گزارش های سازمان ملل متحد حکایت از آن دارند که ايران در سه دهه گذشته ١٢ هزار تن مواد مخدر را طی ۴۱ هزار عمليات كشف و ضبط كرده است كه اين مقدار معادل سه چهارم كل ترياک و يک چهارم هرويين و مورفين كل ضبط شده در دنيا است.
البته این اقدام ایران بر اساس گفته فداحسین ملکی، نماینده مجلس ایران و دبیر سابق ستاد مبارزه با مواد مخدر چهار هزار نفر کشته و بیش از ۱۲ هزار نفر معلول به همراه داشته است.
ایران به دلیل همسایگی با افغانستان به عنوان یک بازار بالقوه مواد مخدر و همچنین پل ارتباطی با اروپا برای انتقال این مواد شناخته میشود.
در حال حاضر در ايران تعداد ٢ ميليون . ۹۰۰ هزار مصرف كننده دائمی مواد مخدر و یک ميليون و ۶۰۰ هزار نفر مصرفكننده گاه به گاه مواد مخدر تخمين زده میشود كه سالانه ٢.٣ ميليارد يورو هزينه میكنند كه اين مقدار باعث ضرر ۵ ميليارد و ۷۰۰ میلیون يورویی به اقتصاد كشىور است.
به نظر میرسد در پی اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران، تهران در راه مبارزه با قاچاق مواد مخدر تنها مانده است و مشخص نیست تا چه مدت میتواند در برابر این شرایط مقاومت کند. از همین رو حسن روحانی، رئیس جمهوری رژیم ایران در هشداری گفت که تحریمهای اعمال شده علیه ایران می تواند تلاش ایرانیان را برای جلوگیری از انتقال مواد مخدر به اروپا تضعیف کند.
از سوی دیگر ۳۰ درصد از مواد تولید شده در افغانستان به عنوان بزرگترین کشور تولید کننده مواد مخدر در جهان از طریق ایران به اروپای شرقی میرسد.
اما ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه ایران از منظری دیگر گفت: «ما انتظار کمک به جمهوری اسلامی ایران داریم البته نه کمک مالی بلکه میخواهیم آنها در بیانیه ها و قطعنامه هایشان حرکت پرخروش ملت ایران را در عرصه مبارزه با مواد مخدر مورد سرزنش و نکوهش قرار ندهند.»
در ایران مجازات اعدام برای جرایم عمده مواد مخدر در نظر گرفته شده است، سیاستی که با انتقاد گسترده کشورهای اروپایی مواجه شده است اما گویا در حال حاضر مقام های ایرانی برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر راه دیگری ندارند.
منبع: سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۰