انیس نقاش تروریست لبنانی و عامل نخستین ترور شاپور بختیار در سن ۷۱ سالگی و بر اثر ابتلا به کورونا به هلاکت رسید.
وی در سال های اخیر در ایران به کارهای تجاری مشغول بود و در رسانه های حکومتی به عنوان تحلیلگر اوضاع خاورمیانه اظهار نظر می کرد. او در ایران “رئیس مرکز پژوهشی امان” هم بود.
نقاش در تمام این سال ها از اینکه نتوانسته شاپور بختیار را به قتل برساند، اظهار تاسف می کرد.
طرح ترور آقای بختیار توسط انیس نقاش به دلیل حایل قرار گرفتن یک در آهنی بین او و آخرین نخست وزیر دوره شاه، نافرجام مانده بود اما چندی بعدی آقای بختیار توسط گروه دیگری هدف سوء قصد قرار گرفت و به قتل رسید.
انیس نقاش به اتهام اقدام به این ترور که به کشته شدن یک پلیس و یک شهروند فرانسوی انجامید، در سال ۱۳۵۹ خورشیدی (۱۹۸۰میلادی) در دادگاهی در پاریس به زندان ابد محکوم شده بود کمتر از یک دهه بعد در پی صدور حکم عفو از طرف فرانسوا میتران، رئیس جمهوری وقت فرانسه از زندان آزاد شد و به ایران بازگشت.
آقای نقاش در مرداد ماه سال ۱۳۸۷ در مصاحبهای با خبرگزاری فارس، جزئیاتی از برنامه ترور شاپور بختیار را بازگو کرده بود.
نقاش در روایت خود به خبرگزاری فارس گفته بود: “رفتم و کار شناسایی را انجام دادم و بعد از دو هفته به ایران بازگشتم و خبرشان کردم که منزل بختیار را پیدا کرده ام و حتی توانستم با ایشان مصاحبه کنم. طرح مدونی برای اجرای حکم اعدام بختیار تهیه کردم و دست به کار اجرایی کردن آن شدم که متاسفانه آقای خلخالی مرتکب اشتباه شد و در مصاحبه اعلام کرد که برای اجرای حکم اعدام شاپور بختیار به پاریس، کماندو فرستاده ام.”
آقای نقاش می گوید: “این گونه شد که شاپور بختیار نه جواب تلفن میداد و نه وقت ملاقات و محافظین او نیز افزایش پیدا کردند. به این ترتیب وقت ملاقاتی که با او گذاشته بودم و قرار بود همانجا کار را تمام کنم منتفی شد. همزمان از تهران با من تماس گرفتند و گفتند که اینجا به شدت از بابت کودتا نگرانی وجود دارد و باید هر چه زودتر بختیار کشته شود.”
ضارب بختیار در توصیف هدف قرار دادن او گفته بود: “یک اسلحه ۷ میلیمتری با صدا خفه کن تهیه کردم و رفتم سراغ بختیار. اما اینها شک کردند و در ساختمان را به رویم باز نکردند. من هم بلافاصله تصمیم گرفتم با گلوله قفل در را بشکنم و بروم داخل. اما چون در دفتر بختیار ضد گلوله بود، هیچ کاری نتوانستم بکنم. یکی از دو گلوله ای که به من خورد، متعلق به سلاح خودم بود که به در شلیک کردم و کمانه کرد و برگشت سمت خودم. بعد هم که با پلیس فرانسه درگیر شدم و یک گلوله دیگر هم خوردم و دستگیر شدم.”
انیس نقاش یک دهه پس از بازداشت و در حالی که در حال سپری کردن دوران محکومیت خود بود در دوره ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی آزاد شد و به ایران رفت.
عطاالله مهاجرانی وزیر سابق ارشاد اسلامی در دولت محمد خاتمی با انتشار پیام توییتری انیس نقاش را یک فیلسوف و مبارز لبنانی نامیده و از مرگ او ابراز تاسف کرد.
برگرفته ای از سایت رادیو پیام اسرائیل، ۲۳ فوریه۲۰۲۱