وزارت خارجه آمریکا در رشتهتوئیتی تازه به فارسی با تأکید بر اینکه این وزارتخانه ایران را در سال ۲۰۱۹ تحت قانون جلوگیری از کودکان سرباز ثبت کرده است، نوشت که «در سال ۲۰۱۸ دیدهبان حقوق بشر بهکارگیری کودکان سرباز در لشکر فاطمیون توسط رژیم ایران را ثبت و محکوم کرد و از شواهد مبنی بر مرگ افغانان ۱۴ ساله در جنگ در سوریه پرده برداشت.»
قوانین بینالمللی اعزام افراد کمتر از ۱۵ سال به جبهه را جنایت جنگی مینامد.
وزارت خارجه آمریکا در این رابطه مینویسد که سپاه پاسداران این «جنگجویان بیگانه را برای افزایش نفوذ خود در خارج از کشور استخدام میکند.»
در این پیامها آمده است که «سپاه لشکر فاطمیون متشکل از شیعیان افغان و تیپ زینبیون متشکل از شیعیان پاکستانی را برای مبارزه در درگیریهای منطقهای بهویژه در سوریه به وجود آورد» و اینکه «دولت ایالات متحده هر دو گروه را در سال ۲۰۱۹ به دلیل تروریسم تحریم کرد.»
به نوشته توئیتر وزارت خارجه آمریکا «مرکز مبارزه با تروریسم وست پوینت گزارش میدهد که اندازه لشکر فاطمیون بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۲۰۰۰ سرباز است و این در حالی است که یک مقام لشکر فاطمیون در ایران در ژانویه سال ۲۰۱۸ گفت که بیش از ۲۰۰۰ شبه نظامی در سوریه کشته شده بودند.»
گروههای شبهنظامی طرفدار حکومت جمهوری اسلامی، همچون «زینبیون» پاکستان، «فاطمیون» افغانستان، حامیان شیخ ابراهیم زکزاکی در نیجریه و «مدافعان حرم» مدتهاست برای پیشبرد سیاست منطقهای جمهوری اسلامی بهکار گرفته شدهاند.
آنگونه که در برخی از سایتهای امنیتی در ایران اشاره شده، بسیاری از نیروهای فعال در این گروهها ازجمله طلبههای سابق و کنونی «جامعه المصطفی» هستند.
از این بین، طلبههای افغان همواره سهم بزرگی داشتهاند به طوری که رئیس وقت جامعه المصطفی در سال ۱۳۹۳ گفته بود که بیش از ۵۰۰۰ طلبه افغان در ایران و افغانستان، حمایتهای ما را دریافت میکنند.
صمد رضایی، یکی از فرماندهان لشکر فاطمیون در گفتگویی که شهریور ۹۷ با خبرگزاری ایکنا انجام داده، گفته است: «بیش از ۸۰ هزار نفر از نیروهای گردان فاطمیون به سوریه اعزام شدند».
سازمان دیدهبان حقوق بشر پیش از این در گزارشی عنوان کرد، کودکان افغان که گاهی حتی ۱۴ سال بیش ندارند در لشکر فاطمیون به کار گرفته میشوند و عکسهایی نیز از سنگ قبر هشت نوجوان افغان همراه این گزارش بود که در گورستانهای ایران، بخشهای مخصوص به کشتهشدگان جنگ سوریه، به خاک سپرده شدهاند.
وزارت کشور ایران دو سال قبل تخمین زد که حدود دو و نیم میلیون افغان در ایران هستند که بسیاری از آنها مدارک اقامت ایران را ندارند. دیدهبان حقوق بشر اما چندی پیش گزارشی منتشر کرد که میگفت برخی از پناهجویان افغان به امید دریافت اجازه اقامت قانونی برای خانواده خود داوطلب اعزام به جنگ سوریه شدهاند.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۱ دسامبر ۲۰۲۰