یک دختر دانشآموز ۱۵ ساله ساکن شهرستان رامهرمز روز جمعه ۲۲ آبانماه خود را به دار آویخت. این پنجمین مورد خودکشی از ابتدای مهرماه سال جاری در شهرستان رامهرمز است. بر اساس گزارش سازمان پزشکی قانونی بیش از ۷درصد آمار خودکشی در ایران متعلق به نوجوانان است.
فردین آذریان خبرنگار محلی خوزستان در این ارتباط نوشته است که گزارشهای خودکشی دانشآموزان در ماههای اخیر، نگرانی خانوادههای این استان را از وضعیت کودکان خود به دنبال داشته است.
در پی شیوع ویروس کُرونا و تحصیل کودکان در خانه با استفاده از اینترنت، تنش بین اعضای خانوادهها، فرزند و والدین و زن و شوهرها را با یکدیگر تشدید کرده است. از سوی دیگر، کمبود تجهیزات تحصیل آنلاین و مشکلات اقتصادی برای تأمین این تجهیزات، عاملی بر اقدام به خودکشی کودکان و نوجوانان شده است.
به گفتهی رحیم رستمی رئیس آموزش و پرورش شهرستان رامهرمز، «از ۲۷هزار دانشآموز رامهرمزی دستکم ۴ هزار دانشآموز از داشتن تلفن همراه برای ادامه تحصیل در سال جدید تحصیلی محروم بودهاند.»
رئیس اداره آموزش و پرورش رامهرمز همچنین به صراحت دلیل خودکشی یکی از دانشآموزان دختر را مخالفت خانواده با تهیه تلفن همراه و عدم امکان ادامه تحصیل این نوجوان عنوان کرده است. سازمان پزشکی قانونی به تازگی اعلام کرد که ۷درصد آمار خودکشیها در ایران مربوط به نوجوانان است.
محرومیت از تحصیل آنلاین به ویژه در استانهای محروم باعث شده تا دانشآموزان در جستجوی اینترنت سرگردان کوه و جاده و دشت شوند و هرجا اینترنت پیدا کردند، همانجا کلاس درس را برپا کنند.
به تازگی ویدئویی نیز در شبکههای اجتماعی منتشر شده از دانشآموزان محروم از تحصیل در روستای سرفیروزآباد استان کرمانشاه که شغل چوپانی در پیش گرفتهاند. این دانشآموزان که باید هماکنون مشغول تحصیل باشند، به دلیل نبود اینترنت و فاصلهی ۱۲کیلومتری با شهر کرمانشاه، چوپانی میکنند.
همچنین در توئیتر تصویری از امیرحسین دانشآموز روستایی سیستان و بلوچستانی نیز منتشر شده که تمام کوههای اطراف روستا را گشته تا به اینترنت دسترسی پیدا کند و سرانجام در محل مناسب برای خودش سرپناه درست کرده تا در آنجا درس بخواند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، نداشتن ابزار و تجهیزات اتصال به اینترنت از هزینهی خط اینترنت تا تهیهی لوازمی مانند تبلت و کامپیوتر بخشی از مشکل دانشآموزان است و عمده محرومیت آنان از تحصیل در شرایط کنونی به نبود اینترنت در محل سکونت آنان برمیگردد. با وجود این، مقامات مسئول بر موضوع کمبود تبلت و گوشی موبایل تمرکز کردهاند و به بحران زیرساختهای نامناسب تحصیل آنلاین و کمبود خطوط مخابراتی عادی نیز بیتوجهند.
محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش ۱۱فروردینماه در پیامی در صفحه توییتر خود نوشت: «تنها ۸۶۹ هزار و ۴۰۰ نفر معادل ۶.۹ درصد دانشآموزان به اینترنت دسترسی ندارند»! وی چندی پیش به این دانشآموزان محروم از تحصیل پیشنهاد کرده بود حالا که این وسایل را ندارند در کلاسهای درس حاضر شوند!
امروز حسنعلی اصغری مدیر کل آموزش و پرورش قزوین از دسترسی نداشتن دانشآموزان ۲۳۳ روستا به اینترنت در این استان خبر داد و گفته است که ۱۲درصد بچهها به دلیل نداشتن اینترنت و ۲درصد آنان به دلیل نداشتن گوشی یا تبلیت از تحصیل جا ماندهاند. به گفتهی وی، «تا این لحظه ۸۸درصد دانشآموزان قزوین به سامانه شاد دسترسی دارند و حدود ۱۲درصد در این شبکه نیستند.»
بر مبنای گزارش رسانههای داخلی، نیاز دانشآموزان و دانشجویان به تحصیل از طریق اینترنت و افزایش تقاضا برای خرید کامپیوتر و تبلت، باعث افزایش ۱۰۰برابری قیمت این تجهیزات شده است.
محمدرضا فرجی تهرانی رئیس اتحادیه فناوران رایانه حتی گفته که انتخابات آمریکا و افت اندک قیمت دلار، ممکن است تا حدی آرامش را بر محصولات کامپیوتری حاکم کند. اما پایینآمدن نرخ دلار تأثیر چندانی بر کاهش قیمت تبلت و گوشی نداشته. تا حدی که خانوادهها را از تهیه تبلت و گوشی برای فرزندشان منصرف کرده و آنان منتظر ماندهاند بلکه قیمتها کاهش پیدا کند.
همچنین تدوام محدودیتها در نظام آموزشی، تقاضا برای ثبت سفارش کالاهای آیتی را ۲۰۰درصد افزایش داده است. فرجی تهرانی رئیس اتحادیه فناوران رایانه نیز گفته که «با مذاکرات انجام شده با وزارت صمت، برخی وعدهها مبنی بر افزایش سقف ثبت سفارش کالا به ما داده شده که مسلما با ثبت سفارش کالاها باید منتظر ادامه کاهش قیمت لپتاپ در بازار باشیم.»
ستاد اجرایی «فرمان امام» در وبسایت «هست اینجا» اقدام به پیشفروش تبلت کرده که با پیشپرداخت ۵۰۰هزار تومان و با ۶ قسط، دانشآموزان میتوانند تبلت خریداری کنند.
آنگونه که گزارش میدانی وبسایتهای اقتصادی از بازار فروش لپ تاپ خبر میدهند، لپتاپهای «ایسوس»، «ِدل» و «لنووو» ۱۶ تا ۴۵میلیون تومان قیمتگذاری شدهاند!
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۱۷ نوامبر ۲۰۲۰