بحران کووید-۱۹ به نابرابریها در سطح اتحادیهٔ اروپا دامن زده است، و کسانی که بیشتر در معرض آسیب دیدن هستند زنان، اقلیّتها، ناتوانان جسمی و فقیران اند.
برای آگاهی بیشتر از برنامهٔ اتحادیهٔ اروپا در این موارد، یورونیوز با کمیسر برابری این اتحادیه یعنی هلنا دالی گفتگویی ترتیب داده است که مشروح آن را در زیر میخوانید.
یورونیوز: درآمد زنان در اتحادیهٔ اروپا بهطور میانگین ۱۴ درصد کمتر از مردان است. شما برای کم کردن این شکاف چه برنامهای دارید؟
هلنا دالی: بله همانطور که شما به درستی اشاره کردید، زنان و اقلیتها بهشکل گستردهای از این همهگیری آسیب دیدهاند. اما باید این شکاف درآمدی ۱۴ درصدی را نیز در نظر گرفت. در واقع این نکته از ۱۹۵۷ در پیمان اتحادیه اروپا مطرح شده، یعنی همان اصل دستمزد برابر در ازای کار برابر برای همه. بنابراین یکی از اولویتهای ما این است که طرحی را برای شفافیت پرداخت دستمزدها بهشکل دستورالعمل ارائه کنیم.
یورونیوز: بهنظر میرسد شرکتها مایل نیستند شفافیت را در پرداخت دستمزد رعایت کنند. آیا جریمهشان میکنید؟
دالی: من هوادار گفتگوی اجتماعات هستم. مهم است که اتحادیههای کارگری و انجمنهای صنفی، و نیز نهادهای جامعه مدنی وقت ارائهٔ پیشنهاد حاضر باشند. مطمئنم شرکتهایی هستند، شرکتهایی که من با چند نمونه از آنها کار کردهام و الگوی خوبی بودهاند. آنها سازوکاری را برای شفافیت و برابری در پرداخت دستمزدها راهاندازی کردهاند و به ما گزارش میدهند که کارکنانشان بسیار راضی اند. و مطمئنم که شرکتهای دیگری هم هستند که به آنها اضافه خواهند شد.
یورونیوز: سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا چطور؟ آیا حاضرند از دستورالعملهای شما پیروی کنند و با آنها همراه شدهاند؟
دالی: از روی بازخوردی که تا اینجای کار گرفتهایم باید گفت، اعضای بسیاری هستند که مشتاق این پیشنهادند. مطمئنم که دولتها میخواهند بهترین کار را برای شهروندانشان انجام بدهند و نمیخواهند چنین تبعیضهایی ادامه پیدا کند. پس بهواقع فکر نمیکنم که باید اعتراض زیادی در کار باشد و شاید نوعی اجماع عمومی داریم که قطعا به نفع تمامی شهروندان تمام میشود و یقین دارم که دولتها میخواهند این برابری را رواج بدهند.
یورونیوز: بهخاطر همهگیری اخیر، وضعیت زنان در بازار کار و همچنین در خانه بدتر شده، یعنی خشونت علیه زنان افزایش یافته است. برای مقابله با شرایط کنونی چه برنامهای دارید؟
دالی: بله، بسیار درست است، و بسیاری از کشورهای عضو گزارشهایی از افزایش خشونت علیه زنان دادهاند. و همچنین اعضایی هم هستند که برای بهبود اوضاع دستبهکار شدهاند، بهویژه با شرایط قرنطینه که زنان گاهی ناگزیرند در کنار کسی که آزارشان میدهد بمانند و نمیتوانند از این وضعیت خلاص شوند. از طرفی، تصویب کنوانسیون استانبول همچنان باقی مانده است، گرچه اتحادیهٔ اروپا این کنوانسیون را امضا کرده، اما کار هنوز رسمیت پیدا نکرده چون همهٔ اعضا دربارهٔ اجرای آن توافق نکردهاند. از سوی دیگر لایحهٔ اروپایی هم داریم که میباید تا پایان سال آن را به کمیسیون ارائه کنم و در واقع برای محافظت از زنان و دختران در برابر موقعیتهای خشونتبار است.
یورونیوز: کنوانسیون استانبول متنی است برای مبارزه با خشونت علیه زنان، و یکی از اعضا یعنی لهستان میخواهد از آن خارج شود. چطور میخواهید کشورها را قانع کنید که عضو این کنوانسیون بمانند و حقوق زنان را تقویت کنند؟
دالی: چنین اتفاقی باعث شرمندگی خواهد بود. اما من همزمان با نهادهای جامعهٔ مدنی لهستان، دیگر نمایندگان، و همچنین برخی نمایندگان خود لهستان در پارلمان اروپا گفتگو کردهام و آنها مخالف خروج از این کنوانسیون هستند. بنابرین مقاومت زیادی علیه چنین تصمیمی وجود دارد.
یورونیوز: شما در هفتهٔ جاری راهبرد خودتان را برای بهبود شرایط ناتوانان جسمی که اکنون بهخاطر همهگیری منزویتر هم شدهاند ارائه کردید. هدف این راهبرد چیست؟
دالی: خب این راهبرد تازهٔ ما برای ۱۰ سال پیش رو خواهد بود، ما با حمایت مالی و آموزشی از کشورهای عضو میخواهیم در اتحادیهٔ اروپا به سمت برابری بیشتر حرکت کنیم، و برابری یعنی هرکس در این اتحادیه به کار، آموزش، مسکن و بهداشت دسترسی داشته باشد، بدون آن که کسی از اینها محروم شود. کار ما این است که بهسویی حرکت کنیم که بهراستی اتحادیهای برابر داشته باشیم.
یورونیوز: برای بهبود وضعیت فعلی و افزایش امکان دسترسی به حملونقل و آموزش چه برنامههایی دارید؟
دالی: خب دربارهٔ دسترسی باید گفت که فعلا طرحی به نام کارت دسترسی داریم که آن را بهشکل آزمایشی در هشت کشور عضو اجرا کردهایم و هدفمان آن است که آن را به شکل واحد در همهٔ کشورهای عضو به اجرا در بیاوریم. منظور آن است که گرچه افراد حق دارند آزادانه میان کشورهای عضو اتحادیه جابجا شوند، اما اگر شما دچار ناتوانی خاصی باشید و بخواهید به کشوری سفر کنید که بعضی از حقوق شما را بهرسمیت نمیشناسد باید این کارت مشترک دسترسی را داشته باشید. به این ترتیب آزادانهتر سفر خواهید کرد.
یورونیوز: برخی معتقدند که راهبرد فعلی شبیه راهبرد پیشین اتحادیه اروپاست. در برنامهٔ شما چه چیز جدید است؟
دالی: خب نمیتوان گفت که در ده سال گذشته همهٔ کارهایی که میبایست انجام میشده انجام شده. و دیگر آنکه واقعیتهای دیگری نیز بهتازگی سر برآوردهاند. بنابراین من نمیگویم که راهبرد ۱۰ سالهٔ ما همین بود و تمام شد، و ما کار خودمان را کردیم! خیر اینطور نیست. برای همین راهبرد ۱۰ سالهٔ دیگری داریم تا کارمان را ادامه بدهیم. ما همچنان بر اعضا فشار میآوریم تا اقداماتی را که پیش از این کردهاند بهبود ببخشند. همیشه جایی برای بهبود هست. پس کار هیچوقت تمام نمیشود.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۵ مارس ۲۰۲۱