رویترز: قدرت‌های غربی از طرح قطعنامه علیه ایران در آژانس اتمی صرف‌نظر کردند

به رغم عدم پاسخ‌گویی ایران درباره منشاء اورانیوم کشف شده در سایت‌های اعلام نشده جمهوری اسلامی، چندین دیپلمات غربی به رویترز گفته‌اند نمی‌خواهند قطعنامه‌ای علیه تهران در اجلاس هفته آینده شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه دهند.

این خبرگزاری از قول چندین دیپلمات غربی روز جمعه ۱۴ خرداد گزارش داد، بریتانیا، فرانسه، آلمان به همراه ایالات متحده آمریکا در نظر ندارند قطعنامه‌ای علیه تهران در نشست هفته آینده شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ارائه دهند، چرا که این اقدام می‌تواند مذاکرات هسته‌ای را با چالش مواجه سازد.

دوشنبه هفته گذشته آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرد ایران هنوز به سئوال‌های این سازمان درباره فعالیت‌های هسته‌ای و سایت‌های هسته‌ای احتمالی اعلام‌نشده خود پاسخ نداده است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ماه‌ها پیش خواستار دستیابی به سه سایت اعلام نشده ایران بود تا از آنها نمونه‌برداری کند. ایران در نهایت با مخالفت‌ها و تاخیر زیاد، تابستان پارسال موافقت کرد که بازرسان آژانس از این محل‌ها دیدار کنند؛ موضوعی که به کشف ذرات اورانیوم در این سایت‌ها منجر شد.

ایران از آن زمان از توضیح درباره منشاء این اورانیوم سر باز زده است.

خبرگزاری‌های بین‌المللی، از جمله رویترز، با اشاره به این که برخی گزارش‌های آژانس را دیده‌اند می‌گویند، دو تا از محل‌های مشکوک مربوط به سایت‌هایی در حومه شهرهای تهران و اصفهان هستند که در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شده‌اند.

در اجلاس قبلی آژانس، بریتانیا، فرانسه و آلمان با حمایت آمریکا قطعنامه‌ای برای تصویب در شورای حکام آژانس با ۳۵ عضو، آماده کردند، اما به خاطر انتشار اخباری از تمایل ایران برای مذاکرات با آژانس، از ارائه آن برای تصویب خودداری کردند.

رویترز نام این دیپلمات‌ها را منتشر نکرده است. همچنین یکی از دیپلمات‌هایی که بنابر این گزارش، کشورش موافق تصویب قطعنامه علیه ایران در شورای حکام است، گفته که باید بیانیه «شدیدی» علیه ایران صادر شود.

وی تاکید کرد ایران تعهداتی دارد و باید به آن پایبند باشد.

سخنگوی دولت فرانسه نیز به رویترز گفت هیچ پیشرفتی از تلاشهای آژانس جهت دریافت پاسخ از جمهوری اسلامی درباره منشاء اورانیوم کشف شده در سایتهای اعلام نشده وجود ندارد و این موضوع مایه «نگرانی شدید» است.

وی از ایران خواست هرچه زودتر درباره این موضوع شفاف‌سازی کند.

قرار است مذاکرات هسته‌ای میان ایران و اعضای برجام هفته آینده از سر گرفته شود.

برگرفته ای از سایت رادیو فردا،۵ ژوئن ۲۰۲۱