عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست دولت حسن روحانی که مدعی محیطزیستیترین دولت تاریخ ایران است، در آخرین ماههای فعالیت این دولت از شروع جنگ «آب» در کشور خبر داده است!
عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در وبینار «استراتژیهای ملی و بینالمللی برای مقابله با پدیدههای محیطی خشکسالی و گرد و غبار» در سخنانی فرافکنانه بر ضرورت اصلاح سیاستهای کلان کشور تأکید کرده و با انداختن مسئولیت مقامات به گردن «متخصصان» گفته است: «متخصصان کشور بابت سکوت خود برابر تاریخ باید پاسخگو باشند!»
کلانتری در سخنرانی خود با انتقاد از سکوت متخصصان کشور درباره بحران آب گفت: «جنگ آب بین استانها شروع شده است و به روستاها میرسد، طبیعت ایران قربانی سیاستهای کلان کشور شده است و اکنون به تجاوز این نسل خودخواه پاسخ میدهد!»
عیسی کلانتری که همواره در دوره ریاست خود بر سازمان محیط زیست حامی نهادهای مخرب و بهرهبرداری از محیط زیست به نفع «اقتصاد» و البته به سود جیب مقامات و نهادهای حکومتی بوده، گفته است: «سیاستمداران کشور به توسعه پایدار اعتقاد ندارند. به دلایل سیاسی تمرکز به تولید داخل به هر قیمتی و استفاده منابع در کشاورزی است، سالانه ۲۰ میلیارد مترمکعب از منابع طبیعی و آبهای زیرزمینی اضافه برداشت صورت میگیرد. منابع آب غارت میشود. با این روند ۲۰ سال دیگر و در سال ۱۴۲۰ اطراف زاگرس دیگر اثری از کشاورزی نخواهد بود چون منابع آب را غارت میکنیم.»
او ادامه داد: «این سرزمین هفت هزار سال سابقه زیستن دارد. نسل حاضر میخواهد با ابزاری که به دست آورده همه منابع را غارت کند. تکنولوژی وارد شده شدت تخریب را به شدت افزایش داده است.»در حال حاضر کاهش سفرههای آب زیرزمینی، خشکشدن چاهها، قناتها و چشمهها، برداشتهای بیرویه از دشتها، ادامه خشکسالیها و بارندگی کم، وضعیت آب را در استانهای مختلف کشور با بحران جدی روبرو کرده است. استانهای ایلام، همدان، آذربایجان غربی، سمنان، مشهد و کرمان با بحران تأمین آب روزانه مواجهاند.طبق برآوردها، میزان بارندگی امسال نسبت به بلندمدت در استان سمنان کاهش ۵۲درصدی داشته و پیشبینی میشود تابستان امسال ۵۱ روستای استان با مشکل کمبود آب مواجه شوند و به آبرسانی با تانکر نیاز پیدا کنند.
در استان ایلام ۴۵درصد بارندگی نسبت به پارسال کاهش پیدا کرده و معاون امور عمرانی استانداری امسال را به عنوان کمبارشترین سال در طول چند دهه اخیر دانسته است.
آنگونه که مدیرعامل آب منطقهای همدان اعلام کرده، آب پشت سد اکباتان به ۶۵درصد کاهش پیدا کرده که ناشی از کاهش ۴۴درصدی بارندگی به نسبت سال گذشته بوده است. ذخیرههای پشت سدهای استان آذربایجان غربی نیز ۱۶درصد کاهش یافته است. همچنین ۱۱۳ روستا در استان خراسان رضوی با کمبود آب مواجهاند.
محمد علایی مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی با اشاره به کاهش ۴۴ درصدی میزان بارشها در سال جاری نسبت به میانگین درازمدت ۱۰۰ ساله از جیرهبندی آب در این استان خبر داد.
او گفته است: ««شرکت آب منطقهای خراسان رضوی تصمیم دارد امسال بحث جیرهبندی آب را اجرایی کند تا آبخوانهای زیرزمینی را نجات دهد زیرا بحران خشکسالی و کمبود آب بسیار جدی است.»
علایی که در یک نشست با عنوان «بدون تعارف با خشکسالی» در دانشگاه فردوسی حضور پیدا کرده بود، گفته است: «در سال گذشته تا این زمان حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب در سدهای استان آب وجود داشت اما امسال حدود هفت میلیون مترمکعب آب وارد سدهای استان شده است.»
او افزود: «در دوران خشکسالی، ۹۵ درصد آب استان از آبهای زیرزمینی تأمین میشود که در این زمینه میزان آسیبپذیری استان کاملا مشخص است.»
حسین اسماعیلیان مدیرعامل شرکت آب منطقهای مشهد یکی از مشکلات بزرگ در مشهد با ۳.۵ میلیون نفر جمعیت را «تامین ۵۰درصد از آب مورد نیاز این شهر وابسته به آبهای سطحی و سدها» دانست که برای تامین آب این شهر حتا با حفر ۵۰ حلقه چاه نیز نمیتوان بخشی از نیاز آن را تامین کرد.
اسماعیلیان توسعه بیرویه جمعیت، توسعه باغویلاها و برداشت های غیرمجاز از خطوط انتقال آب و همچنین افزایش میزان آب آشامیدنی دامها با توجه به شرایط خشکسالی را از جمله مشکلات تامین آب مشهد در شرایط کنونی برشمرد.
برگرفته ای از سایت کیهان لندن، ۲۰ مه ۲۰۲۱