روستاییان اطراف مریوان: هنگ مرزی بی‌دلیل احشام‌مان را ضبط کرد

شماری از ساکنان دو روستا از توابع شهرستان مریوان در استان کردستان می‌گویند هنگ مرزی مستقر در این منطقه ده‌ها رأس احشام آن‌ها را به بهانه «قاچاق» ضبط کرده است. این روستاییان می‌گویند در یک هفته اخیر برای پس گرفتن تنها دارایی خود رهسپار نهادها و اداره‌های مختلف شده و شکایتی هم ثبت کرده‌اند.

ماجرا بامداد جمعه گذشته، نهم آبان، روی داد. هنگ مرزی مریوان شخصی به نام «هادی» را بازداشت و احشام او را ضبط کرد. ساعاتی بعد، احشام‌ متعلق به ١٢ نفر از اهالی دو روستای «برده‌رشه» و «دوپلوره» نیز با این عنوان که بخشی از احشام هادی است ضبط شد.

یکی از اهالی محل به ایران وایر می‌گوید: «ساعت هفت و نیم صبح جمعه، یعنی دو ساعت و نیم بعد از بازداشت هادی، نیروهای هنگ مرزی بدون توجه به التماس و خواهش چوپان این گله، احشام را به سوی نقطه صفر مرزی حرکت دادند و با این استدلال که این احشام نیز متعلق به هادی است، آن‌ها را ضبط کردند.»

منابع محلی صحت ادعاهای هنگ مرزی مبنی بر اینکه این احشام در حال قاچاق بوده یا متعلق به هادی بوده را به شدت رد می‌کنند. آن‌ها در عین حال نسبت به وجود رابطه‌ای احتمالی بین هنگ مرزی و هادی تردیدهایی مطرح می‌کنند.

این روستاییان مصرانه می‌گویند: «ساخت‌وپاختی در این میان وجود دارد، به‌ویژه از سوی مسئولان سوی هنگ مرزی مریوان.»

به گفته‌ منابع محلی، هادی ب. دو روز بعد از بازداشت توسط هنگ مرزی با تودیع وثیقه‌‌ای ٣٠ میلیون تومانی، که مبلغی ناچیز است، آزاد شد.

اهالی این دو روستا می‌گویند احشامی که اکنون ضبط شده در طول شش ماه گذشته بدون مشکل به همین چرا‌گاه‌ها و مراتع برده می‌شدند و مساله‌ای نیز روی نداده بود.

یکی از منابع محلی می‌گوید: «احشام هر دوازده خانواده از اوایل فصل بهار تا آغاز فصل سرما در همین چراگاه‌ها و کوهستان‌ها نگهداری می‌شوند و همیشه حدود یک کیلومتر هم از برجک تابلوی قرمز نوار مرزی فاصله دارند.»

او با مطرح کردن تردیدهایش می‌گوید: «اگر کاسه‌ای زیر نیم کاسه نیست چرا سال‌ها دامداری و پرورش دام در چراگاه‌های این منطقه و کوهستان‌هایش مشکلی برای ما پیش نیامد اما حالا احشام ما مصادره می‌شود؟»

ساکنان این دو روستا در نهایت به‌ دلیل اتهام مطرح‌شده و نگرانی از احتمال مصادره احشام‌شان ناچار به شکایت از هنگ مرزی مریوان و همچنین هادی می‌شوند.

یکی از اهالی منطقه به ایران وایر گفت: «چون هنگ مرزی مریوان اصرار دارد که این احشام متعلق به هادی است، نگرانی‌مان از مصادره نهایی بسیار بالا است. از طریق وکیل، شکایت خود را از هنگ مرزی مریوان و از هادی ب. تنظیم کردیم و در دادسرای نظامی مریوان به ثبت رساندیم.» منابع محلی با اشاره به اینکه این احشام تنها دارایی آن‌هاست، به سایر تلاش‌هایشان در این مدت نیز اشاره کردند

منابع محلی با اشاره به اینکه این احشام تنها دارایی آن‌هاست، به سایر تلاش‌هایشان در این مدت نیز اشاره کردند: «روز جمعه بلافاصله به مریوان رفتیم و تا ساعت دوازده شب جلو فرماندهی هنگ مرزی مریوان تجمع کردیم، اما جوابی به ما داده نشد.»

یکی دیگر از اهالی نیز می‌گوید: «روز بعد به فرماندهی سپاه پاسداران در مریوان رفتیم. حتی دهیار یکی از دو روستا، به نمایندگی از همه، موضوع را با فرمانده سپاه در میان گذاشت و ماجرا را به او توضیح داد. گویا فرمانده سپاه تلفنی با دادستانی مریوان صحبت کرد و به او توصیه کرد که موضوع پیگیری شود.»

یکی دیگر از ساکنان محل به ایران وایر می‌گوید که آن‌ها بعد از پیگیری‌های اولیه، به فرمانداری مریوان هم رفتند و از فرماندار هم تقاضای کمک کرده‌اند: «شورا و دهیار روستا به عنوان نماینده نزد فرماندار رفتند تا با او صحبت‌ کنند. اما فرماندار، در حالی که با او صحبت می‌کردیم، سوار خودرویش شد و رفت.»

ساکنان این روستاها در ادامه پیگیری‌های خود، سه روز بعد از ضبط احشام‌شان، به اداره «تعزیرات حکومتی» در مریوان رفتند و بنا بر درخواست بازپرس تعزیرات، همگی سوگند خوردند که احشام توقیف‌شده در مرز قاچاق نبوده و هیچ قصدی برای انتقال غیرقانونی آن به اقلیم کردستان عراق در کار نبوده است.

برخی از ساکنان منطقه نیز می‌گویند حدود سه هفته پیش هنگ مرزی مریوان دست‌کم ۴۵۰ رأس احشام را در همین مسیر ضبط کرد اما «کسی از اهالی روستاهای مرزی به آن معترض نبود. چون قاچاق بود. ولی مصادره احشام ما کاملا خودسرانه و غیرقانونی است.»

یکی از روستاییان با اشاره به وضعیت نامناسب معیشتی ساکنان این دو روستا به ایران‌وایر گفت: «اشخاصی که احشام‌شان ضبط شده هیچ‌کدام غیر از فروش احشام‌ در فصل بهره‌برداری نه درآمدی دارند و نه شغل دیگری.»

برگرفته ای از سایت ایران وایر ، ۷ نوامبر ۲۰۲۰