت ونزوئلا این اتهامات را رد کرده است.
بازرسان سازمان ملل بیش از هر چیز دولت ونزوئلا را به “اعدام های فراقانونی و استفاده سیستماتیک از شکنجه” متهم کرده اند. مارتا والیناس، رئیس این کیسیون گفته که بحث موارد معدود نیست بلکه صحبت از “جنایت برنامهریزیشده با آگاهی یا حمایت مستقیم” از سوی بالاترین اعضای حکومت است.
بازرسان دلایل موجهی برای پذیرش این موضوع دارند که “رئیس جمهوری و نیز وزرای کشور و دفاع دستور این جنایات را صادر کرده یا در اجرای آنها سهیم بودهاند”. این بازرسان خواستار تحقیقات “مستقل، فراحزبی و شفاف” درباره این موضوع و نیز “جبران کامل خسارات” قربانیان شدهاند. آنها همچنین به دادگاه بینالمللی کیفری توصیه کردهاند که علیه کسانی که نامشان در این گزارش آمده، اقدام قانونی کنند.
کمیته سهنفره بازرسی نتوانسته برای انجام تحقیقات به ونزوئلا سفر کند اما ۲۷۴ مصاحبه با قربانیان، شاهدان و مقامات سابق ونزوئلا انجام داده و مدارک محرمانه و اسناد دادگاه را بررسی کرده است.
این کمیسیون که یک سال پیش از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل تشکیل شد، بیش از دو هزار و ۵۰۰ رویداد را بررسی کرده است که در آنها حدود پنج هزار نفر توسط نیروهای امنیتی کشته شدهاند.
دولت ونزوئلا تمامی اتهامات را رد کرده است. وزیر خارجه ونزوئلا در یک توییت گزارش سازمان ملل را “سرتاسر غیر واقعی” دانسته است. او گفته است که این گزارش “از راه دور و بدون رعایت دقیق اصول” از سوی “هیئتی ناشناس” تهیه شده که “مخالف ونزوئلا است و توسط دولت های مطیع واشنگتن کنترل میشود».
مادورو از سال ها پیش علیرغم اعتراضات گسترده و وضعیت بد اقتصادی در این کشور آمریکای جنوبی در قدرت است. او که تمایلات چپ دارد بیش از همه از پشتیبانی ارتش و نیز کشورهای روسیه و چین برخوردار است.
۶۰ کشور که در میان آنها آمریکا و آلمان نیز هستند، خوان گوایدو رئیس پارلمان ونزوئلا را به عنوان رئیسجمهوری رسمی این کشور میشناسند. گوایدو در ژانویه ۲۰۱۹ خود را به عنوان رئیس دولت گذار معرفی کرد و از آن زمان جنگ قدرت سختی بین این دو در جریان است.
پس از انتشار گزارش سازمان ملل، گوایدو از ارتش ونزوئلا خواست تا به مخالفان دولت ملحق شود. او گفته است: «ارتش از یک جنایتکار حمایت میکند. حالا باید تصمیم بگیرد که میخواهند در کدام طرف بایستد. همدست نباشید!»
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۰