در حالی که برخی ناظران براین باورند کشته شدن چهره کلیدی برنامههای هستهای-نظامی جمهوری اسلامی اقدامی در جهت جلوگیری از انجام مذاکره بین ایران و آمریکا است، جو بایدن برآورد تاثیر کشته شدن محسن فخریزاده بر پیچیدهتر شدن تعامل با ایران را «دشوار» و به طور کلی مساله جکومت ایران را «خیلی سخت» توصیف کرد.
رئیسجمهور منتخب آمریکا (بنابر اعلام رسانهها)، که در کارزار انتخاباتی و مناظرههای انتخاباتی کمتر جزئیاتی از نحوه برخورد با رؤیم ایران ارایه داده و به کلیگویی در این زمینه بسنده کرده بود، اکنون با روشنتر کردن خطوط سیاست خود در مقابل جمهوری اسلامی میگوید: «نمیتوانیم اجازهدهیم که رژیم ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
بایدن که پیشتر تنها بر بازگشت به برجام و لغو تحریمها تاکید داشت، اکنون با دریافت نخستین دور از گزارشهای امنیتی و محرمانه موضع گیریهای محافظهکارانهتری در این زمینه از خود نشان میدهد.
ایران و ۱۲ سرفصل پومپئو دو سال پس از خروج آمریکا از برجام
پیشتر توماس فریدمن، ستوننویس مشهور نیویورکتایمز در یادداشتی خطاب به «جوی عزیز» نوشته بود دیگر «فقط مساله هستهای ایران» مطرح نیست و باتوجه به تحولات اخیر، فاکتورهای منطقهای در تعامل با حکومت ایران اهمیت بیشتری پیدا کردهاند.
بایدن که پیشتر از دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به دلیل خروج از برجام انتقاد میکرد، اکنون این موضوعات را «بسیار دشوار» توصیف میکند.
او در گفتگو با رویترز تاکید کرد که آمریکایی نمیتواند این «کار بسیار دشوار را به تنهایی انجام دهد و باید بخشی از گروه بزرگتری باشد که نه تنها با ایران، بلکه با روسیه و چین بر سر طیف وسیعتری از موضوعات گفتگو میکند.» دونالد ترامپ، رئیسجمهور کنونی آمریکا نیز همواره تاکید داشت که باید در مورد موضوعاتی فراتر از مساله هستهای از جمله برنامههای موشکی و ماجراجوییهای منطقهای با رژیم ایران مذاکره کرد.
بایدن اخیرا نیز به نیویورکتایمز گفته بود «با کمک شرکا و متحدان محدودیتهای هستهای و موشکی علیه حکومت ایران را تمدید و تشدید میکند».
کامالا هریس، معاون او نیز به طور روشن به اولویتی به عنوان امنیت اسرائیل برای آمریکا اشاره کرده است.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت به زبان فارسی، ۴ دسامبر ۲۰۲۰