خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام بلندپایه دولت ایالات متحده گزارش داد که آمریکا قصد دارد، روز دوشنبه ۳۱ شهریور (۲۱ سپتامبر) تحریمهایی تازهای علیه شماری از مقامها و سازمانهای مرتبط با برنامههای اتمی و نظامی جمهوری اسلامی اعلام کند. رویترز در گزارش اختصاصی خود در این باره از افشای نام این مقام ارشد آمریکایی خودداری کرده است.
این مقام بلندپایه به رویترز گفته است که در فهرست تحریمشدگان که آمریکا قصد اعلام آن را دارد، نام “شماری دانشمند و همچنین نهادهای نظامی و تسلیحاتی” به چشم میخورند. او بدون توضیح جزئیات و ارائه مدارک و شواهد مشخص افزود، “رژیم ایران می تواند با توجه به گسترش تحریک آمیز فعالیتهای هستهای خود تا پایان سال جاری میلادی (۲۰۲۰) به مواد هستهای مورد نیاز برای تولید بمب اتمی دست یابد”.
این مقام آمریکایی متذکر شد که پایه این برآورد بنا بر اطلاعی است که توسط آمریکا و از جمله از طریق آژانس بینالمللی انرژی اتمی حاصل شده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفته است که جمهوری اسلامی در پی خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ میزان غنیسازی اورانیوم خود را به تدریج افزایش داده است. طبق گزارش آژانس، ایران در حال حاضر اورانیوم خود را به میزان ۴،۵ درصد غنی سازی می کند و این میزان ناقض توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ است. آژانس همچنین چندی پیش اعلام کرد که ذخایر اورانیوم با غلظت پایین ایران به ده برابر حد مجاز افزایش یافته است.
به گزارش رویترز دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در چارچوب تلاشهای خود برای افزایش فشار بر جمهوری اسلامی همچنین قصد دارد یک فرمان اجرایی صادر کند تا معاملهکنندگان تسلیحات متعارف با رژیم ایران را مورد مجازات قرار دهد.
تحریم تسلیحاتی شورای امنیت علیه جمهوری اسلامی در تاریخ ۲۷ مهر ماه امسال پایان مییابد و این نهاد با درخواست دولت آمریکا جهت تمدید آن مخالفت کرده است.
دیگر کشورهای امضاکننده توافق هستهای، از جمله آلمان، بریتانیا و فرانسه نیز مخالفت خود با این خواست آمریکا را ابراز داشتهاند، اگر چه همزمان از نقش و فعالیتهای جمهوری اسلامی در منطقه ابراز نگرانی کرده و تأکید کرده اند که باید در این ارتباط با رژیم ایران وارد مذاکره شد.
خبرگزاری رویترز در گزارش خود همچنین نوشته است که تحریم های جدید ایالات متحده در راستای “اجرایی شدن مکانیسم ماشه” از سوی آمریکا صورت میگیرد. واشنگتن قصد دارد تا از طریق این مکانیسم تحریم های شورای امنیت علیه رژیم ایران را بازگرداند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، روز گذشته با انتشار بیانیه ای بازگشت تمام تحریم های سازمان ملل متحد علیه رژیم ایران را رسما اعلام کرد.
در پی این اقدام، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در نامه ای به اعضای شورای امنیت، در رابطه با اعلام “مکانیسم ماشه” از سوی آمریکا تأکید کرد که در این خصوص “عدم قطعیت وجود دارد” و او نیز در حال حاضر به دلیل ابهام در وضعیت، اقدامی انجام نخواهد داد.
یک مقام رژیم ایران در سازمان ملل در ایمیلی به خبرگزاری رویترز، ضمن بیاساس خواندن اعلام بازگشت همه تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، آن را “تبلیغاتی” خواند که “باید آن را بخشی از کارزار انتخاباتی آمریکا تلقی کرد”.
حسن روحانی نیز دیروز یکشنبه در نخستین واکنش به فعال شدن مکانیسم ماشه از سوی آمریکا، تصریح کرد که رژیم ایران “زیر بار قلدری” نخواهد رفت.
او در جلسه هیأت دولت تلاشهای واشنگتن برای بازگرداندن تحریمها را شکستخورده توصیف کرد و متذکر شد: «در صورتی که پنج کشوری که امروز در توافق هستهای باقی ماندند به همه توافق و اصولی که در این توافق متعهد شدیم، عمل کنند، ما هم به طور کامل به تعهد خود برمیگردیم».
جمهوری اسلامی شرط پایبندی به برجام را ادامه همکاریهای اقتصادی و بانکی سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای با ایران اعلام کرده است.
کشورهای اروپایی اگرچه با خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای آمریکا علیه رژیم ایران مخالفت کرده اند، اما با شدت گرفتن تهدیدهای آمریکا برای اعمال مجدد تحریمها علیه جمهوری اسلامی، شرکتهای مهم اروپایی و آلمانی به همکاری خود با تهران پایان دادهاند.
کشورهای اروپایی به صراحت گفتهاند که برای حمایت از شرکتهای بینالمللی، به خصوص آنها که در آمریکا فعال هستند، امکانی ندارند و چنین شرکتهایی باید با توجه به منافع خود تصمیمگیری کنند.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۰