شیوع بیماری همه گیر کووید ۱۹ نتوانست مانع رشد مثبت اقتصاد چین در سال ۲۰۲۰ شود.
بر اساس دادههای رسمی، نرخ رشد اقتصاد چین در سه ماه سوم سال جاری به ۴.۹ درصد رسیده که نسبت به فصل گذشته ۱.۷ درصد بیشتر شده است. این در حالی است که بیماری کرونا به اقتصاد جهان ضربههای سختی زده است.
اما آیا میتوان به این دادههای رسمی از طرف دولتمردان چینی اعتماد کرد؟ برخی تحلیل گران اقتصادی معتقد هستند که مقامهای چینی با واقعیتهای اقتصادی بازی میکنند زیرا پکن در حال آماده سازی برنامه توسعه و اقتصادی پنج ساله جدید خود است.
در هر حال به نظر میرسد که پکن در بین ۱۰ اقتصاد بزرگ جهان با وجود گسترش بیماری همه گیر کرونا در مسیر رشد مثبت سالانه باشد. از همین رو انتظار میرود میزان تولید ناخالص داخلی چین در سال ۲۰۲۰ تقریباً ۲ درصد رشد داشته باشد.
این نتایج نشان میدهد که چین با وجود شوک اولیه ناشی از شیوع ویروس کرونا که با کاهش ۶.۹ درصدی میزان تولیدات ناخالص داخلی در سه ماهه اول سال همراه بود، توانسته است با اتخاذ روشهای سختگیرانه برای مهار بیماری کرونا با بازگشایی تدریجی کسب و کارها به سطح قبل از بحران کرونا برگردد.
با وجود این برخی اقتصاددانها با زیر سؤال بردن این آمارها از افزایش مصنوعی نتایج سپتامبر ۲۰۲۰ نسبت به سال گذشته سخن گفتهاند. آنان معتقد هستند که برخی دادههای اقتصادی در سپتامبر ۲۰۱۹ به اکتبر همان سال منتقل شده است. این ناظران اقتصادی پیش از این نیز آمار سه ماهه دوم چین را زیر سؤال برده بودند.
در هر حال تردیدی وجود ندارد که اقتصاد چین در ماههای گذشته با افزایش قابل توجه صادراتش به ویژه محصولات بهداشتی در حال تغییر است.
برخی تحلیل گران اقتصادی معتقد هستند که دلیل اصلی این اقدام زمینههای بین المللی دارد. آنان با اشاره به این نکته که شیوع بیماری کرونا از چین آغاز شده است، میگویند رئیس جمهور این کشور در تلاش است تا از اقتصاد برای ترمیم چهره چین استفاده کند.
این گروه از تحلیلگران بر این باور هستند که پکن همچنین می خواهد شرکتهای خارجی که دیگر تمایلی برای حضور در چین ندارند را برای ماندن در این کشور متقاعد سازد.
البته در مقابل تحلیلگرانی هستند که دلیل مبالغه چین در اعلام آمارهای اقتصادی را به تقویت حس ملی گرایی ربط میدهند. آنان میگویند که اقتدارگرایی نظام چین بر ملی گرایی استوار است و عملکرد اقتصادی خوب این تصور را در افکار عمومی ایجاد خواهد کرد که کشور در مسیر تبدیل شدن به قدرت برتر جهان قرار دارد.
این تحلیل زمانی اهمیت مییابد که پکن خود را برای اعلام برنامه توسعه و اقتصادی پنج ساله جدید به هنگام برگزاری پنجمین نشست عمومی نوزدهمین کمیته حزب کمونیست چین آماده میکند.
خبرها حکایت از آن دارد که برنامه پنج ساله جدید چین به مصرف داخلی به عنوان موتور اصلی رشد اقتصادی این کشور توجه دارد. اما آیا ساختار اقتصاد چین امکان به نتیجه رسیدن این هدف را دارد؟
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۲۷ اکتبر ۲۰۲۰