شورای اطلاع رسانی دولت ایران با رد انتقاد برخی کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری درباره نحوه برخورد دولت روحانی با اعتراضهای آبان ۹۸، اعلام کرد که «نحوه و شیوه برخورد با اغتشاش جزء مسئولیتهای دولت نیست».
در اطلاعیه این شورا که روز یکشنبه، ۲۳ خرداد، منتشر شده است، تاکید شده است که «اصلاح قیمت بنزین تصمیم کلان ملی و حاکمیتی بود» و مصوبه گران شدن بنزین به «امضا سران سه قوه» و «تایید» رهبر جمهوری اسلامی رسیده است.
در ماجرای گران شدن بنزین در آبان ۹۸، اعتراضهای مردم که ابتدا متوجه گرانی بنزین بود و سپس به مخالفت با سیاستهای کلان جمهوری اسلامی تسری یافت، با سرکوب گسترده حکومت مواجه شد و بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز ۱۵۰۰ نفر در این اعتراضها کشته شدند.
مقامهای حکومت ایران که اعتراضهای مردم را «اغتشاش» و «توطئه دشمن» توصیف میکنند، تاکنون آمار رسمی درباره تعداد افراد بازداشت شده در این اعتراضات اعلام نکردهاند و دادگاه رسیدگی به اتهامات برخی افراد بازداشت شده کماکان در حال برگزاری است.
در سومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ایران که روز ۲۲ خرداد برگزار شد، ابراهیم رئيسی، رئيس قوه قضاییه و کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، نقش خود در تصویب گران شدن بنزین را انکار کرد و گفت مسئولیت مسائل آبان ۹۸ متوجه حسن روحانی است.
علیرضا زاکانی، دیگر کاندیدای منتقد دولت نیز در سخنان خود به موضوع اعتراضهای آبان ۹۸ اشاره کرد و گفت دولت روحانی در مدیریت موضوع گران شدن بنزین، بی کفایت بوده است.
شورای اطلاعرسانی دولت اما اتهامات کاندیداها را «اتهامزنی غیرمنصفانه» خوانده و خطاب به کاندیدای منتقد گفته است که با پرهیز از دروغگویی آشکار»، از مسئولیت شانه خالی نکنند.
در این اطلاعیه همچنین با دفاع از مصوبه گران شدن بنزین تاکید شده است که برخی تحرکات «صرفا با هدف تخریب دولت انجام شد» و «کشور را با اعتراضات آبان ماه ۹۸ مواجه ساخت».
دولت ایران همچنین خواسته است که به نقش و مسئولیت افرادی که باعث «شکست اجماع حاکمیتی و تحریک افکار عمومی» شدند، رسیدگی شود.
در مناظره دیروز همچنین محسن مهرعلیزاده از ابراهیم رئيسی خواست که از رهبر جمهوری اسلامی برای افرادی که در جریان اعتراضهای آبان ۹۸ بازداشت شدهاند، دستور عفو بگیرد.
او گفت تعداد افراد بازداشت شده مشخص نیست و خانواده این افراد نگران هستند و آقای رئيسی که این روزها در ایام انتخابات با مردم مهربان شده است، باید در عمل حرفش را برای مردم ثابت کند.
در پاسخ به این درخواست، ابراهیم رئيسی گفت قبلا اسامی این افراد را به رهبر جمهوری اسلامی داده و عفو گرفته است و افرادی که در جریان اعتراضهای آبان بازداشت شده و پروندهشان رسیدگی شده، «ارتباط با خارج» و «مسائل خاصی» داشتهاند.
این ادعاها در حالی مطرح میشود که در ماههای اخیر برخی از بازداشتشدگان آبان ۹۸، با ارسال نامههایی از زندان نسبت به شرایط بسیار بد و غیر انسانی زندانها و رسیدگی غیرشفاف و غیرعادلانه به پرونده آنها و طرح اتهامات غیرمستند و بدون پایه علیه آنها اعتراض کردهاند.
روز گذشته نیز مادران پویا بختیاری و ابراهیم کتابدار، از کشتهشدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸، که همراه برخی فعالان سیاسی، به منظور دیدار با خانواده نوید افکاری، ورزشکاری که پارسال اعدام شد، به شیراز رفته بودند، بازداشت و ساعاتی بعد آزاد شدند.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۱۳ ژوئن ۲۰۲۱