بنیاد حقوق بشری عبدالرحمان برومند میگوید بر اساس آماری که تا کنون به دست آورده، در دوره ریاست شیخ محمد یزدی بر قوه قضاییه جمهوری اسلامی، دستکم ۷ نفر گردن زده و ۲۶ نفر نیز سنگسار شدند.
بنیاد حقوق بشری عبدالرحمان برومند همزمان با روز جهانی حقوق بشر، آمار اولیهای از جنایات صورت گرفته در نظام جمهوری اسلامی منتشر کرده از جمله آنچه در دوران ریاست شیخ محمد یزدی بر قوهقضاییه در طول یکدهه رخ داده است.
بنیاد برومند یک روز پس از مرگ شیخ محمد یزدی که بر اثر کهولت و بیماری گوارشی در سن ۸۹ سالگی درگذشت، این آمار را در حساب رسمی توئیتر خود منتشر کرده است.
این بنیاد بر مبنای تحقیقاتی که همچنان ادامه دارد، نوشته است که در دوره ریاست یزدی بر قوهقضاییه، «دستکم ۷ نفر گردن زده شدند»، «دستکم ۲۶ نفر سنگسار شدند»، «دستکم ۱ نفر با پرتاب از بلندی اعدام شد» و «حکم قطع عضو دستکم ۴۲ نفر اجرا شد.»
در این رشته توئیت به این نکته اشاره شده که برخی از این احکام مانند «پرتاب از بلندی» و «گردن زدن» به استناد احکام شرعی در نظام قضایی جمهوری اسلامی تعریف شده است.
بنیاد برومند باتوجه به «محدودیت فعالیت سازمانهای حقوق بشری و دسترسی به رسانهها و شبکههای اجتماعی در دهه ۶۰ و ۷۰ شمسی و عدم شفافیت دولتی در این زمینه» میگوید، «به طور قطع آمار واقعی بیشتر این تعداد است».
شیخ محمد یزدی از امردادماه ۱۳۶۸ تا امردادماه سال ۱۳۷۸ به مدت ۱۰ سال ریاست قوه قضاییه بیدادگر جمهوری اسلامی را بر عهده داشت. وی اولین رئیس قوهقضاییه بود که پس از مرگ خمینی توسط علی خامنهای دومین رهبر جمهوری اسلامی به ریاست این نهاد منصوب شد.
یکی از اقدامات بحثبرانگیز او پس از ریاست، حذف دادسراها از نظام قضایی جمهوری اسلامی به عنوان نهاد حافظ حقوق عمومی مردم بود.
آیتالله محمود هاشمی شاهرودی که او نیز به «قاضی مرگ» معروف است، پس از تحویل گرفتن ریاست قوهقضاییه از یزدی گفته بود که یک «خرابه» را تحویل گرفته است! گفتنی است که سیدمحمود هاشمی شاهرودی نیز پس از آنکه مدتی مخفیانه در آلمان بسر برد و مجبور شد با افشای محل بستری بودنش به ایران فرار کند، در سن هفتاد سالگی در دی ۱۳۹۷ در تهران درگذشت.
علی خامنهای دیروز با تأخیر مرگ محمد یزدی را به عنوان «عالم مجاهد و پارسا» به خانوادهی وی تسلیت گفت و او را «شخصیتی جامع و اثرگذار» در این «عالم جلیل» نامید.
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۱۱ دسامبر ۲۰۲۰