سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا با اشاره به مصارف نظامی اورانیوم فلزی، از فعالیت ایران در این زمینه ابراز نگرانی شدید کردهاند. حکومت ایران در برجام متعهد شده که ۱۵ سال فعالیتی در تحقیق و توسعه اورانیوم فلزی نداشته باشد.
ایران در توافق هستهای وین، متعهد شده که برای ۱۵ سال، تحقیق و توسعه در زمینه متالورژی اورانیوم انجام ندهد و اورانیوم فلزی تولید نکند. اورانیوم فلزی در تولید بمب اتم کاربرد دارد.
مقامات جمهوری اسلامی، چهارشنبه ۱۳ ژانویه به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع دادند که روند تحقیق و توسعه برای تولید اورانیوم فلزی را برای سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران شروع کردهاند.
بر همین اساس وزیران خارجه آلمان فرانسه و بریتانیا روز شنبه ۱۶ ژانویه طی بیانیهای از شروع این روند ابراز نگرانی شدید کردهاند.
در این بیانیه با تاکید بر این که اورانیوم فلزی مصارف نظامی بالقوه دارد، از ایران خواسته شده که به تعهدات مندرج در برجام بازگردد. این بیانیه هشدار میدهد که ایران «کاربرد غیرنظامی موجه برای تولید اورانیوم فلزی» ندارد.
این بیانیه هشدار میدهد که تولید فلز اورانیوم در عوض میتواند کاربرد قابل توجه نظامی داشته باشد.
رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سه روز قبل تایید کرد که ایران فعالیت تحقیق و توسعه برای تولید اورانیوم فلزی را تحت عنوان سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران شروع کرده است. مقامات جمهوری اسلامی در نامه به آژانس گفتهاند که این اقدام برای بهبود سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران است.
رویترز نیز با استناد به گزارش محرمانه آژانس در این زمینه، خبر داد که ایران درصدد تولید اورانیوم فلزی با استفازه از اورانیوم طبیعی است تا آن را به سوخت ۲۰درصدی مورد نیاز رآکتور تهران تبدیل کند.
جمهوری اسلامی در واکنش به خروج یک جانبه آمریکا از توافق هستهای و بازگشت تحریمها در دولت ترامپ، تعهدات خود در برجام را مرحله به مرحله نقض کرده است. در تازهترین اقدام، ایران از نصب سانتریفوژهای پیشرفته و ازسرگیری تولید اورانیوم ۲۰درصدی خبر داد. مجلس این کشور نیز طرح”اقدام راهبردی برای لغو تحریمها” را تصویب کرده که دولت را به کاهش تعهدات باقیمانده ملزم میسازد.
ایران در حالی تولید اورانیوم فلزی را شروع کرده که چند روزی بیشتر به روی کار آمدن دولت جدید آمریکا نمانده است. جو بایدن رئیس جمهور منتخب ایالات متحده نسبت به مذاکره با ایران ابراز امیدواری کرده است.
برگرفته ای از سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۷ ژانویه ۲۰۲۱