چهار کشور غربی عضو برجام نسبت به اخلال در کار بازرسان آژانس به تهران هشدار دادند

وزارت امور خارجۀ آمریکا پنجشنبه شب اعلام کرد که این کشور دعوت نمایندۀ عالی اتحادیۀ اروپا در امور خارجه را برای شرکت در یک نشست ١+۵ با حضور ایران پذیرفته است. در همین حال، کشورهای اروپائی عضو برجام و ایالات متحد آمریکا امروز پنجشنبه به ایران هشدار دادند که ایجاد محدودیت در بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «خطراتی» برای این کشور خواهد داشت و از همین رو ایران باید به «اجرای کامل» توافق اتمی ٢٠١۵ بازگردد.

ایالات متحد آمریکا، آلمان، بریتانیا و فرانسه، روز پنجشنبه ١٨ فوریه/٣٠ بهمن، در دیداری که در پاریس برگزار شد، به بررسی مناسبات خود با جمهوری اسلامی ایران در چارچوب برجام پرداخته و با انتشار بیانیه‌ای بر «همبستگی و اتفاق خود برای یادآوری خطرات تصمیم [ایران] در محدود ساختن دسترسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» برای انجام بازرسی‌های خود در این کشور تاکید کردند.

در نشست پاریس، ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجۀ فرانسه، میزبان همتایان آلمانی و بریتانیائی خود، هایکو ماس و دومینیک راب، بود و رئیس دیپلماسی آمریکا، آنتونی بلینکن نیز از طریق ویدئوکنفرانس در این دیدار شرکت داشت.

وزرای امور خارجۀ چهار کشور در بیانیۀ خود با اشاره به تصمیم ایران در تعلیق اجرای پروتکل الحاقیِ معاهدۀ منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای، از این کشور می‌خواهند «به نتایج چنین اقدام خطیری، بویژه در حال حاضر که فرصت‌های دیپلماتیک تازه‌ای» فراهم آمده است بیندیشد. وزاری چهار کشور یادآوری کرده‌اند که خواست مشترک همۀ آنها بازگشت ایران به «اجرای کامل» توافق اتمی وین و حفظ «نظام منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و حصول اطمینان کامل از عدم دسترسی دائمی ایران به اینگونه سلاح‌هاست».

تاکید بر «فرصت‌های دیپلماتیک تازه» به سیاست خارجی دولت جدید آمریکا و نیز موافقت این کشور برای شرکت در نشست مشترک اعضای برجام اشاره دارد. تد پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجۀ آمریکا، پنجشنبه شب، اندکی پس از پایان اجلاس چهارکشور غربی امضاء کنندۀ توافق وین، اعلام کرد که واشینگتن دعوت رئیس دیپلماسی اتحادیۀ اروپا به شرکت در نشستی با حضور ایران و دیگر کشورهای عضو برجام را برای «بررسی بهترین راه پیش ‌رفتن در زمینۀ برنامۀ اتمی ایران می‌پذیرد».

دولت جدید آمریکا همواره اعلام کرده است که بشرط اجرای کلیۀ تعهدات ایران در برجام آمادۀ بازگشت به این توافق و به اجرا گذاشتن تعهدات خویش است. با این حال، ایران نیز در این زمینه خواستار برداشتن گام اول از سوی آمریکاست و اجرای تعهدات خود را به لغو مجازات‌های واشینگتن در این زمینه مشروط ساخته است.

جمهوری اسلامی ایران برای فشار به کشورهای غربی و بویژه آمریکا با تدارک «طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» اعلام کرده است که از ٢١ فوریه/٣ اسفند ماه، اجرای پروتکل الحاقی را به حال تعلیق در می‌آورد و بنابراین محدودیت‌هائی در راه بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایجاد می‌کند. حسن روحانی با این حال اطمینان داد که هدف ایران جلوگیری از بازرسی‌های آژانس نیست.

وزرای امور خارجۀ چهار کشور غربی عضو برجام در نشست روز پنجشنبۀ خود، علاوه بر هشدار نسبت به این تصمیم، در بارۀ دیگر اقدامات ایران در این زمینه و از جمله غنی سازی اورانیوم در سطح ٢٠ درصد و نیز تولید اورانیوم فلزی ابراز نگرانی کردند. آنان در بیانیۀ خود تاکید می کنند که هیچیک «از این فعالیت‌ها برای استفادۀ غیر نظامی توجیه شدنی نیست» و «تولید اورانیوم فلزی مرحله‌ای کلیدی در توسعۀ سلاح اتمی به شمار می‌آید».

از سوی دیگر، شارل میشل، رئیس شورای اروپا نیز پنجشنبه از طرق تلفن با حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، گفتگو کرد و «حمایت اتحادیۀ اروپا را در به اجرا گذاشتن توافق وین» اعلام داشت. وی با تاکید بر اهمیت «رویکرد دیپلماتیک» در مرحلۀ پُراهمیت کنونی مذاکرات میان طرفین تاکید کرد.

برگرفته ای از سایت رادیو بین المللی فرانسه به زبان فارسی، ۱۹ فوریه۲۰۲۱