فعالان میراثفرهنگی خبر دادند اولین تدفین در گورستان شهرستان «پرند» در حریم بنای ثبت ملی ۱۵۰۰ ساله قلعه سنگی «پرند» با حمایت امامجمعه شهرستان و مدیرعامل شرکت عمران «پرند» روز یکشنبه ۲۳ آذرماه انجام شد!
فعالان میراثفرهنگی از اولین تدفین در گورستان شهرستان «پرند» خبر دادند که در حریم بنای ثبت ملی ۱۵۰۰ ساله قلعه سنگی «پرند» از بناهای «جاده ابریشم» انجام شده است.
این گورستان با حمایت حسن نوروزی نماینده مجلس شهرستان رباط کریم، حجتالاسلام احمد عبداللهزاده پاشاکی امام جمعه شهر جدید «پرند»، ملکشاهی فرماندار شهرستان رباط کریم، محسن وطنخواهی مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید پرند و سرهنگ افشین ارشدی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی «حیدر کرار» با وجود همه مخالفتها صورت گرفت.
فعالان میراث فرهنگی میگویند اگر اقدامی در جهت توقف تدفین و جابجایی این یک مورد انجام نشود، این بنای تاریخی در آینده نزدیک محکوم به فنا میرود.
احداث شهر «پرند» در جنوب تهران و در نزدیکی شهرستان رباط کریم از سال ۷۳ آغاز شد که گورستان ۶۲ هکتاری نیز جزوی از آن است که ۶۰هزار قبر دارد. کارشناسان گردشگری میگویند این حجم از قبر در کنار قلعه «پرند» با بدسلیقگی تمام ساخته شده و گردشگران را فراری میدهد.
این در حالیست که اداره استان میراث فرهنگی و معاون استانداری در نامهای جداگانه به معاون هماهنگی عمرانی استانداری، مدیرعامل پرند و فرماندار رباط کریم نسبت به احداث این گورستان و تدفین فوتشدگان در این منطقه اعتراض کردند.
قلعه سنگی تنها اثر باستانی شهر جدید «پرند» محسوب میشود که در تقاطع مسیر اتوبان تهران- ساوه و جاده قدیم ساوه و ورودی این شهر جدید قرار دارد.
دیوار ضخیم این کاروانسرای ۵ هزار مترمربعی ارتفاعی معادل دو برابر ارتفاع ساختمانهای داخل آن دارد. بنای کاروانسرا بسیار ساده بوده و شامل اتاقهایی پوشیده شده با طاقهای گهوارهای شکل است.
در سه حیاط مرکزی این بنا سه ایوان وجود دارد و مدخل حیاط نیز به صورت ایوانی است که عرض ایوانها کمی بیشتر از عرض اتاقها و نزدیک پنج متر است.
وجود چهار گنبد مرتفع و با عظمت در چهار گوشهی این بنا هندسه متقارنی از حجمهای معماری به وجود آورده است. از ویژگیهای این کاروانسرای سنگی باقیمانده از عهد سلجوقیان وجود کورههای ذوب فلز در آن است.
تاریخ قلعه «پرند» که روند ساخت تکمیلی آن بیش از ۲۰۰ سال طول کشید به اوایل دوره حمله اعراب مسلمان به ایران و آل بویه بر میگردد و بنای حاکمنشین آن الهام گرفته از معماری ساسانیان است.
۲۳ اسکلت انسان ۶۵۰ سال پیش در این قلعه دفن شدهاند و چاههای آب به عمق ۴۰ متر که همیشه دارای آب هستند، نیز در این منطقه وجود دارد.
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۱۶ دسامبر ۲۰۲۰