در سمت و سوی عملیات نظامی شبهنظامیان شیعه در عراق ظرف هفتههای گذشته تغییر و تحولاتی روی داده است. نوک حمله از روی تاسیسات و نیروهای آمریکایی منتقل به کردها و نیروهایی شده است که در شمار “متحدان آمریکا” محسوب میشوند.
عراق روزهای حساسی را تجربه میکند. مصطفی کاظمی، نخستوزیر این کشور برای جلب حمایت کشورهای اروپایی به فرانسه سفر کرده است. مسیر نخستوزیر عراق پس از دیدار با مسئولان فرانسه از پاریس به لندن و برلین نیز ادامه مییابد. این در حالی است که کشتار ده نفر در استان صلاحالدین عراق و همچنین حمله و به آتش کشیدن دفتر حزب دموکرات کردستان عراق در بغداد، تصویر دیگری را از اوضاع این کشور به نمایش میگذارد.
نمیشود مدعی شد که همه نیروهای شیعه در عراق از حمایت و پشتیبانی حکومت اسلامی حاکم بر ایران برخوردارند. اما در حمایت و پشتیبانی رژیم ایران از نیروهایی همچون حشد شعبی و کتائب حزبالله تردیدی وجود ندارد.
گزارشگر روزنامه “در استاندارد” روز دوشنبه ۱۹ اکتبر (۲۸ مهر) به رشد خشونتگرایی در عراق پرداخته است. خشونتی که تنها به رویاروییهای سیاسی محدود نمیشود، بلکه اختلافات دینی و مذهبی نیز در شمار آبشخورهای آن است.
روز شنبه ۱۷ اکتبر خبر ربوده شدن ۱۲ شهروند سنی در استان صلاحالدین بر روی تلکس خبرگزاریها رفت. یک روز پس از آن، گفته شد که اجساد ده نفر از این افراد پیدا شده است. از سرنوشت دو نفر دیگر، هنوز خبری منتشر نشده است.
بهرغم آنکه هنوز هیچ گروهی مسئولیت این حمله مرگبار را برعهده نگرفته است، گزارشگر “در استاندارد” شبهنظامیان شیعه عراقی را در ردیف اصلی متهمان آن میداند. علت را نیز کنترل این نیروها بر این منطقه اعلام کرده است.
هرگاه مسئولیت ربودن و کشتن جوانان در صلاحالدین در پرده ابهام قرار داشته باشد، به باور خبرنگار روزنامه یاد شده و همچنین چند خبرگزاری بینالمللی، مسئولیت حمله به دفتر حزب دموکرات کردستان عراق در بغداد و به آتش کشیدن آن، آشکارا برعهده نیروهای حشد شعبی بوده است.
حمل پوسترهای قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس و همچنین ابو مهدی مهندس، یکی از فرماندهان حشد شعبی توسط مهاجمان به دفتر حزب دموکرات کردستان تردیدی درباره مسئولیت این حمله باقی نمینهد.
این در حالی است که خبرگزاری امنیتی “تسنیم” پس از آن مدعی شده که حمله توسط عدهای از هواداران این گروه شبهنظامی صورت گرفته و الزاما سیاست و مواضع رسمی این گروه را برنمیتابد.
از ژانویه سال جاری تا کنون دستکم ۹۰ موشک به سوی سفارت آمریکا در بغداد و پایگاههای عراقی که محل استقرار نیروهای نظامی آمریکا در عراق بودهاند، پرتاب شده است. حملات نیروهای شیعه به مواضع آمریکا در عراق پس از حمله پهپادی این کشور به خودروی حامل قاسم سلیمانی و ابومهدی مهندس تشدید شد.
ظرف هفتههای گذشته، شاهد اعلام آمادگی مشروط نیروهای شبهنظامی شیعه عراق برای قطع حملات خود به سفارت و تاسیسات آمریکا در عراق بودهایم. ابتدا کتائب حزبالله از چنین احتمالی سخن گفته بود و پس از آن حشد شعبی نیز اعلام کرد، تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در روز سوم نوامبر یا حداکثر تا پایان سال جاری، از ادامه حملات به سفارت و نیروهای نظامی آمریکا در عراق خودداری خواهند ورزید.
حشد شعبی، خاتمه دادن به حملات خود را مشروط به خروج نیروهای نظامی آمریکایی مستقر در عراق کرده بود. در چنین شرایطی، نوک حمله شبهنظامیان شیعه عراقی متوجه کسانی شده است که به باور آنها در شمار متحدان آمریکا در عراق محسوب میشوند.
گفته میشود حمله به دفتر حزب دموکرات کردستان در بغداد در واکنش به اظهارات هوشیار زیباری، وزیر سابق امور خارجه عراق و یکی از اعضای هیات سیاسی حزب دموکرات کردستان بوده است. زیباری شبهنظامیان شیعه را بزرگترین مشکل سیاسی در عراق دانسته و خواستار پاکسازی منطقه سبز بغداد (منطقه دیپلماتیک) این شهر از نیروهای وابسته به آنها شده بود.
گزارشگر روزنامه “در استاندارد” معتقد است که سمتگیری تمرکز شبهنظامیان شیعه جابهجایی از اهداف و مراکز آمریکایی در عراق به سوی اهداف و افراد وابسته به نیروهایی که در شمار “متحدان” آمریکا در عراق محسوب میشوند، عملا ادامه جنگ ایران و آمریکا در خاک عراق است.
برگرفته ای سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۰ اکتبر ۲۰۲۰