یک میلیارد دلار صندوق توسعه، که برای تهیه دارو و واکسن در نظر گرفته شده بود، گم شد

همزمان با ورود ایران به موج سوم کرونا، بیماری برای مردم به یک وضع عادی تبدیل شده است. بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت هر روز نزدیک به چهار هزار نفر به بیماری کووید-۱۹ مبتلا می‌شوند که حدود نیمی از آنها به سبب ابتلا به موارد حاد بیماری می‌بایست در بیمارستان‌های کشور بستری شوند. توزیع واکسن آنفولانزا در میان گروه‌های هدف هنوز انجام نشده. رئیس کمیسیون بهداشت مجلس اعلام کرد ۷۰ درصد از یک میلیارد دلار صندوق توسعه ملی که به مقابله با کرونا و برای تهیه دارو و واکسن در نظر گرفته شده بود معلوم نیست کجا هزینه شده است.
کرونا در ایران:بیماری برای مردم به یک وضع عادی تبدیل شده است

سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد در شبانه‌روز گذشته بر اساس معیارهای تشخیصی، سه هزار و ۵۶۳ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شده‌اند که یک هزار و ۷۰۸ نفر از آنها در مراکز درمانی کشور بستری شده‌اند.

با این حساب، مجموع بیماران کووید-۱۹ در کشور به ۴۳۹ هزار و ۸۸۲ نفر رسید. بر همین اساس تا ظهر جمعه ۴ مهر ۲۰۷ بیمار مبتلا به کووید- ۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری در ایران به ۲۵ هزار و ۲۲۲ نفر رسید.

به گفته سخنگوی وزارت بهداشت استان‌های تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز قرار دارند. استانهای کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، هرمزگان، فارس و گلستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند.

عزادری‌های محرم، سفرهای متعدد در ایام تعطیلات و بازگشایی زودهنگام مدارس و لغو دورکاری‌ها چرخش ویروس در کشور را سریع‌تر کرده است.کیانوش جهانپور، مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت گفت:

«اعلام وضعیت قرمز در استان‌ها به معنای کاهش رعایت نکات بهداشتی و افزایش ابتلا در مدت ۱۴ روز بعد و افزایش مرگ و میر ناشی از ویروس در سه تا چهار هفته هستیم.»

جهانپور در ادامه این سخنان گفت همه‌گیری کرونا برای مردم به یک امر عادی تبدیل شده و به همین سبب هم پروتکل‌های بهداشتی مانند گذشته رعایت نمی‌شود، لذا استان‌های بیشتری درگیر وضعیت قرمز شده‌اند و ابتلا به بیماری از حد متعارفی نسبت به سرانه جمعیت آن استان‌ها افزایش یافته است.

یک میلیارد دلار صندوق توسعه کجاست؟
همزمان با ورود ایران به موج سوم همه‌گیری ویروس کرونا، سعید نمکی وزیر بهداشت در نوشته‌ای در شبکه‌های اجتماعی اعلام کرده بود که تاکنون وزارت بهداشت از یک میلیارد دلاری که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی به مقابله با همه‌گیری ویروس کرونا اختصاص داده نشانی ندیده است. وزارت بهداشت به بخشی از این مبلغ برای تهیه واکسن آنفولانزا برای گروه‌های هدف نیاز دارد.

حسینعلی شهریار، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی جمعه ۴ مهر اعلام کرد که رئیس جمهوری نامه او درباره علل کوتاهی دستگاه‌های دولتی در کمک به بخش بهداشت و درمان کشور از جمله عدم تخصیص یک میلیارد دلار صندوق توسعه ملی را بی‌پاسخ گذاشته است. شهریاری گفت:

« ما در کمیسیون بهداشت در اقدامی از تمامی مسئولان دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور دعوت کردیم تا گزارشی درباره میزان پرداختی به آنها از محل اعتبار یک میلیارد دلاری بدهند که در نهایت مشخص شد تاکنون تنها ۲۷ درصد از یک میلیارد دلار در اختیار بخش بهداشت و درمان کشور قرار گرفته است.»

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفت در نامه دومی به روحانی یادآوری کرده است که که برای تأمین دارو و واکسن آنفولانزا به این مبلغ نیاز است. رونوشتی از این نامه را وزارت اطلاعات و دفتر خامنه‌ای نیز دریافت کرده‌اند. دفتر روحانی نیز در پاسخ اعلام کرده که رئیس جمهوری به رئیس بانک مرکزی تاکید کرده است که «اولویت اختصاص ارز به تامین دارو باشد.»

واکسن آنفولانزا کجاست؟
قرار بود در وهله اول دو میلیون و ۵۰۰ هزار دوز واکسن آنفولانزا در اختیار زنان باردار و سایر گروه‌های هدف از جمله سالمندان و اشخاص مبتلا به بیماری‌های ضمیمه‌ای قرار گیرد.

سخنگوی جمعیت هلال احمر جمعه ۴ مهر با صراحت اعلام کرد که تاکنون جمعیت هلال احمر اقدام به توزیع و پخش واکسن آنفلوانزا نکرده است. محمد نصیری گفت: «نحوه توزیع واکسن آنفلوانزا نیز از طریق سازمان غذا و دارو به جمعیت هلال احمر اعلام شده است و به زودی نیز فرایند توزیع آن آغاز خواهد شد.»

در روزهای گذشته توزیع ۱۵۰۰ دوز واکسن آنفولانزا در بین نمایندگان مجلس به رغم کمبود واکسن در کشور خبرساز شده بود. سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس ادعا کرد که نمایندگان واکسن‌ها را به سازمان غذا و دارو پس داده‌اند.

علیرضا سلیمی، نماینده مجلس در مقابل دست دولت را رو کرد و گفت: «شنیده‌ام حدود ۵۸ میلیون دلار به یک شرکت خاص داده‌اند که واکسن آنفلوانزا بخرد. این پول به ترکیه رفته و هنوز نتوانسته‌اند واکسن وارد کنند. ارز اعطایی به این شرکت با نرخ ۴۲۰۰ تومان بوده. مجلس قطعا در این باره پیگیری می کند.»

منبع: رادیو زمانه (مستقر در هلند)، ۲۵ سپتامبر ۲۰۲۰