دولت آمریکا روز پنجشنبه ۲۶ فروردین اعلام کرد که به تلافی دخالت روسیه در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ و حمله هکرهای وابسته به کرملین به نهادهای دولتی آمریکا، ۱۰ دیپلمات روس را اخراج و ۳۸ شخصیت حقیقی و حقوقی روسیه را تحریم میکند.
این اقدامات تنبیهی علیه روسیه که از چند هفته پیش در دست بررسی بود اولین بخش از اقدامات تلافیجویانه دولت جو بایدن در واکنش به فعالیت هکرهای روس است.
ارزیابی نهادهای امنیتی آمریکا حاکی است که هکرهای وابسته به کرملین در این مجموعه عملیات با هدف سرقت اطلاعات محرمانه دولت آمریکا به سامانه کامپیوتری حداقل ۹ وزارتخانه و نهاد فدرال حمله کردهاند.
علاوه بر این، مقامات دولت جدید آمریکا ماه گذشته اعلام کردند که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، شخصا عملیات تاثیرگذاری بر انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با هدف پیروزی مجدد دونالد ترامپ را تایید کرده است.
البته تحقیقات نهادهای امنیتی و قضایی آمریکا نشان میدهد که نه روسیه و نه هیچ دولت خارجی دیگری نتوانستند روی نتایج رایگیری تاثیر بگذارند.
این تحریمهای جدید شش موسسه و شرکت روسی فعال در زمینه حمایت از اقدامات سایبری مسکو و ۳۲ نفر از جمله افراد صاحب امتیاز در روسیه را شامل میشود که به گفته دولت آمریکا به اشکال گوناگون مثل انتشار اطلاعات غلط تلاش کردهاند در انتخابات ریاستجمهوری سال گذشته دخالت کنند.
کاخ سفید گفت یکی از دیپلماتهایی که اخراج شده، نماینده نهادهای اطلاعاتی- امنیتی روسیه است.
کاخ سفید افزود دولت جو بایدن با استفاده از مجاری دیپلماتیک، امنیتی و نظامی و با تکیه بر «دقیقترین ارزیابی» نهادهای اطلاعاتی آمریکا، قصد دارد به گزارشهای مربوط به تشویق طالبان از سوی روسیه برای حمله به نیروهای آمریکایی و ناتو در خاک افغانستان پاسخ دهد.
گزارشهای مربوط به تعیین جایزه برای حمله به نیروهای آمریکایی و ناتو در خاک افغانستان سال گذشته منتشر شد و دونالد ترامپ به دلیل واکنش نشان ندادن به این اقدام روسیه مورد انتقاد قرار گرفت.
کاخ سفید تاکنون به طور علنی این گزارشها را تایید نکرده است ولی در بیانیه روز پنجشنبه خود گفت: «امنیت و سلامت نیروهای ما و متحدان ما یکی از اولویتهای مطلق دولت آمریکاست».
این اقدام جدید دولت آمریکا بدون شک مناسبات سرد میان واشینگتن و مسکو را دچار تنش بیشتری خواهد کرد. جو بایدن در دومین مکالمه تلفنی خود با ولادیمیر پوتین در روزهای اخیر خواستار «کاهش تنش» در مرزهای شرقی اوکراین شد و در رابطه با دخالتهای عوامل روسیه در انتخابات آمریکا گفت «ما از منافع و امنیت ملی خود با قاطعیت دفاع میکنیم».
جو بایدن ماه گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی در پاسخ به این سئوال که آیا ولادیمیر پوتین را «قاتل» میدانید، گفت: «بله». آقای بایدن افزود دوران «امتیاز دادن» به پوتین به سر رسیده است.
ولادیمیر پوتین در واکنش به این سخنان، سفیر روسیه در واشینگتن را فراخواند و در سخنرانی خود به موضوع بردهداری سیاهپوستان و نسلکشی بومیان در تاريخ آمریکا و استفاده از بمب اتمی در حمله به ژاپن اشاره کرد.
مشخص نیست که اقدامات تنبیهی دولت جو بایدن روی رفتار روسیه تاثیر بگذارد. دولت اوباما در واکنش به دخالت عوامل روسیه در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ تعدادی از دیپلماتهای روس را اخراج کرد.
دولت دونالد ترامپ نیز که معمولا از رویارویی با روسیه اکراه داشت در سال ۲۰۱۸ در واکنش به مسمومیت یک جاسوس سابق توسط عوامل روسیه در بریتانیا چند دیپلمات روسیه را از واشینگتن اخراج کرد.
دولت آمریکا هنوز در حال بررسی ابعاد و نتایج حملات سایبری عوامل روسیه به سامانه کامپیوتری نهادهای فدرال از جمله وزارت خزانهداری، وزارت دادگستری، وزارت انرژی و امنیت میهن است.
اقدام روز پنجشنبه دومین مجموعه از تحریمهای دولت جو بایدن علیه روسیه است. ماه گذشته دولت آمریکا هفت مقام روسیه و حدود ده نهاد دولتی آن کشور را در واکنش به مسمومیت و بازداشت الکسی ناوالنی، منتقد سرسخت کرملین، تحریم کرد.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۱۶ آوریل۲۰۲۱