دبیرکل سازمان ملل اعلام کرده که حق رأی جمهوری اسلامی ایران و چهار کشور دیگر به دلیل بدهی ناشی از عدم پرداخت حق عضویت و سهم آنها به بودجه این سازمان به حالت تعلیق در میآید.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل، روز چهارشنبه در نامهای به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد که ایران و چهار کشور دیگر در صورت عدم پرداخت سهم خود از بودجه عملیاتی این سازمان، حق رأی در مجمع عمومی سازمان ملل را از دست خواهند داد.
دبیرکل سازمان ملل در نامه خود اما نوشته که این کشورها تا پایان این فصل از مجمع عمومی یعنی آخر سپتامبر ۲۰۲۱ میتوانند در رأیگیریها شرکت کنند.
آفریقای مرکزی، کومور، سائو تومه و پرینسیپ و سومالی چهار کشور دیگر در کنار ایران به خاطر بدهیهای خود به سازمان ملل از برخورداری از حق رأی در مجمع عمومی محروم میشوند.
رقم بدهی ایران به سازمان ملل متحد ۱۶ میلیون و ۲۵۱ هزار دلار عنوان شده که با اختلاف زیادی با دیگر کشورهای بدهکار، بیشترین رقم بدهی به سازمان ملل متحد است. بدهی سومالی یک میلیون و ۴۴۳ هزار و ۶۴۰ دلار، کومور ۸۷۱ هزار و ۶۳۲ دلار، سائو تومه و پرینسیپ ۸۲۹ هزار و ۸۸۸ دلار و آفریقای مرکزی ۲۹ هزار و ۳۹۵ دلار است.
بر اساس ماده ۱۹ اساسنامه سازمان ملل کشوری که به مدت دوسال حق عضویتش را پرداخت نکند، از رأی دادن در مجمع عمومی محروم میشود.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به این خبر در صفحه توئیتر خود نوشت: «در دنیایی که «سیاه، سفید است» سازمان ملل ایران را به دلیل بدهی، از حق رأی در مجمع عمومی سازمان ملل محروم کرد. آنچه در نظر گرفته نشد این است: تروریسم اقتصادی به ایران اجازه پرداخت بابت غذا نمیدهد چه برسد به بدهیهای سازمان ملل. این نامه من به آنتونیو گوترش است. پینوشت: سازمان ملل میتواند این پول را از محل ۱۱۰ میلیون دلاری که آمریکا در دزدی دریایی اخیر به سرقت برد نیز به دست بیاورد.»
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۱۳ خرداد در واکنش به خبر معلق شدن حق رأی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل به دلیل بدهی گفت: «مسیر برداشت مبلغ حق عضویت ایران در سازمان ملل متحد از حساب ایران در بانک کرهای و انتقال آن به حساب سازمان ملل در سئول هموار شده است و این پرداخت به زودی انجام خواهد شد.»
سعید خطیبزاده افزود: «جمهوری اسلامی ایران همواره در پرداخت حق عضویت خود به سازمان ملل به موقع عمل کرده است و مشکل پیش آمده در سال گذشته به دلیل بلوکه کردن مسیر پرداخت از سوی ایالات متحده بوده است.»
سخنگوی وزارت خارجه مدعی شده که جمهوری اسلامی در این مدت مذاکراتی با خزانهداری سازمان ملل داشته که در جریان آن پیشنهاد داده است بدهی خود را از محل منابع ایران در کره جنوبی پرداخت کند و در نهایت نیز مقرر شده بود که خزانهداری سازمان ملل برای رفع موانع انتقال پول تلاش کند و از دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری ایالات متحده (اوفک) مجوز بگیرد.
مقامات کره جنوبی بهمنماه گذشته انجام مذاکرات با آمریکا را برای آزاد ساختن بخشی از داراییهای بلوکه شده ایران در این کشور جهت پرداخت بدهی تهران به سازمان ملل تأیید کرده و گفته بودند که این مذاکرات وارد مرحله نهایی شده است.
تعلیق حق رأی ایران در مجمع عمومی سازمان ملل متحد دیماه سال گذشته برابر با ژانویه ۲۰۲۱ نیز مطرح شده بود. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در نامهای به ولکان بوزکر رئیس هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل نوشته بود که ۱۰ کشور از جمله ایران به دلیل عدم پرداخت حق عضویت نباید در مجمع عمومی حق رأی داشته باشند.
در نامه شش ماه پیش آنتونیو گوترش نیز اعلام شده بود که ایران در بین ۱۰ کشور بیشترین بدهکاری و نیجر نیز کمترین بدهی را به این سازمان دارد که معادل هفت هزار دلار برای این کشور برآورد شده است.
لیبی، کومور، جمهوری آفریقای مرکزی، سودان جنوبی، سومالی، پرنسیب، کنگو و زیمبابوه دیگر کشورهای عمدتاً آفریقایی بودند که در کنار ایران از ۱۳ ژانویه ۲۰۲۱ برابر با ۲۴ دی ۱۳۹۹ با از دست دادن حق رأی در مجمع عمومی سازمان ملل روبرو شده بودند.
اکنون به نظر میرسد که چهار کشور بدهیهای خود به سازمان ملل را پرداخت و ایران در کنار پنج کشور دیگر همچنان در پرداخت بدهی خود ناتوان است.
برگرفته ای از سایت کیهان لندن،۴ ژوئن ۲۰۲۱